Η Αγία Νάπα αποτελεί σήμερα τη ναυαρχίδα του Κυπριακού τουρισμού, και φιλοξενεί πέραν των 5 εκ. τουριστικών διανυκτερεύσεων της Κύπρου, αποτελεί ένα παγκόσμιο brand, και συνεισφέρει πέραν των 800 εκ. στην κυπριακή οικονομία σε ετήσια βάση με παγκόσμιες και διεθνείς βραβεύσεις και αναγνωρίσεις με τις τελευταίες να είναι βράβευση της Αγίας Νάπας από τα τουριστικά βραβεία της Ελλάδας αλλά και η πρώτη θέση που κατάλαβε στα τουριστικά βραβεία της Κύπρου για την προσπάθεια rebranding που είναι σε υλοποίηση, υπό το σλόγκαν «Always Ayia Napa».
Το όραμά μας όμως δεν σταματά εδώ. Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος και μπορούμε να τον καταφέρουμε: Να μετατρέψουμε την Αγία Νάπα μέχρι και το 2030 ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου. Ένα θέρετρο, το οποίο οι επισκέπτες του θα το απολαμβάνουν, οι επιχειρήσεις θα ευημερούν και που οι δημότες του θα είναι περήφανοι
Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, της οποίας στόχος είναι οι επισκέπτες μας να λαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να παίρνουν και λίγη Αγία Νάπα μαζί τους.
Έτσι μετατρέπουμε την Αγία Νάπα, σε μια πόλη των πάρκων, των μνημείων και των σημείων αναφοράς. Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες, αφού δεν υπήρχαν σχεδιασμοί και ώριμα έργα. Την ίδια στιγμή έλειπε η απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και η υποστήριξη από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Δεν το βάλαμε κάτω. Σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε σημαντικά έργα υποδομής όπως και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Σήμερα υλοποιούμε, σχεδιάζουμε και ωριμάζουμε έργα με συνολικούς προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 55εκ.
Σημαντικός αριθμών έργων βρίσκεται υπό κατασκευή, όπως η μετατροπή του μοναστηριού μας σε αρχαιολογικό μουσείο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Επίσης μόλις προχθές υπογράψαμε και ξεκινά η υλοποίηση ακόμη ενός μεγαλεπήβολού σημείου αναφοράς. Αυτού του υποβρύχιου μουσείου, του πρώτου του είδους του στη μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στον τεχνικό ύφαλο της Αγίας Νάπας.
Το υποβρύχιο μουσείο αποτελούσε ένα στόχο τον οποίο ξεκινήσαμε να το διερευνούμε από το 2013, με στόχο να βελτιώσουμε τον τεχνητό μας ύφαλο, να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα του, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό υποβρύχιο σημείο αναφοράς το οποίο θα προσελκύσει και καταδυτικό τουρισμό. Παράλληλα θα είναι τέτοιας εμβέλειας, όπου η προβολή του θα είναι σε παγκόσμια βάση, καθώς το δημιουργεί ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Jason DeCaires Taylor. Πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο εικαστικό μουσείο της Μεσογείου!
Υπολογίζουμε το πάρκο αυτό να προσελκύσει πέραν των 50,000 τουριστών σε ετήσια βάση, και μάλιστα ολόχρονα, αφού είναι γνωστό ότι οι καταδύσεις και οι θερμοκρασίες τις θάλασσας μας το επιτρέπουν.
Ας αναλογιστούμε τα οφέλη που θα υπάρχουν ιδιαίτερα στο θέμα προβολής του πάρκου αυτού, καθώς και τα περιβαλλοντικά οφέλη από την βελτίωση της βιοποικιλότητας αλλά και από τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης για το περιβάλλον στις θάλασσες μας. Η Αγία Νάπα με αυτό το έργο θα μπει δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε μια σειρά σημαντικών έργων. το υπαίθριο αμφιθέατρό, το μεγαλύτερο στην Kύπρο, με προϋπολογισμό 3.6εκ, το θεματικό πολύ-λειτουργικό πάρκο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το πάρκο ψηφιδωτών , βοτανικό κήπο και ένα μεγάλο και ενδιαφέρον παιδότοπο! Ήρθε όμως και η στιγμή της πολυπόθητης ανάπλασης του κέντρου και της βόρειας πλευράς της Αγίας Νάπας. Αυτές τις μέρες οι επιμετρητές ολοκληρώνουν την εργασία τους για την προκήρυξη προσφορών για την αναβάθμιση του κέντρου με προϋπολογισμό 7εκ.
Ο στόχος μας και οι πρωτοβουλίες μας αποτελούν και κάποια από τα επιχειρήματα μας και τους λόγους αντίδρασης μας στο θέμα των συνενώσεων των Δήμων καθώς η Αγία Νάπα αντί να αντιμετωπίζεται σαν μια πόλη με ενεργό πληθυσμό των 70,000 και σαν ένας Δήμος με το 5ο πιο υψηλό προϋπολογισμό στην Κύπρο, αντιμετωπίζεται σαν ένας μικρός δήμος των 5,000 κατοίκων. Αυτές οι αντιλήψεις επιτέλους πρέπει να αλλάξουν. Με δήμους εθνικής σημασίας όπως είναι η Αγία Νάπα δεν πειραματιζόμαστε γιατί ενδεχόμενες λανθασμένες αποφάσεις θα επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου.