Στο τι συζητήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου, σε δυο ολιγόλεπτες συναντήσεις, στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκαλύπτοντας ότι πρότεινε συνάντηση τους στο Παρίσι και ο Ταγίπ Έρντογάν του αντιπρότεινε ως σημείο συνάντηση το «βόρειο τμήμα».
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον Γλαύκο Κληρίδη και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στους οικοδεσπότες του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ώστε να μη συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί πρέπει εγώ να συζητώ ή να αναφέρομαι στις αποτυχίες των άλλων;».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπήρχε οτιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση».
«Τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή – και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι».
Ερωτηθείς αν αυτό το πρότεινε στον κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως «(ο Ερντογάν) είπε ότι μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».
Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις που υπέβαλε χθες το απόγευμα ο κ. Τατάρ στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.
«Eίδα στον Τύπο κάποιες πληροφορίες. Χθες το πρωί που είχα συναντηθεί με τον Βοηθό ΓΓ, δεν τις είχε κατά νου, εξάλλου το απόγευμα του επιδόθηκαν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι, όταν τις παραλάβει θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μέτρα της Κυβέρνησης, λέγοντας πως στο τέλος Αυγούστου θα εξαγγελθούν κάποια περαιτέρω μέτρα.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα εκδοθούν κουπόνια για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι κάτι που μελετάται για να είναι στοχευμένη βοήθεια και όχι αόριστα χρήματα που να εκδαπανώνται οπουδήποτε αλλού», σημειώνοντας πως «είναι μια στοχευμένη προσπάθεια και με το πέρας των μέτρων που ισχύουν σήμερα, το τέλος του Αυγούστου θα εξαγγελθούν και κάποια περαιτέρω μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι δεν επωφελούνται άμεσα οι πολίτες από τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες κατά τη σύσκεψη του με τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις χθες, αλλά έγιναν διαπιστώσεις και πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να ασκεί κριτική.
Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε, είναι το «τι στο τέλος θα πράξουμε, όπως έχουμε πράξει με μια δέσμη μέτρων 300 εκ. ευρώ για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, πρώτο, με οριζόντια μέτρα, αλλά και στοχευμένα, με επικέντρωση της προσοχής, κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην ανάπτυξη του προγράμματος, τόσο της ΑΗΚ όσο και γενικότερα στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που θα εξαγγελθούν για να καλύψουν την επόμενη τριμηνία μετά τον Αύγουστο».
ΠτΔ: Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού
Διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα εργαστεί άοκνα για την εξεύρεση λύση του Κυπριακού, μέχρι τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως αποτελεί χρέος στην παρακαταθήκη του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, του «καλού καραβοκύρη της Κύπρου».
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού εις μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ομώνυμο πάρκο της οδού Αμερικάνας, στη Γερμασόγεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο Γλαύκος Κληρίδης αποτέλεσε μια ιστορική προσωπικότητα που καταξιώθηκε, αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από συναγωνιστές και αντιπάλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
«Ενός καταξιωμένου ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του παραδείγματός του στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από το ήθος, τη μετριοπάθεια και τον αγνό πατριωτισμό που τον διέκρινε», συμπλήρωσε.
Συγχαίροντας τον αείμνηστο τέως Δήμαρχο Γερμασόγειας Ανδρέα Γαβριηλίδη και τον νυν Δήμαρχο, Κυριάκο Ξυδιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου, πρωτίστως τιμά το ήθος και τη φιλοσοφία που χαρακτήριζε την πολιτική δράση του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας τις οποίες υπηρέτησε με πάθος.
«Γιατί εάν κάτι χαρακτήρισε ως άνθρωπο τον Γλαύκο Κληρίδη είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανέκαθεν μαχητής της δημοκρατίας και οραματιστής της ειρήνης» είπε και υπενθύμισε την συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ξεσηκωμό κατά της αποικιοκρατίας, όσο και μετέπειτα, «ως κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, «στις πέντε και πλέον δεκαετίες πολιτικής του πορείας, μέσα από τις ικανότητες, τη σύνεση, το μέτρο, τη διορατικότητα, τη γενναιότητα στις αποφάσεις και την τόλμη που τον χαρακτήρισαν, υπήρξε ο καλός καραβοκύρης της Κύπρου».
Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε, άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη «υποδεικνύοντας ως χρέος να εργαστούμε με σθένος, προτάσσοντας πάντοτε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, προκειμένου να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την κατοχή».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για την «κοινή και αποφασιστική μου βούληση, κοινή με τους οραματισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού μου μέντορα».
«Τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσω να εργάζομαι μέχρι λήξεως της θητείας μου άοκνα, για την εξεύρεση μιας λύσης που να σέβεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά θα διασφαλίζει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα», συμπλήρωσε.
Συνεχάρη, επίσης, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, «ο οποίος μέσα από τα σύμβολα που επέλεξε να αποτυπώσει στο γλυπτό, πέτυχε να αποδώσει εναργώς την αγάπη αυτή που διέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη για την πατρίδα, τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, η οποία υπήρξε ο γνώμονας της δικής του διαδρομής».
Το γλυπτό, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο ΠτΔ, θα υπενθυμίζει στον καθένα, ως φάρο της δικής μας πορείας, το παράδειγμα του Γλαύκου Κληρίδη ως αγνού ευπατρίδη πολιτικού, ως ανθρώπου με προσήλωση σε υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.