Ευνοϊκές τροποποιήσεις πέτυχε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου

Reading Time: 2 minutes

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου ενημερώνει με γραπτή ανακοίνωσή του τις τροποποιήσεις τις οποίες πέτυχε. Τροποποιήσεις οι οποίες δίνουν ανάσα στο ταμείο του Συμβουλίου αφού μειώνονται οι δόσεις αποπληρωμής του δανείου και παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής του.

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

Η κοινοπραξία των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι μετά από επίμονες προσπάθειες των Προέδρων των δυο συμβουλίων οι οποίες διήρκησαν αρκετούς μήνες, έγινε κατορθωτό να τροποποιηθούν οι όροι των δανείων των δύο συμβουλίων με την τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ. Οι όροι και το επιτόκιο των αρχικών δανείων ύψους €70,000,000 τα οποία είχαν συναφθεί το 2009 με Κυβερνητική Εγγύηση για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους του έργου καθώς επίσης και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών δανείων, θεωρήθηκαν πολύ ευνοϊκοί προς τα συμβούλια για την τότε εποχή εφ΄ όσον προέβλεπαν για επιτόκιο 2.25% πλέον euribor, με 5 χρόνια περίοδο χάριτος και 20 χρόνια αποπληρωμή κεφαλαίου μετά το πέρας της περιόδου χάριτος.

Δείτε επίσης:  Ανοικτή Διαβούλευση Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

Δυστυχώς οι συνεχόμενες υποβαθμίσεις που είχε δεχτεί η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τότε, ανέβασαν το βασικό επιτόκιο στο 3.85% το οποίο παρόλη την οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο εξακολουθούσε να είναι ικανοποιητικό. Παρόλα αυτά η κοινοπραξία, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει για μείωση των λειτουργικών και χρηματοδοτικών εξόδων των συμβουλίων.

Έχει καταλήξει σε συμφωνία για τροποποίηση της σύμβασης ως ακολούθως:

(1) Μείωση του βασικού επιτοκίου σε 2.5%

(2) Επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στα 25 χρόνια από 18 που είχαν μείνει απομείνει,

(3) Προσθήκη συμπληρωματικού όρου στη σύμβαση με τον οποίο αντισταθμίζεται υφιστάμενος όρος που έδιδε το δικαίωμα στην τράπεζα να αυξάνει το βασικό επιτόκιο σε περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης:  Εκλογές Αγίας Νάπας: Ξεκίνησε η εσωκομματική διαδικασία στο ΑΚΕΛ

Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω αλλαγών οι δόσεις των δανείων μειώνονται σε €3,190,000 ετησίως από €4,661,000 που ίσχυε προηγούμενος με ετήσια εξοικονόμηση σε τόκους σε €788,000.

Η ποιο πάνω βελτίωση στους όρους αποπληρωμής των δανείων σε συνδυασμό με την τεράστια εξοικονόμηση που έχει προκύψει από την λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων η οποία ξεπερνά τα €2,000,000 ετησίως, η οικονομική κατάσταση των Συμβουλίων ευρίσκετε σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Η κοινοπραξία των δύο συμβουλίων επιθυμεί να ευχαριστήσει τη διοίκηση της την Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ για την πολύ εποικοδομητική στάση που τήρησε καθ΄ολη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων καθώς επίσης και για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία που έχει με τα συμβούλια.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας Γιάννης Καρούσος -Πρόεδρος Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας Θεόδωρος Πυρίλλλης – Πρόεδρος Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου

In the news
Load More