Επιτροπής Θεσμών: Στο επίκεντρο η αγορά υπηρεσιών στο δημόσιο

Βουλή
Reading Time: 2 minutes

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είπε ότι η αγορά υπηρεσιών στο δημόσιο αποτελεί γάγγραινα , προσθέτοντας ότι γίνεται κατάχρηση του συστήματος και διαπιστώνονται παρανομίες.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε επίσης ότι μετά την αγορά υπηρεσιών, χωρίς διαδικασίες και χωρίς εξετάσεις, οι εργαζόμενοι αποκτούν καθεστώς αορίστου χρόνου. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αιτία για την καταχρηστική πρακτική είναι η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, να παρέχει έκτακτους υπαλλήλους στις υπηρεσίες του δημοσίου, αφού σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται διαδικασίες εξέτασης.

Η Επιτροπή Θεσμών στο πλαίσιο της συζήτησης της λειτουργίας Τμημάτων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, συζήτησε τη λειτουργία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι πρέπει το πρόβλημα με τους αορίστου χρόνου πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους. Στο ευρύτερο δημόσιο εργάζονται σήμερα 63 χιλιάδες υπάλληλοι, συνέχισε και ειδικότερα στην δημόσια υπηρεσία, στην εκπαίδευση, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι στο δημόσιο επικρατούν χειρότερες συνθήκες από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα της αγοράς υπηρεσιών, όπου αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν ΦΠΑ και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Δείτε επίσης:  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Τουσκ με 93% των ψήφων

Κατά την συνεδρία αναφέρθηκε ότι ακόμη δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την ηλεκτρονική υπογραφή η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι το Προεδρικό και η Βουλή λειτουργούν χωρίς χαρτί και μόνο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά η υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία ακολουθεί πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση να υιοθετήσει πρόταση του κόμματος για συνενώσεις υπηρεσιών σε ορεινά χωριά. Για παράδειγμα για κάθε δέκα χωριά, ανάλογα με τον πληθυσμό, να υπάρχει ένα κτηνίατρος και ένας γεωπόνος.

Συμμαχία πολιτών: Αναγκαιότητα η ρύθμιση του τρόπου αγοράς υπηρεσιών από το δημόσιο

Οι σημερινές αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών περί «γάγγραινας», όπως χαρακτήρισε την αγορά υπηρεσιών από το δημόσιο, μας βρίσκουν πλήρως σύμφωνους, αναφέρει σε δήλωση ο Αχιλλέας Μαλαχουρίδης Επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του πολίτη, και επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Μάϊο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου.

Δείτε επίσης:  Ά. Κυπριανού: Θα πάει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο παρά τη δυσφορία του

‘’Η Πρόταση που είχε κατατεθεί την Παρασκευή 10 Μαϊου 2019, ουσιαστικά τροποποιεί των Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νόμο με σκοπό τον τερματισμό της εκμετάλλευσης μερίδας εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται ως κανονικοί υπάλληλοι, αλλά οι εργοδότες δεν τους καταβάλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τους αναγκάζουν να εγγράφονται ως αυτοεργοδοτούμενοι.

Δυστυχώς οι πρακτικές που εφαρμόζει το ίδιο το Κράτος τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ημιδημόσιο τομέα επιβεβαιώθηκαν σήμερα εντός της Επιτροπής από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή και δεν απέχουν από την ορθή εκτίμηση που είχαμε.

Η μέθοδος της αγοράς υπηρεσιών έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση του και να ακυρώνει τις εργασιακές νομοθεσίες όταν υπάρχει σαφή σχέση Εργοδότη – Εργοδοτούμενου.

Ως Συμμαχία Πολιτών επιθυμούμε τον πλήρη τερματισμό της εκμετάλλευση αυτής της μερίδας των εργαζομένων. Επανερχόμαστε και θυμίζουμε ότι η Βουλή έχει την επιλογή να ρυθμίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα με την Πρόταση Νόμου μας η οποία πρέπει να οδηγηθεί άμεσα προς συζήτηση και έπειτα προς ψήφιση.’’

ΚΥΠΕ/aftodioikisi

In the news
Load More