Ε.Χατζημιχαήλ: Νοιαζόμαστε για την Ακανθού ακόμα και στον ύπνο μας

Reading Time: 4 minutes

Με την ελπίδα της επιστροφής, η Δήμαρχος της Ακανθού Ελένη Χατζημιχαήλ, κάνει τον απολογισμό του έργου της για τη χρονιά ΄που πέρασε. Υπογραμμίζει ότι οι Ακανθιώτες, έχουν στην καρδιά τους την Ακανθού στον ύπνο και στον ξύπνιο τους.

“Φυσικά, ο βασικός στόχος μας, για ελεύθερη επιστροφή στη γη μας, παραμένει ανεκπλήρωτος κι οι ακανθιώτες αδικαίωτοι στην προσφυγιά”, επισημαίνει.

Για τη χρονιά που πέρασε κύριοι στόχοι μας εξακολούθησαν να είναι:

• Η εξυπηρέτηση των συγχωριανών,

• Η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ιστορικής, θρησκευτικής μνήμης της Ακανθούς,

• Η διαφώτιση – ενημέρωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για το εθνικό μας θέμα, ιδιαίτερα για τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

• Η οργάνωση των μαθητών της Ακανθούς καθώς και της νεολαίας με στοχευμένες δράσεις.

• Η προώθηση αιτημάτων για ίση κατανομή βαρών

• Αναβάθμιση του οικήματος του Δημαρχείου

• Στήριξη όλων των οργανωμένων Συνόλων Ακανθούς

• Συνέχιση του αγώνα για λευτεριά κι επιστροφή στη γη μας

Στο χρόνο που πέρασε, με τη συμπαράστασή σας και τη βοήθεια του Χρυσοσώτηρά μας, καταφέραμε να οργανώσουμε αρκετές καινοτόμες δράσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα

 Οργανώσαμε το δεύτερο παιδικό πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

 Εκδώσαμε πολύγλωσσο υλικό για τη διαφώτιση.

 Οργανώσαμε εκδήλωση «Μνήμη Ακανθούς» τιμώντας τους εγκλωβισμένους- αιχμαλώτους Ακανθιώτες (125) που υπέφεραν, ταλαιπωρήθηκαν ή και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Στρατόπεδο της Γύψου, το 1974.

 Συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς της Ακανθούς, κοπή Βασιλόπιτας στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκδρομή συνταξιούχων Ακανθιωτών στην περιοχή Αγ.Ηρακλειδίου και Μητρ. Ταμασού

 Συνέχισε να λειτουργεί Δημοτική Χορωδία που πήρε μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις.

Οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το Γ’ Φεστιβάλ Λαδιού, με τη στήριξη όλων των οργανωμένων συνόλων και ομιλητή τον κ. Συλλούρη Πρόεδρο της Βουλής.

 οργανώσαμε την ημέρα της Ακανθιώτισσας στη Λεμεσό με μεγάλη επιτυχία.

Δείτε επίσης:  Σε Λεωφόρο Γλ. Κληρίδη μετονομάστηκε η Λεωφόρος Ακαδημίας

 Ο Δήμος με την Εκκλησιαστική Επιτροπή διοργάνωσαν στο παρεκκλήσι μας στην Ορόκλινη, παράκληση για τους φοιτητές και μαθητές. Προσφέρθηκαν γλυκά και δώρα.

 Εκδώσαμε και ταχυδρομήσαμε σ’ όλους τρία τεύχη της εφημερίδας «Ακακθιώτισσα» κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

 Το σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω SMS, με τους Δημότες μας και όχι μόνο, που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, εμπλουτίστηκε με νέους αποδέκτες και έγινε το κύριο μέσο επικοινωνίας με τους δημότες μας.

 Είχαμε επαφές με Υπουργούς, Έπαρχους, Εφόρους, Επισκόπους, Πρεσβείες κ.ά. αξιωματούχους για προώθηση αιτημάτων μας.

 Ανταποκριθήκαμε σε δεκάδες προσκλήσεις άλλων Δήμων ή οργανωμένων συνόλων για δικές τους ανάλογες εκδηλώσεις.

 Κλιμάκιο του Δήμου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ.Γ.Φωτίου, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά, στην τελική τους γιορτή και τα Χριστούγεννα, τα εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου προσφέροντας αγάπη και δώρα

 Έγιναν παρουσιάσεις της Ακανθούς και του προβλήματός της, τόσο σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού.

 Δόθηκαν διαλέξεις και παρουσιάσεις σε δεκάδες σχολεία, εκκλησίες και κατασκηνώσεις για την Ακανθού μας.

 Έγινε μνημόσυνο πεσόντων, βράβευση αρίστων, Γιορτή Γραμμάτων, συλλειτουργία με το Φλαμούδι για τη γιορτή του Αγ. Θεράποντος, γιορτή Χρυσοσώτηρα, συμμετοχή στο λαογραφικό φεστιβάλ στον Δήμο Γερίου κ.ά.

 Συνεχίσαμε να στηρίζουμε το έργο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παρεκκλησίου, Χρυσοσώτηρος, με ξεναγήσεις οργανωμένων εκδρομέων – επισκεπτών.

Παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών με ομιλία της Δημάρχου στο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, για τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κλιμάκιο του Δήμου σε επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα και τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδος . Τους ενημέρωσε για το πρόβλημα μας, τους παρέδωσε διαφωτιστικό υλικό και ζήτησε την υποστήρηξή τους.

Η Δήμαρχος εκπροσώπησε με το Δήμαρχο Λύσης τους κατεχόμενους Δήμουςστις επετειακές εκδηλώσεις της Πρεσβείας στηην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2018.

 Συνεχίσαμε να ενισχύουμε οικονομικά το Ποδοσφαιρικό Τμήμα και τα άλλα Οργανωμένα σύνολα της κοινότητας.

Δείτε επίσης:  Γ. Λιλλήκας: Δεν μπορεί να αναβάλλονται έργα εν αναμονή μεταρρύθμισης ΤΑ

 Έγινε δενδροφύτευση στην αυλή του Δημαρχείου.

 Ο Δήμος συμπαραστάθηκε ποικιλότροπα σε κάθε εμπερίστατο Ακανθιώτη, κι η Δήμαρχος αποχαιρέτησε στις κηδείες κάθε κεκοιμημένο συγχωριανό.

Συνεχίστηκε η αγαστή συνεργασία μας με τους απόδημους μέσω του Σωματείου Αγγλο-Ακανθού.

Συμμετείχαμε στην οργάνωση αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του μ.Μιχάλη Ορφανού, οι εισπράξεις των ανατυπωμένων πινάκωντου οποίου δόθηκαν σε συγκεκριμένη εμπερίστατη οικογένεια.

Ο Δήμος οργάνωσε μετάβαση με λεωφορεία , Ακανθιωτών στον Αγιο Μάμα στις 1/9/18. Όπου συνεορτάστηκε και ο Χρυσοσώτηρας.

Ενεργοποιήθήκαμε ως Δήμος και αντιδράσαμε στο μέτρο του δυνατού  στη διάλυση της ΣΠΕ ( Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επίσκεψη στον Αν.Εφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης κ.α)

Εγκαινειάστηκε πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων,  από Ακανθιώτες επιστήμονες, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στα Λατσιά.

Η Δήμαρχος συμμετείχε  σε αποστολή στις Βρυξέλλες όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών , υποστήριξε  την έκθεση φωτογραφίας και μοίρασε διαφωτιστικό υλικό.

Εγιναν αρκετές προσπάθειες για να λειτουργηθούμε στην Ακανθου χωρίς δυστυχώς θετική κατάληξη. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Σε συνεργασία μεμ το Μουσείο Τροφίμων, ετοιμάστηκε φιλμάκι για τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του ακανθιώτικου τυριού.

Δόθηκε μεγάλος αριθμός διαλέξεων σε σχολεία για την Ακανθού.

Δοργανώθηκε, σε συνεργασία με το μουσικό λύκειο Λάρνακας ρεσιτάλ πιάνου της ακανθιώτισσας μουσικού Σταυρούλας Θωμά με τίτλο «Του φεγγαριού οι νότες»

 Στα πλαίσια τουμ έτους Πολιτιστικής κληρονομιάςκαι με αφορμή τα 110χρονα του Δήμου εκδόθηκε ημερολόγιο για το 2019, με παραδοσιακό υλικό από την Ακανθού, και προγραμματίζεται με το ίδιο θέμα και ειδικό Λεύκωμα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στα Λατσιά δόθηκε από τη μουσικό Μαρία Γεροσίμου και μαθητές της Ρεσιτάλ Αρπας.

Τέλος, εύχεται η νέα χρονιά να είναι για όλους μια ανανέωση της ελπίδας, του αγώνα και της πίστης για ελεύθερη επιστροφή και την υπόσχεση ότι θα συνεχίζει να παλεύει για μια ελεύθερη Ακανθού.

“Ευχαριστούμε κάθε φίλο, συνεργάτη και υποστηρικτή του έργου μας στη χρονιά που μας πέρασε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Αντιδήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους και το γραμματειακό προσωπικό για την άψογη συνεργασία τους. Επίσης ευχαριστούμε εκφράζοντας το σεβασμό μας στον Θεοφ. Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο για την συνεχή συμπαράσταση και ευλογία στο έργο μας”.

Γ

In the news
Load More