Η Ελένη Λουκαΐδου επανεξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Η νέα της θητεία για την περίοδο 2025-2030 ξεκίνησε πρόσφατα, με το κόμμα να την τιμά για άλλη μια φορά με την επανεκλογή της.
Σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηCY, η κ. Λουκαΐδου υπογράμμισε ότι η επανεκλογή της αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση, δεδομένου ότι συνήθως υπάρχει εναλλαγή σε αυτές τις θέσεις. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η επανεκλογή της έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Κύπρος είναι μία από τις μικρότερες χώρες-μέλη και διαθέτει μία από τις τρεις μικρότερες αντιπροσωπείες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Το γεγονός ότι επελέγη εκ νέου για την Αντιπροεδρία την κάνει να αισθάνεται ευγνώμων.
Η επανεκλογή της κ. Λουκαΐδου είναι αποτέλεσμα της διαρκούς δράσης και προσφοράς της στον χώρο της ευρωπαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης. Η παρουσία της στη συγκεκριμένη θέση ενισχύει τον ρόλο της ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Η ίδια αισθάνεται πλέον ταυτισμένη με αυτό το θεσμικό όργανο, το οποίο παράγει σημαντική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών συμμετέχει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μεγάλο μέρος της οποίας υλοποιείται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης.
Οι προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα, όσον αφορά την Κύπρο, περιλαμβάνουν την επικείμενη γνωμοδότηση για τη διεύρυνση, όπου αξιολογείται η πρόοδος των υποψήφιων χωρών για ένταξη, όπως η Τουρκία. Αυτές τις μέρες, η κ. Λουκαΐδου ασχολείται με την κατάθεση τροπολογιών για τη γνωμοδότηση σχετικά με την Τουρκία, όπως πράττει κάθε χρόνο.
Γενικότερα, η πολιτική συνοχής αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, με τα μέλη της να επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς και την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, μέσω της χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης από τα διαρθρωτικά ταμεία, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη της καινοτομίας. Ωστόσο, παρατηρείται συγκεντρωτισμός στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, και τα μέλη εργάζονται εντατικά για την αποκέντρωση, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τα αποτελέσματα των διαφόρων προγραμμάτων. Η συμμετοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική προς όφελος των πολιτών και των δημοτών.