Κάβο Γκρέκο: Παρελθόν οι κεραίες, μετά από έντονες πιέσεις του Δήμου Αγίας Νάπας

Κάβο Γκρέκο
Reading Time: 3 minutes

Οι έντονες προσπάθειες ετών, ικανοποιούν σήμερα ένα πάγιο και καίριο αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας που έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση που οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υψηλής ισχύος, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο και εκπέμπουν προς τη Μέση Ανατολή θα αποτελούν πια παρελθόν από τις αρχές της νέας χρονιάς. Μετά την αμφισβήτησή του Δήμου Αγίας Νάπας για τις μετρήσεις των εκπομπών Ιονίζουσας και μη Ιονίζουσας ακτινοβολίας από τις κεραίες αναμετάδοσης στο Κάβο Γκρέκο, σε σχέση με την έρευνα του Δήμου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο νιώθουν σήμερα απόλυτα δικαιωμένοι για αυτό το εξαιρετικής σημασίας γεγονός.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας και έντονων διαβουλεύσεων αφού η παρουσία των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τόσο των δημοτών της πόλης όσο και των κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται μέσα από σχετικές μελέτες και μετρήσεις από τις κεραίες των σταθμών αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες τους οποίους επιστράτευσε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι εν λόγω κεραίες εκπέμπουν μέχρι και 113 φορές πάνω από το ιατρικά επιτρεπτό όριο.

Η απόφαση

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου με επιστολή της στη Βουλή με ημερομηνία 7/11/2019 επιβεβαιώνει το γεγονός της αποχώρησης των επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον κεραιών από την περιοχή.

Δείτε επίσης:  Ο Επίτροπος Εθελοντισμού βράβευσε τους ‘’Μικρούς Εθελοντές’’

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει ότι:

1. Ο αμερικάνικος ραδιοφωνικός οργανισμός BBG (United States Broadcasting Board of Governors) αποφάσισε για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους να ζητήσει τον τερματισμό της εξουσιοδότησης ραδιοσυχνοτήτων που του είχε χορηγηθεί. Ως εκ τούτου, από τις 2/8/2019 σταμάτησε να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα.

2. Ο γαλλικός ραδιοφωνικός οργανισμός SOMERA έχει ενημερώσει το αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ότι έχει αποφασίσει, για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους, να τερματίσει την εξουσιοδότηση ραδιοσυχνοτήτων που του έχει χορηγηθεί και ότι προγραμματίζει στις 31/1/2020 να σταματήσει να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο.

3. Οι εν λόγω ραδιοφωνικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει να τερματίσουν τις εκπομπές τους από την Κύπρο και δεν τίθεται θέμα εγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή του νησιού.

Προσβάσιμο το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο – Πράσινος Δήμος η Αγία Νάπα

Ο Δήμος Αγίας Νάπας εκφράζει την μεγάλη του ικανοποίηση αλλά και ανακούφισή του αφού πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των δημοτών της. Επιπρόσθετα, με την απομάκρυνση των κεραιών από το Κάβο Γκρέκο το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης που αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο, ενός σημείου μοναδικής οικολογικής σημασίας για τη χώρα μας, θα είναι προσβάσιμο πλέον στο κοινό.

Έτσι, ένα ακόμα λιθαράκι έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες του Δήμου Αγίας Νάπας να καταστεί ένα Πράσινος Δήμος στην Κύπρο, φιλικός προς το περιβάλλον και εναρμονισμένος απόλυτα με τη φιλοσοφία των Πράσινων Πόλεων που ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Δείτε επίσης:  Αγόρευση του Σ. Μάτσα στην υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου

Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι αποφασισμένος να καταστήσει στολίδι περιβολλοντολογικού ενδιαφέροντος το συγκεκριμένο σημείο. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης εκφράζουν την χαρά τους που ο χαρακτηριστικός φάρος, που σήμερα βρίσκεται στον χώρο των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου όπου πλέον όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτα ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού μας. Ο Δήμος είναι αποφασισμένος να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες και να βρει τους κατάλληλους σχεδιασμούς μέσα από την τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει να αναδείξει ώστε το σημείο αυτό να αποκτήσει την φροντίδα και κυρίως την οικολογική προστασία που του αρμόζει.

Γνώμονας του Δήμου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ”είναι η περιβαλλοντολογική συνείδηση και εκπαίδευση των δημοτών της, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός ισχυρού Πράσινου Δήμου παράδειγμα προς μίμηση. Η παρούσα απόφαση απόσυρσης των κεραιών από το Κάβο Γκρέκο θα συμβάλει τα μέγιστα προς την επίτευξη όλων αυτών των μακροπρόθεσμων στόχων του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας. ”

”Χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι που ένα πανέμορφο σημείο της πόλης μας «απελευθερώνεται» και μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε την Αγία Νάπα ακόμα πιο γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. ”

In the news
Load More