Άρχισε σήμερα στο Εκλογοδικείο στην Πάφο η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά του αποτελέσματος στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ο Κώστας Κωνσταντίνου.
Ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος διεκδίκησε την θέση του Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου, κατέθεσε κατά τη σημερινή διαδικασία στοιχεία με βάση τα οποία, όπως υποστηρίζει, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έπρεπε να ήταν διαφορετικό. Ανέφερε πως δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για μια δίκαιη και αμερόληπτη εκλογική διαδικασία και πως νιώθει έντονα την αδικία που διαπράχτηκε εις βάρος του, εκτιμώντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αλλοιωθεί και επιβάλλεται να γίνει επανακαταμέτρηση για να πρυτανεύσει η δημοκρατία.
Είπε πως μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου με καταμετρημένο το 94,2% προηγείτο με λίγη διαφορά και αμέσως μετά σταμάτησε η ροή των αποτελεσμάτων χωρίς καμία εξήγηση, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως το τελικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα.
Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως υπήρξε κάλπη που έδωσε στον ανθυποψήφιό του 13 ψήφους και 0 στον ίδιο. Η κάλπη συνέχισε, αφορούσε τον Άγιο Ιωάννη και είχε 5 άκυρα ψηφοδέλτια, σημείωσε, για να επισημάνει πως έχει “ακριβείς πληροφορίες ότι είχα έγκυρα ψηφοδέλτια στην εν λόγω κάλπη».
Σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη «δημιουργεί κάτι παραπάνω από υποψία για κακοπιστία και κακοβουλία στην εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος».
Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τις 2:06 π.μ. μέχρι και τις 3:57 π.μ καταμετρήθηκαν 13 κάλπες και ως φαίνεται το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο τη στιγμή που χρειάστηκε 1 ώρα και 51 λεπτά για να καταμετρηθούν 13 κάλπες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,8% του εκλογικού σώματος. Πράγμα δυσανάλογο και υπερβολικό συνέχισε, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά αποτελέσματα.
Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως υπήρχε “κωλυσιεργία” και “ανεξέλεκτη προσέλευση” στα γραφεία όπου στεγαζόταν η Επαρχιακή Διοίκηση για σκοπούς καταμέτρησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν τηρήθηκαν σωστά οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως η καταμέτρηση και η μεταφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα των αποτελεσμάτων κάθε κάλπης πάσχουν “με φανερή υπόνοια για τη δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης στα αποτελέσματα”. Πρόσθεσε ακόμη πως ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί για την τόση καθυστέρηση.
Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε, ακόμη, πως πληροφορήθηκε ότι ο ανθυποψήφιός του, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, βρισκόταν στον χώρο όπου συγκεντρώνονταν οι κάλπες μαζί με τον Έφορο Εκλογής και πως ο τελευταίος το επιβεβαίωσε, λέγοντας του ότι μπορούσε και ο ίδιος να μεταβεί εκεί.
Χαρακτήρισε “παράνομες” τις ενέργειες του Εφόρου λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν είχε δικαίωμα ο κ. Πιττοκοπίτης να βρίσκεται στον χώρο όπου συγκεντρώνονταν οι κάλπες και πως αυτό θίγει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Επιπρόσθετα ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έγινε μαθηματική συμφιλίωση μεταξύ των λιστών όπου υπέγραψαν οι ψηφοφόροι και των ψηφοδελτίων (άκυρων και έγκυρων) ούτε και των φύλλων καταμέτρησης των ψήφων. Αναφέρθηκε ακόμη στις πληροφορίες που έλαβε ότι δεν γινόταν ο σωστός έλεγχος ούτε και η σωστή καταμέτρηση και η καταγραφή στα φύλλα καταμέτρησης.
Είπε ακόμη πως αντιπρόσωπος του ανθυποψηφίου του στη Γεροσκήπου καυχήθηκε ότι του ακύρωσε 5 έγκυρα ψηφοδέλτια. Στο Προδρόμι χάθηκαν τα ψηφοδέλτια και βρέθηκαν σε φάκελο που είχε στην κατοχή της συγκεκριμένη αντιπρόσωπος, δημιουργώντας, είπε, υπόνια ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια έτυχαν επεξεργασίας ή ανθρώπινης παρέμβασης.
Σε άλλη περίπτωση συνέχισε στο Κουπάτειο Δημοτικό Σχολείο Ελλαδίτης άτομο πήγε να ψηφίσει και δεν του έδιναν άλλα ψηφοδέλτια εκτός από τα ψηφοδέλτια για τους Ευρωβουλευτές. Μετά την παρέμβαση και έντονη διαμαρτυρία αντιπροσώπου του, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, τελικά ο Προεδρεύων δέχτηκε και του έδωσαν και τα άλλα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πράγμα που καταδεικνύει, εκτίμησε, ότι οι κάποιοι Προεδρεύοντες δεν είχαν την απαραίτητη γνώση ή μπορεί να είχαν και σκοπιμότητες.
Ακολούθως είπε πως στα Γραφεία του Κ.Σ. Πωμού σε ένα εκλογικό κέντρο προήδρευσε πρόσωπο που του επιτέθηκε φρατικά σε προγενέστερη ημερομηνία με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και πληροφορήθηκε όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου ότι λειτουργούσε εις βάρος του ευνοώντας τους ανθυποψηφίους του κατά τη διαδικασία διαλογής των ψήφων με αποτέλεσμα να καταμετρηθούν 14 άκυρα ψηφοδέλτια από τα οποία τουλάχιστον τα 8 ήταν έγκυρες ψήφοι του αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε.
Επεσήμανε ακόμη ότι έλαβε άπειρα τηλεφωνήματα από κόσμο που στελέχωνε κάλπες για να διαμαρτυρηθεί για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κυρίως για το ότι υπήρχε, σημείωσε, μια “συντονισμένη προσπάθεια” σε ολόκληρη την πόλη και επαρχία της Πάφου να ακυρώνονται έγκυρα ψηφοδέλτια στο όνομά του, “την οποία δεν απέτρεψαν ή ανέχτηκαν ή ενίσχυσαν οι Προεδρεύοντες και οι παριστάμενοι στις κάλπες και τα εκλογικά κέντρα”.
Ακόμη από τις πληροφορίες που συνέλεξε διαπίστωσε, όπως είπε, ότι σε εκλογικό κέντρο στο Δημοτικό Σχολείο Πέγειας καταμετρήθηκαν άκυρα 43 και λευκά 22 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα 20 τουλάχιστον σε βάρος του, όπως ανέφερε.
Στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα του Δημοτικού Σχολείου Πέγειας καταμετρήθηκαν 27 άκυρα εκ των οποίων τα 10 τουλάχιστον σε βάρος του, πρόσθεσε. Στον Άγιο Ιωάννη Πάφου καταμετρήθηκαν 5 άκυρα σε βάρος του και δεν έλαβε καμία ψήφο σε σύνολο 32 εγγραγραμμένων ψηφοφόρων και 20 ψηφισάντων, σημείωσε.
Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις λέγοντας πως η ευθύνη βαραίνει τους λειτουργούς. Είμαι, εδώ συνέχισε, « όχι για το αξίωμα, πήρα 18.000 ψήφους από όλο το φάσμα του κοινωνικού χώρου, αλλά αν είναι να χάσουμε να χάσουμε με νόμιμους τρόπους», επεσήμανε.
Είπε ακόμη πως έγινε ανακήρυξη του κ. Πιττοκοπίτη ενώ απουσίαζαν δύο κάλπες σημειώνοντας πως όπως διαφάνηκε δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Επιπρόσθετα, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μάρτυρα ο οποίος θα κατέθετε, ωστόσο, όπως είπε, έπειτα από παρεμβάσεις που δέχτηκε ζήτησε να μην παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, υπέβαλαν ερωτήσεις στον κ. Κωνσταντίνου και χαρακτήρισαν αόριστη και γενική την μαρτυρία του, με τον κ. Κωνσταντίνου να αναφέρει πως αυτό θα διαφανεί στην πορεία με τις καταθέσεις μαρτύρων.
Ερωτηθείς ακόμη αν είχε εκπροσώπους του στα εκλογικά κέντρα ο κ. Κωνσταντίνου απήντησε πως εάν είχε εκπροσώπους στα εκλογικά κέντρα δεν θα βρίσκονταν σήμερα στο Εκλογοδικείο.
Είπε επίσης πως γνωρίζει από εκλογικές διαδικασίες αφού διετέλεσε 13 χρόνια Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ, πέντε χρόνια δημοτικός σύμβουλος και 28 χρόνια Βουλευτής.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί αύρι Τρίτη στις 10:00.
Πηγή: ΚΥΠΕ