Ικανοποιημένος ο Γιωρκάτζης για σχηματισμό Μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία

Το RISE καταλύτης του οικοσυστήματος καινοτομίας στην καρδιά της πρωτεύουσας
Reading Time: < 1 minute

Μετά την παρουσίαση των χαρτών της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, με σχετική ανακοίνωση του τοποθετήθηκε για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών.

Αφού χαιρέτησε την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ιδιαίτερα την ικανοποίηση του, για την πρόταση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Δήμου στην Πρωτεύουσα με τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου (μέρος), Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Όπως εξήγησε «ο λόγος που επιμένουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στη συνένωση δήμων, είναι επειδή κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου».

Δείτε επίσης:  Ανοικτή Διαβούλευση Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

Μιλώντας για την Λευκωσία υπογράμμισε ότι ενώ οι άλλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν την προσοχή στην πλούσια παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία και τη ναυτιλία, η Πρωτεύουσα «εκτός από Διοικητικό Κέντρο της χώρας πρέπει να έχει και το χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης, του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας. Κατ’ επέκταση, τα Πανεπιστήμια της Έγκωμης, αλλά κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρέπει να είναι εντός του Δήμου της πρωτεύουσας».

Ο καθορισμός του Μητροπολιτικού Δήμου της Λευκωσίας, εξήγησε ο κ. Γιωρκάτζης, δίνει την ευκαιρία «για ενιαία διοίκηση, για ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό (βάζοντας φρένο στην οριζόντια εξάπλωση της πόλης νοτιότερα), για ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ενιαία επιβολή της νομοθεσίας. Όλα τα πιο πάνω συντείνουν στην αύξηση της πυκνότητας του αστικού κέντρου, καθιστώντας το βιώσιμο». Τέλος, σημείωσε θα αποκτηθεί κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα, ενώ το μέτωπο της νεκρής ζώνης θα βρίσκεται κάτω από ενιαία αντιμετώπιση.

Δείτε επίσης:  Χριστούγεννα στον Άγιο Αθανάσιο - Το Σάββατο η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Ευελπιστώ ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από το σύνολο της νομοθετικής εξουσίας αφού οι προσδοκίες και οι ανάγκες των πολιτών όπως και η οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη των πόλεων μας, επιβάλλουν άμεση αλλαγή από το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

In the news
Load More