Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο της με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης κυρία Ελένη Θεοχάρους, παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Πόλυ Παλλήκαρου και της Υπεύθυνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κινήματος κ. Ειρήνης Ζορπά. Η συνάντηση καθορίστηκε μετά από σχετική επιστολή που ο Δήμαρχος διαβίβασε στην κ. Θεοχάρους με τις θέσεις του Δήμου Αθηένου για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος ανέφερε στην κ. Θεοχάρους ότι ο Δήμος Αθηένου συμφωνεί με τις προτάσεις για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς, αλλά δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση συνένωση του ιστορικού Δήμου της Αθηένου σε άλλο Δήμο της Επαρχίας για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι πιο κάτω:
α. Ο Δήμος Αθηένου είναι ολόκληρος στη νεκρή ζώνη. Οι κατεχόμενοι Δήμοι δεν θα συνενωθούν και ούτε ο Δήμος Αθηένου πρέπει να συνενωθεί σε άλλο Δήμο, για εθνικούς και ιστορικούς λόγους.
β. Ο Δήμος Αθηένου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και δεν νοείται να ενσωματωθεί σε Δήμο μικρότερό του. Η πληθυσμιακή μάζα δεν πρέπει να είναι το βαρύνον κριτήριο στις συνενώσεις.
γ. Οι κάτοικοι της Αθηένου δεν θα νιώθουν ασφάλεια για να παραμείνουν στην περιοχή σε περίπτωση συνένωσης του Δήμου σε άλλο Δήμο, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ μακριά από την ακριτική περιοχή και τη γραμμή κατοχής.
δ. Η γεωγραφική θέση είναι τέτοια που δεν μπορεί να συνενωθεί ο Δήμος Αθηένου με άλλο Δήμο, αφού ο πιο κοντινός Δήμος είναι σε πολύ μακρινή απόσταση.
ε. Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των Αθηενιτών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των κατοίκων των άλλων Δήμων της Επαρχίας.
στ. Πρόκειται για ένα από τους πιο παλιούς Δήμους της Κύπρου από το 1926, σε αντίθεση με άλλους που έγιναν Δήμοι τα τελευταία χρόνια ή/και πολύ μεταγενέστερα.
ζ. Τμήμα της Μεσαορίας είναι σήμερα ελεύθερο, λόγω του Δήμου Αθηένου. Συνένωσή του σε άλλο Δήμο θα δώσει το μήνυμα απεμπόλησης του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μεσαορίας.
η. Πριν την Τουρκική εισβολή η Αθηένου ανθούσε και ήταν το κέντρο των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ή/και ανοίγματος της διόδου Πυροΐου, η περιοχή και πάλι θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει σημαντικά πληθυσμιακά, γι’ αυτό και δεν νοείται συνένωσή της σε άλλο Δήμο.
Επίσης ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηένου είναι έτοιμος να συνενωθεί και να εξυπηρετήσει τις κοντινές του Κοινότητες, αν αποφασισθεί κάτι τέτοιο.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Αθηένου, ενώ τόνισε ότι για εθνικούς και ιστορικούς λόγους ο Δήμος Αθηένου θα πρέπει να παραμείνει Δήμος και δεν νοείται συνένωσή του με άλλο Δήμο. Επίσης τόνισε ότι ως Κίνημα θα βοηθήσουν στην προσπάθεια παραμονής του Δήμου Αθηένου και μετά τη Μεταρρύθμιση.