Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς δυσχεραίνουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η έλλειψη διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας, ένα ζήτημα που αναδείχθηκε και κατά τη συνάντηση των προέδρων των ΕΟΑ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δήμων.
Η καθυστέρηση στην έγκριση των προϋπολογισμών των ΕΟΑ και των Δήμων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αρμόδια υπουργεία, έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία τους υπό καθεστώς νομικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οποιεσδήποτε πληρωμές ή δαπάνες που πραγματοποιούνται χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό θεωρούνται παράνομες, γεγονός που εκθέτει τους οργανισμούς σε ποινικές ευθύνες.
Η έλλειψη αυτονομίας αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΟΑ, καθώς περιορίζει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Πληροφορίες της ΑυτοδιοίκησηCY επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή κυβερνητική παρέμβαση σε θέματα όπως η κατάρτιση προϋπολογισμών, η οργανωτική δομή, οι θέσεις εργασίας και η ευελιξία λειτουργίας, ακυρώνει επί της ουσίας την ίδια τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η πλήρης αυτονόμηση των ΕΟΑ θα τους επιτρέψει να λειτουργούν με ταχύτητα και ευελιξία, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.
Η κατάσταση αυτή δεν παραβιάζει μόνο τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προϋποθέτει τη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων και αποτελεσματικών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαλλαγμένων από την κεντρική κυβερνητική παρέμβαση.
Ένας επιπλέον “πονοκέφαλος” για τους ΕΟΑ είναι η ανάθεση ευθυνών από την κυβέρνηση, χωρίς την παροχή των απαραίτητων νομικών και οικονομικών εργαλείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών, αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στους ΕΟΑ χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και υποστήριξη, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οι ΕΟΑ διεκδικούν τόσο νομική κάλυψη, όσο και οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.
Οι ΕΟΑ, λοιπόν, ζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη έγκρισης των προϋπολογισμών τους – ένα ζήτημα υψίστης προτεραιότητας.
Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των ΕΟΑ. Διαφορετικά, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινδυνεύει να μετατραπεί σε κενό γράμμα, με σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.