Του Πάμπου Γραβριήλ
Η πολιτεία παραχωρεί την αρμοδιότητα για άσκηση κρατικών εξουσιών στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), στους δήμους και στις κοινότητες. Ο θεσμός της Τ.Α. στοχεύει βασικά στην ενίσχυση της εξουσίας του λαού, αλλά και στην εμπλοκή του δημότη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Στη Δημοκρατία η πολιτική εξουσία πηγάζει από τον λαό και ασκείται προς όφελος του λαού.
Το αποκεντρωτικό σύστημα της Τ.Α., διευκολύνει τη διοικητική οργάνωση του κράτους. Επιτυγχάνει τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με λιγότερα έξοδα και χωρίς ταλαιπωρίες. Δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να διαχειρίζονται τις τοπικές τους υποθέσεις, που σίγουρα τις βιώνουν και τις γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Οι πολίτες συμμετέχουν στη διοίκηση του κράτους. Δεν αισθάνονται ότι εξουσιάζονται. Ενισχύεται το δημόσιο αίσθημα και το ενδιαφέρον για τα κοινά. Έρχεται ο λαός πιο κοντά στην εξουσία.
Το αποκεντρωτικό σύστημα της Τ.Α., όπως και η δημοκρατία έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση του λαού και την ανάπτυξη του τόπου. Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε ότι, άλλο κόμμα και άλλο λαός. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση του λαού και όχι των κομμάτων. Αυτός θα έπρεπε να ήταν και ο στόχος των κομμάτων, που δυστυχώς στη πραγματικότητα φαίνεται δεν είναι.
Όλα τα κόμματα της Κύπρου είναι θιασώτες της διαφύλαξης και ενίσχυσης του θεσμού της Τ.Α.. Συνεπώς, ο θεσμός αυτός της αέναης πηγής πρωτογενούς εξουσίας του λαού πρέπει να μείνει μακριά από την κομματική υπόσκαψη και χειραγώγηση από τα πολιτικά κόμματα.
Κανένας δεν αρνείται τον πολιτικό χαρακτήρα και τη πολιτική σημασία των εκλογών της Τ.Α.. Για να έχει όμως αξία η Τ.Α. για το λαό και για την κεντρική πολιτική εξουσία, τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι πολιτικά αυτοτελείς και ακηδεμόνευτοι. Η έκφραση της λαϊκής βούλησης στην ανάδειξη των δημοτικών ή των κοινοτικών αρχών να είναι γνήσια και ανόθευτη.
Η σημαντικότερη και κρισιμότερη στιγμή λειτουργίας του θεσμού της Τ.Α. είναι η επιλογή των πολιτών που θα εφαρμόσουν κατά κύριο λόγο τις αρχές του θεσμού. Με την κομματική κηδεμόνευση, όπως αυτή γίνεται σήμερα, νοθεύεται η λαϊκή βούληση στο αποκεντρωμένο τοπικό επίπεδο, υποσκάπτονται και τελικά καταλύονται η ποιοτική αυτοδυναμία και η διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού της Τ.Α..
Κάθε κομματική εξάρτηση δημιουργεί κατά συνέπεια την εξουδετέρωση του θεσμού της Τ.Α.. Όλα τα κόμματα, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα, διακηρύσσουν ότι θέλουν την διοικητική αποκέντρωση και επαγγέλλονται τη ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των Δημοτικών και των Κοινοτικών Συμβουλίων.
Η κοινωνία των πολιτών ανησυχεί βλέποντας το πολιτικό μας περιβάλλον, όπου κοινή διαπίστωση είναι ότι τα κομματικά κίνητρα δεν είναι η προστασία και η ενίσχυση του θεσμού της Τ.Α., ούτε και η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Στην Τ.Α. οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, τα καθημερινά προβλήματα και ανησυχίες για την ποιότητα ζωής στο άμεσο περιβάλλον, υπερβαίνουν τον κομματικό πατριωτισμό. Κομματικοί εγκάθετοι και άτομα προσηλωμένα με παρωπίδες στα κόμματα, είναι ζημιά για τη Τ.Α., το τόπο και τη λειτουργία των Δημοκρατιών θεσμών αλλά και της ανάπτυξης.
Ο Πάμπος Γαβριήλ είναι Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας