Στην ενδυνάμωση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο στρέφονται οι εργασίες εκπαιδευτικών διημερίδων του Προγράμματος Ακαδημίας Ηγεσίας – Leadership Academy Programme. Πρόκειται για εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Ενδυναμώνοντας τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
Στόχος του όλου Προγράμματος της Ακαδημίας Ηγεσίας είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ηγετικών στελεχών των Τοπικών Αρχών, με σκοπό τη βελτίωση της καλής δημοκρατικής διακυβέρνησης και την προσφορά δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την ιστορική συγκυρία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των μεγάλων αλλαγών που θα επιφέρει η υλοποίηση της το καλοκαίρι του 2024 στην καθημερινή εργασία τόσο των Δήμων, όσο και των Κοινοτήτων.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων, Νικόλας Στυλιανού, μίλησε στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης Cy για το εν λόγω εγχείρημα και μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων ανθρώπων που βρίσκονται στην ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το πρόγραμμα βασίζεται στις 12 αρχές που πρέπει να διέπουν τις δημόσιες υπηρεσίες και οι 500 συμμετέχοντες εκπαιδεύονται πάνω σε αυτές από εμπειρογνώμονες που εκπαιδεύουν ανάλογους φορείς σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από διάφορες εκπαιδεύσεις, ομαδικές ασκήσεις και συζητήσεις, οι συμμετέχοντες διευρύνουν τους ορίζοντες τους και εκπαιδεύονται σε πολύ σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, η κάθε φάση του προγράμματος είναι χωρισμένη σε έξι τμήματα, τέσσερα για την εκπαίδευση Δήμων και δύο για την εκπαίδευση Κοινοτήτων. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί με την εκπαιδευτική διημερίδα που θα γίνει στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για τις κοινότητες τις επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας. Η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2024 και θα υλοποιηθεί στην ίδια ακριβώς λογική, ενώ η τρίτη φάση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2024. Αν και η επιδίωξη Δήμων και Κοινοτήτων ήταν το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό δεν ήταν εφικτό αφού πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου και ως εκ τούτου έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέλουν τις διήμερες εκπαιδευτικές εργασίες να ολοκληρώνονται μέσα στο 2024.
Η ουσία του όλου εγχειρήματος είναι ότι πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κύρος, από το οποίο οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν γνώσεις και εφόδια, τα οποία μπορούν να ενδυναμώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο επί της ουσίας. Στόχος των Δήμων και των Κοινοτήτων είναι με την ολοκλήρωση του να στρέψουν την προσοχή τους στην επομένη μέρα, δηλαδή στο πως θα αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες και στον υπόλοιπο κόσμο που δεν θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε αυτές τις διήμερες εκπαιδευτικές εργασίες.