Oι δυνατότητες εκμετάλλευσης αναξιοποίητων χώρων και αναπαλαίωσης ιστορικών κι άλλων κτιρίων ως λύση για τη στέγαση των νέων τέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συζήτησης «NICOSIA 2040 – Εκμετάλλευση αναξιοποίητων χώρων: αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κι άλλων κτιρίων ως λύση για τη στέγαση των νέων», την οποία διοργάνωσε πρόσφατα, ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono.
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΜΚΟ, σε χαιρετισμό του o Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην αγορά δύο κτιρίων με στόχο να αναπαλαιωθούν ώστε σε μερικά χρόνια να μπορούν να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές ως ξενώνες.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Μαρία Κολά, είπε πως χρειάζεται αναβάθμιση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ακουστεί και η άποψη της νεολαίας για το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας.
Η Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας και Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελένη Μαΐστρου ανέφερε πως στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα ειδικό σχέδιο για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων το οποίο προβλέπει πως ο αρμόδιος φορέας αναλαμβάνει την χρήση του ακινήτου για περίοδο ως και 50 χρόνια, χωρίς να χάνεται δηλαδή η ιδιοκτησία του.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), ανέφερε πως εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον για αποκατάσταση κτιρίων στη Λευκωσία, οι διαδικασίες είναι τέτοιες που αποτρέπουν τους ενδιαφερόμενους.
Ο Λειτουργός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημαρχείου Λευκωσίας, Ντίνος Λογίδης, εξήγησε πως ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τις κατοικίες και τα κτίρια εντός των τειχών αλλά ακόμα υπάρχουν δυσκολίες για να πεισθούν οι νέοι να πάνε στην παλιά πόλη.