Περίπου έξι μήνες μετά τη δημιουργία του νέου οργανισμού και κατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, παραχωρεί συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης Cy, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της μέχρι τώρα πορείας, αλλά και στις προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον, παράλληλα δεν παραλείπει να μιλήσει για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Από τη συζήτησή μας προκύπτει ότι ο ΕΟΑ Λάρνακας θέτει στο επίκεντρο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, τη βελτίωση και ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας, διατηρώντας παράλληλα την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητά της. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση έργων μέσα στη νέα χρονιά, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναμόρφωση και αναβάθμιση της εικόνας της Λάρνακας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΑ Λάρνακας έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει ενώπιον του. Γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα, τι πρέπει να διορθωθεί, να βελτιωθεί και τι αποτελεί δυνατό σημείο του οργανισμού. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, ο οργανισμός προχώρησε στη δημιουργία σχεδίου δράσης με συγκεκριμένο πλάνο και ενέργειες, οι οποίες θα οργανωθούν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και την ενίσχυση των τομέων που το χρειάζονται. Αυτό που επιθυμεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας είναι να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του οργανισμού στο επίπεδο που αναμένει και ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος, δικαίως, περιμένει πολλά από τον οργανισμό.
Αδειοδότηση, Υδατοπρομήθεια και Αποχετευτικό
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σχετίζονται με τα ζητήματα της αδειοδότησης και της υδατοπρομήθειας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ σημειώνει ότι καθημερινά γίνεται διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για να υλοποιηθούν έργα, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να μειωθούν τα προβλήματα στο ελάχιστο δυνατό.
«Προτεραιότητα πάντοτε είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του. Ο δημότης είναι το επίκεντρό μας και εκεί δίνουμε έμφαση. Στο να τον εξυπηρετήσουμε, να τον ενημερώσουμε, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.
Όσον αφορά το θέμα της αδειοδότησης, ο ΕΟΑ έχει ήδη εγκρίνει τον προϋπολογισμό και σύντομα θα προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, καθώς η υποστελέχωση του οργανισμού αποτελεί σημαντική πρόκληση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, θα δημιουργηθούν περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας, 75 εκ των οποίων αφορούν υπαλληλικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιπες ωρομίσθιο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός απασχολεί περίπου 240 άτομα, εκ των οποίων αρκετά βρίσκονται με απόσπαση. Με την πρόσληψη νέου προσωπικού, τα αποσπασμένα στελέχη θα επιστρέψουν στις αρχικές θέσεις τους. Η στελέχωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με την αξιολόγηση του προσωπικού και τη συμπλήρωση του αριθμού εφόσον κριθεί απαραίτητο, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαχείριση των αιτήσεων που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΑ από τις αρχές αδειοδότησης και την πολεοδομική αρχή. Ο κ. Χατζηχαραλάμπους τονίζει τη σημασία της αύξησης του ρυθμού έκδοσης αδειών, κάτι που ήδη σημειώνεται, καθώς κάθε μήνα παρατηρείται μια σχετική βελτίωση. Οι φάκελοι διαχειρίζονται σε δύο ταχύτητες: πρόκειται για τους φυσικούς φακέλους και για εκείνους που βρίσκονται στο σύστημα «Ιππόδαμος». Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης η εκπαίδευση και η οργάνωση της υπηρεσίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις.
Η στελέχωση είναι εξίσου απαραίτητη στην περίπτωση των πράσινων σημείων, με την πόλη και επαρχία Λάρνακας να διαθέτει περίπου επτά. Ο ΕΟΑ είναι ανοιχτός στη δημιουργία νέων σημείων, εφόσον κριθεί απαραίτητο, και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία. Σημειώνεται ότι τη διαχείριση των αποβλήτων θα αναλάβουν οι οργανισμοί το 2027. Ωστόσο, ο ΕΟΑ συνεργάζεται ήδη με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ομαλή μετάβαση.
Στο θέμα της υδατοπρομήθειας, ο ΕΟΑ έχει αναλάβει 16 κοινότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ειδικά το καλοκαίρι, η κατάσταση ήταν δύσκολη λόγω της αυξημένης ζήτησης και των διαρροών, που σε ορισμένες κοινότητες ξεπερνούν το 50%. Ο οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης με στόχο τη μείωση των απωλειών κατά 5%. Σήμερα, οι συνολικές απώλειες φτάνουν το 38%, λόγω της ένταξης των νέων κοινοτήτων. «Έχουμε την τεχνογνωσία και τους πόρους και προσπαθούμε να μειώσουμε τις απώλειες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε επάρκεια νερού για όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ.
Έργα για το 2025
Το 2025 αναμένεται να είναι μια γεμάτη χρονιά για τον ΕΟΑ Λάρνακας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Γ’ φάση του έργου αποχετευτικών υποδομών που αφορά τη Δρομολαξιά, το Μενεού, το Κίτι, τα Περβόλια και την Τερσεφάνου, με κόστος 108 εκατομμύρια ευρώ. Σύντομα θα ξεκινήσει και η Δ’ φάση, που αφορά την Αραδίππου, τα Λιβάδια, την Πύλα και την Ορόκλινη. Παράλληλα, προχωρά το αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες, για το οποίο σύντομα θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, ενώ μελετώνται πέντε μικρότερα έργα που θα γίνουν στην πόλη για τη θωράκιση της Λάρνακας.
Στην υδατοπρομήθεια, αναμένεται η εγκατάσταση 25.000 έξυπνων μετρητών, καθώς και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για μείωση του λειτουργικού κόστους. Η αντικατάσταση δεξαμενών, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Ένα μεγάλο έργο που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες όλης της πόλης. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και διαγωνισμοί για αντικατάσταση δεξαμενών και βελτίωση του δικτύου και των αγωγών.
Σχετικά με τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους νέους για να μεταφερθούν στις ορεινές περιοχές της Λάρνακας, ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι ο ΕΟΑ είναι ανοιχτός να βοηθήσει και να προσφέρει κίνητρα και προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, για να μπορέσει ο νέος κόσμος να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτές τις περιοχές, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν υποδομές και, ενδεχομένως, να ιδρυθούν επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης στα ορεινά, μέσω μιας στοχευμένης αποκέντρωσης.
Για τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, όλες οι αρμοδιότητες του οργανισμού είναι εξίσου σημαντικές· δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποια, καθώς όλα είναι θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους. Στόχος του είναι η λειτουργία ενός οργανισμού που θα κάνει περήφανους τους πολίτες της Λάρνακας, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι υπάρχει μια σοβαρή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη και ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες τους. Με επίκεντρο τον πολίτη, ο ΕΟΑ Λάρνακας βρίσκεται πάντα στη διάθεση των δημοτών μέσω τηλεφωνικών κέντρων και αρκετών κέντρων εξυπηρέτησης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον οργανισμό οποιαδήποτε στιγμή και με κάθε τρόπο. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί και μια μορφή διαφάνειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών, θα τοποθετηθούν σύντομα μηχανήματα πληρωμών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται τα γραφεία του οργανισμού. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και χώρος στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ταλαιπωρία.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας ευχήθηκε το 2025 να αποτελέσει μια χρονιά ευημερίας για όλους, γεμάτη επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Αναφερόμενος στη Λάρνακα, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, μια διαδικασία στην οποία είναι απαραίτητη η συνεισφορά όλων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ώθηση και η σωστή κατεύθυνση.
Η πρόοδος, ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί με σεβασμό στον χαρακτήρα και την ταυτότητα της πόλης, διατηρώντας αναλλοίωτο το ανθρώπινο προφίλ της. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ υποστηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τον εκσυγχρονισμό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα αλλοιώσουν την ουσία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη Λάρνακα ξεχωριστή.