Συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τις τροπολογίες που εξετάζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως πληροφορείται η ΑυτοδιοίκησηCY, στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίας βρέθηκαν τα τέλη σκυβάλων και το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συζητήθηκε η εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για πιθανή αύξηση των συγκεκριμένων τελών μέχρι και 35% — σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα.
Η συζήτηση δεν φαίνεται να κατέληξε σε κάποια ξεκάθαρη απόφαση, αφού παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα. Η νομοθεσία, αν και θέτει ως όριο το 10% στην ετήσια αύξηση, δεν ξεκαθαρίζει από ποιο σημείο ξεκινά ο υπολογισμός, πού μπορεί να φτάσει, ούτε δίνει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή στην πράξη. Αυτό δημιουργεί απορίες και περιπλέκει την εξίσωση όσον αφορά το θέμα της φορολογικής πολιτικής στους νέους Δήμους.
Αυτό που φαίνεται να αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές είναι ότι τα 117 εκατομμύρια ευρώ που αποφασίστηκαν ως κρατική χορηγία δεν βασίστηκαν σε κάποια οικονομετρική μελέτη, κάτι που έχει συνέπειες σήμερα. Ο λόγος είναι απλός: τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν φαίνεται να επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των νέων δήμων. Αν δεν προχωρήσουν κάποιες αυξήσεις, αρκετοί δήμοι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους.
Μέχρι τη μεταρρύθμιση, κάθε δήμος και κοινότητα είχε τη δική του φορολογική πολιτική. Σήμερα, αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού μέσα στον ίδιο πλέον δήμο, που προέκυψε από συγχωνεύσεις, υπάρχουν δημότες που πληρώνουν πολύ διαφορετικά ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες. Σκοπός είναι η εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής, όμως ο τρόπος υλοποίησής της παραμένει ακόμα υπό συζήτηση.
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς να επανέλθουν με τεκμηριωμένες εισηγήσεις για ενιαίους συντελεστές, με στόχο να υπάρξει μια πιο δίκαιη και ρεαλιστική λύση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάποιοι από τους νέους αυτούς συντελεστές να είναι χαμηλότεροι από τους σημερινούς.
Εκκρεμότητα και τα κονδύλια για τους δρόμους
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα αφορά τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση δρόμων πρωταρχικής σημασίας. Παρόλο που είχε δοθεί διαβεβαίωση για παραχώρηση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι στιγμής οι δήμοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει το κονδύλι αυτό, εκτιμώντας ότι πρέπει να εξευρεθεί από εξοικονομήσεις του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών. Εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση, εκτιμάται ότι αντί για έργα ύψους 15 εκατ., θα προχωρήσουν τελικά παρεμβάσεις πολύ μικρότερης εμβέλειας, περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ήταν και το αρχικό ποσό που προγραμμάτιζαν να δώσουν στους δήμους για τους δρόμους.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο να μπουν πιο καθαρά τα επόμενα βήματα.
Νομοθεσία για τις κοινότητες
Όσον αφορά τη νομοθεσία που αφορά τις κοινότητες, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη φορολογική πολιτική των νέων Δήμων. Αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει χρόνος για να εξεταστούν οι σχετικές τροπολογίες στην επόμενη συνεδρία.
Τα τροποποιητικά νομοσχέδια που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των κοινοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Ένωση Κοινοτήτων ελπίζει οι τροποποιήσεις να περάσουν από την Επιτροπή Εσωτερικών στη Βουλή για ψήφιση, ώστε να ξεκινήσει η ομαλή λειτουργία των κοινοτήτων μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έφερε η μεταρρύθμιση.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η πρόσληψη προσοντούχου προσωπικού, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για να στελεχωθούν σωστά τα νέα συμπλέγματα. Ήδη, η Ένωση Κοινοτήτων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκονται σε φάση ετοιμασίας οι σχετικές προκηρύξεις.
Το πλάνο προβλέπει ότι σε κάθε σύμπλεγμα κοινοτήτων θα εργάζονται τέσσερις επαγγελματίες πανεπιστημιακού επιπέδου: ένας γραμματέας, ένας πολιτικός μηχανικός, ένας λογιστικός λειτουργός και ένας υγειονομικός επιθεωρητής.
Η στελέχωση αυτή θεωρείται κρίσιμη για να εξασφαλιστεί ότι οι κοινότητες θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο νέο περιβάλλον.