«Δεν μας παίρνει άλλο», δήλωσε σήμερα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους και με δεδομένη, όπως είπε, την καλή πρόθεση για περαιτέρω συγκλίσεις, να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε σήμερα την 33η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης και του ρυθμιστικού, εποπτικού και συντονιστικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Επιδίωξή μας είναι η αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη. Θέλουμε, ο πολίτης να απολαμβάνει περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του, κατά τρόπο, βιώσιμο, διαφανή και δίκαιο» είπε ο Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας πως στόχος είναι επίσης και η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ρυθμίζει το πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει τη στρατηγική και καθοδηγεί και αναλαμβάνει δράση σε στρατηγικό επίπεδο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε σε ό,τι αφορά θέματα στρατηγικής μεταρρύθμισης πως αυτά αφορούν οικονομική απεξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής επάρκειας, κατά τρόπον ώστε η οικονομική εξάρτηση από την Κυβέρνηση να περιοριστεί, διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη βοήθεια και τη συνδρομή του κεντρικού κράτους, αξιολόγηση συμπλεγμάτων βάσει κριτηρίων και δεικτών επίδοσης, μεταφορά υπηρεσιών από την κεντρική κυβέρνηση, θέματα προσωπικού (σχέδια κινητικότητας) αλλά και εθελούσιας αφυπηρέτησης και μείωση του αριθμού των Δήμων, από τριάντα (30) σε είκοσι δύο (22) σε πρώτη φάση και σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, με δυνατότητα και υπό προϋποθέσεις, αν είναι εφικτό, για περαιτέρω μείωση του αριθμού των Δήμων μελλοντικά.
Παρατήρησε ωστόσο ότι, ιδιαίτερα η μείωση του αριθμού των Δήμων, δεδομένου ότι προχωρούμε, όπως είπε, σε εκλογές πενταετούς θητείας, δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί. Τόνισε παρά ταύτα ότι πολλά άλλα σημαντικά τόσο για τα οικονομικά των Δήμων, όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, μπορούν να γίνουν, εάν και εφόσον ψηφιστεί η μεταρρύθμιση πριν τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016. «Δεν μας παίρνει άλλο. Είναι η έκκλησή μου προς όλους και με δεδομένη τη βοήθεια της Κυβέρνησης αλλά και την καλή πρόθεση για περαιτέρω συγκλίσεις, να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και επιβάλλεται η λήψη ριζικών μέτρων προς αντιμετώπιση της κατάρρευσης του θεσμού και αναβάθμιση του μέσα από την τριπλή αποκέντρωση: των εξουσιών / αρμοδιοτήτων, των οικονομικών πόρων και του προσωπικού, ώστε οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να καταστούν ει δυνατό τοπικές κυβερνήσεις.
Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τον Ιούλιο του 2015, τρία Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ότι ο ίδιος εναποθέτει πλέον τις προσδοκίες του στην πολιτική βούληση για επίδειξη πνεύματος συναίνεσης για το καλώς νοούμενο συμφέρον του φορολογούμενου πολίτη, ότι οι επιθυμητοί στόχοι για μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από συνέργειες και άλλες δράσεις που αποσκοπούν στο να καταστούν οι Τοπικές Αρχές πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και οικονομικά βιώσιμες, θα επιτευχθούν.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην 33η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων ο Σωκράτης Χάσικος προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αναγκαστικής έκδοσης και αναγκαστικής μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα για την μη έκδοση τίτλων είναι η μη παραχώρηση Πιστοποιητικών έγκρισης ή έστω με σημειώσεις ή έστω και απαγόρευση όπως προνοεί η νομοθεσία από τις οικοδομικές Αρχές και υποδεικνύοντας ότι η μη έκδοση τίτλων ως αποτέλεσμα έχει την μη προώθηση της διαδικασίας αναγκαστικής μεταβίβασης όπου, όπως εξήγησε, έχουν κατατεθεί περίπου 12,500 αιτήσεις για τις οποίες περίπου 7,500 αφορούν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής έκδοσης τίτλων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Δήμους ως αρμόδιες οικοδομικές Αρχές, «να συνεργαστούν και να δουν με κάθε ελαστικότητα το θέμα της έγκρισης των υποθέσεων αυτών, για να καταστεί δυνατή η έκδοση και μεταβίβαση τίτλων στους αγοραστές».
Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός αναφέρθηκε επιγραμματικά στον απολογισμό των δράσεων της Ένωσης για το 2015, στο Κυπριακό αλλά και στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αλέξης Γαλανός επανέλαβε ότι η Ένωση Δήμων υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του χρυσού κανόνα «καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».
Σημείωσε ωστόσο πως παρά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων που διεξάγεται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η Ένωση Δήμων δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι τα συμπλέγματα, ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν και τι τελικά θα προκύψει.
«Εκείνο επίσης που είναι τελείως ασαφές – και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσαν καθαρή απάντηση – είναι πώς αντιμετωπίζονται τα οικονομικά των Δήμων και των μελλοντικών συμπλεγμάτων» πρόσθεσε, ενώ διερωτήθηκε και τι γίνεται με τη χορηγία η οποία, όπως είπε, έχει αποκοπεί τόσο δραστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ορισμένοι Δήμοι να βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ανέφερε ακολούθως ότι το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι τα χρέη των Δήμων, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρεών θα πρέπει να αναλάβει το κράτος καθώς αυτά δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη των πόλεων και των κοινοτήτων, δηλαδή του κράτους όπως είπε.
Και το τρίτο, πρόσθεσε, έχει να κάνει με τις βασικές εξοικονομήσεις όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων και σχετίζεται με τη δημιουργία από την Κυβέρνηση ενός Ταμείου και την ψήφιση κονδυλίου για πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση προσωπικού.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρξει μια τελική νομοθεσία που θα βάζει τις βάσεις για τη μελλοντική μεταρρύθμιση.
Σημείωσε ότι αυτή η νομοθεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη δύο σοβαρά πράγματα, την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Δήμων και κατ` επέκταση ο όποιος οικονομικός υπολογισμός να λαμβάνει υπόψη και το κοινωνικό όφελος που δεν είναι χρηματικά μετρήσιμο και δεύτερο τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος υποχρεώνει τους κυβερνώντες να παρέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα μέσα για τη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια και βάζει κανόνες δημοκρατικών διαδικασιών αποκέντρωσης.
Καταλήγοντας ευχήθηκε ενόψει και των εκλογών όπως οι εμπλεκόμενοι κρατήσουν ψηλά το επίπεδο και να μην υπερισχύσει ο κομματικός φανατισμός την ώρα που διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον.