Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, τ. Δήμαρχος Λευκονοίκου, ήταν προσκεκλημένη του δημοσιογράφου κ. Ανδρέα Δημητρόπουλου στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης του Συνεργατισμού στο Λευκόνοικο, στις 22 Νοεμβρίου 1909, από φωτισμένα πνεύματα της κωμόπολης.
Η 22α Νοεμβρίου 1909 είναι μία ιστορική μέρα για το Λευκόνοικο και για όλη την Κύπρο, τόνισε η κ. Λυσάνδρου, αφού, το βράδυ αυτής της μέρας, στο Αναγνωστήριο «Ελευθερία» ο Ιωάννης Οικονομίδης, νομικός, δικαστής και βουλευτής, ο ιδρυτής και του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία» το οποίο μεταλλάχθηκε σε εμπορική τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους γεωργούς της γενέτειράς του για το σύστημα Raiffeisen που γνώρισε στη Γερμανία.
Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και ο χαλκέντερος δάσκαλος του Λευκονοίκου, Μάρκος Χαραλάμπους, ο οποίος έγινε και ο πρώτος γραμματέας της τράπεζας, ενώ τον στήριξε και η άλλη προσωπικότητα της κωμόπολης, ο γιατρός Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος έγινε ο Πρόεδρος της πρώτης επιτροπής της τράπεζας.
Επιπλέον, η κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε και στον μεγάλο ευεργέτη των Γυμνασίων Λευκονοίκου και Μόρφου, Γεώργιο Καμιντζή, που γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1895 στη γενέτειρά της, αλλά και τον Λευκονοικιάτη Μητροπολίτη Κιτίου, Κυπριανό Οικονομίδη, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και εκκλησιαστικής ζωής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, 52 ετών, στις 25 Νοεμβρίου 1886. Ήταν, όπως αναφέρεται στον Τύπο της εποχής «το εγκαλλώπισμα της κυπριακής εκκλησίας και το εγκαύχημα της κυπριακής πολιτείας».
Υπήρξε ο πρώτος κύπριος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παρακολούθησε και τέσσερα χρόνια ελληνική φιλολογία, αλλά έφυγε από την ΑΘήνα, χωρίς να πάρει πτυχίο, το 1862, την περίοδο της έξωσης του Όθωνα.
Η κ. Λυσάνδρου, στη συνέχεια, σε ερώτηση του κ. Δημητρόπουλου, απάντησε ότι συνεχίζει τις εκστρατείες διαφώτισης στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε τον Αύγουστο στη Λέσβο, προσκεκλημένη του ρέκτη Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, στα Αποκαλυπτήρια Προτομής του ήρωα Γεώργιου Ζερβομανώλη ο οποίος έπεσε στην Κύπρο στις 16 Αυγούστου 1974, ενώ τον Σεπτέμβριο έλαβε μέρος σε εσπερίδα στο Σπίτι της Κύπρου για το μεγάλο τέκνο του Λευκονοίκου, τον Ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εκδήλωση «Μνησιπήμων πόνος» για τα 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που έλαβε μέρος, μαζί με άλλους συμπατριώτες μας, στο Μορφοβούνι του Δήμου Πλαστήρα, προσκεκλημένη του οτρηρού Δημάρχου, Ποιητή Παναγιώτη Νάνου, στη διάρκεια της οποίας ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, για τον οποίο μίλησαν εκλεκτοί επιστήμονες φιλόλογοι, ο δρ Μανώλης Στεργιούλης, μεγάλος φίλος της Κύπρου, και η δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Κύπρια που διαπρέπει στην Αθήνα.
Η κ. Λυσάνδρου ευχαριστεί από καρδιάς τον κ. Δημητρόπουλο για την εγκάρδια φιλοξενία στην εκπομπή του.