Οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών ως κοινωνικό φαινόμενο είναι γενικά αναγνωρισμένο. Δυστυχώς , οι διακρίσεις εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής, οικογενειακής αλλά και προσωπικής ζωής, που εκπηγάζουν κυρίως από την πατριαρχία αλλά και τις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης.
Η έννοια της πατριαρχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανδρική κυριαρχία σε όλη την οργανωμένη κοινωνία αλλά και στις ατομικές σχέσεις.
Η καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων και προκαταλήψεων θα πρέπει να είναι σκοπός της κάθε γυναίκας, του κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα, τόσο διεθνώς αλλά και στην πατρίδα μας με κοινό στόχο την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική ζωή.
Η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική και δημόσια ζωή μέσω των κοινωνικοπολιτικών δράσεων, στο συνδικαλισμό, σε μαζικούς φορείς θα υλοποιηθεί μόνο αν δημιουργηθούν οι κοινωνικές υποδομές και εφαρμοστούν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές που θα αποφορτώνουν τη γυναίκα από τους πολλαπλούς της ρόλους και υποχρεώσεις.
Μόνο έτσι θα μπορεί η γυναίκα να εργαστεί επαγγελματικά απερίσπαστη και θα επιδιώκει την επαγγελματική της ανέλιξη, θα συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις ισότιμα και όπως η δημοκρατία επιβάλει. Η παρουσία της γυναίκας σε δημόσια αξιώματα και σε κέντρα αποφάσεων δεν είναι αρκετή βέβαια. Επιβάλλεται να έχουμε γυναίκες και άντρες που θα παλεύουν για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν την ευημερία του πολίτη, που θα προάγουν αναπτυξιακές πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της έμφυλης και οικογενειακής βίας, που θα αγωνίζονται ενάντια στο πόλεμο και τη φτώχεια και για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Οι επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια ευκαιρία για να δούμε τη γυναίκα στη θέση που τις αξίζει στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για τη ανέλιξη της γυναίκας στη δημόσια και πολιτική ζωή. Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση προσβλέπουμε ότι θα συμβάλει στην διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών και ειδικότερα των γυναικών στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών σχετικών με την καθημερινή ζωή αλλά και στη διαμόρφωση σχεδιασμών που θα ανταποκρίνονται στους νέους ρόλους που καλείται να αναλάβει σε πολιτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν το μεγάλο έλλειμα δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μόνο 4 Δήμοι από τους 39 της Ελεύθερης και Κατεχόμενης Κύπρου έχουν γυναίκα Δήμαρχο, ενώ το ποσοστό των γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια είναι μόνο 19,6%.
Για αυτό ας αξιοποιήσουμε την 9η Ιουνίου 2024, για να δώσουμε το έναυσμα στην αλλαγή αυτών των καταθλιπτικών στατιστικών, δίνοντας χώρο στην δημοκρατική λειτουργία της πολιτικής και δημόσιας ζωής διασφαλίζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του κάθε Δήμου.
Η Λουκία Κυριάκου είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας.