Επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην άσκηση της ΕΦ ‘Ατσάλινο βέλος’

Ατσάλινο βέλος
Reading Time: 2 minutes

Η Διακρατική και Εθνική Διακλαδική Άσκηση της Εθνικής Φρουράς μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ” σχεδιάστηκε στη βάση ενός επίκαιρου και ρεαλιστικού πληροφοριακού πλαισίου, με σκοπό την προβολή της στρατιωτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας και της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση διήρκησε από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του στρατεύματος, στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότερο έως το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της ΕΦ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Κατά την εκτέλεση της τελικής φάσης στο πεδίο βολής Καλού Χωριού πέραν των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε και τριάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές LowApex εντός του Πεδίου Βολής, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δείτε επίσης:  Οζερσάι: Δεν μπορεί να ελπίζει πολλά από την τριμερή

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε άσκηση PASSEX στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των πλοίων ΠΑΘ Ιωαννίδης, ΠΠ Γεωργίου, ΠΠ Τσομάκης και ΠΠ Αμμόχωστος της Διοίκησης Ναυτικού και της Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την τελική φάση της άσκησης που διεξήχθη σήμερα παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Κάρουλας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Γιώργος Γεωργίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Παναγιώτα Δημητρίου, η ιεραρχία της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ, οι Ακόλουθοι Άμυνας που είναι διαπιστευμένοι στη Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωπος της UNFICYP, δήμαρχοι και κοινοτάρχες των γειτονικών δήμων, δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διαφόρων ΜΜΕ, στελέχη της ΕΦ και οπλίτες.

Με το πέρας της άσκησης, ο Διοικητής 2ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Χ¨Δημητρίου Μιχάλης ανέφερε ότι εκτελέστηκε μια ρεαλιστική άσκηση, κατά την οποία επετεύχθη στενή συνεργασία και απόλυτος συντονισμός μεταξύ των μονάδων και η οποία χαρακτηριζόταν από πειθαρχία, ευστοχία πυρός, ταχύτητα και ορμή, με τεράστια οφέλη για το προσωπικό της ΕΦ.

Δείτε επίσης:  Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων και επιδομάτων ενόψει Χριστουγέννων

Ο Αρχηγός της Εθνικης Φρουράς, Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, αρχικά ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στην τελική φάση της άσκησης και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Συναντίληψη και η Συνέργεια είναι απαραίτητα συστατικά για επιτυχία της αποστολής, στοιχεία τα οποία χαρακτήριζαν τη άσκηση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Κλείνοντας, με συγκίνηση ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και εξήρε το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας των μονάδων.

Ο Υπουργός Άμυνας συνεχάρη τον Αρχηγό της ΕΦ για την άσκηση, αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό και έθεσε ως κύρια υποχρέωσή του την συνεχή και περαιτέρω αναβάθμιση του Στρατεύματος σε εξοπλισμό.

In the news
Load More