Η Κίνα θα συντονίσει την οικονομική στήριξη για την επίλυση προβλημάτων χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε δήλωση την Κυριακή, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να στηρίξουν μια ολοένα και πιο κλονισμένη οικονομική ανάκαμψη και να καθησυχάσουν τους ανήσυχους επενδυτές.
Η δήλωση, μετά από μια κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), την κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας και τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η εντεινόμενη περιουσιακή κρίση της Κίνας αρχίζει να εξαπλώνεται στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Η Κίνα μείωσε αρκετά βασικά επιτόκια νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη δραστηριότητα και αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια των βασικών δανείων της τη Δευτέρα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι κινήσεις μέχρι στιγμής ήταν πολύ λίγες και ήρθαν πολύ αργά, αφού απαιτούνται πολύ πιο ισχυρά μέτρα για να ανακόψει την καθοδική πορεία της οικονομίας.
Οι οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να συντονίζουν την υποστήριξη για την επίλυση τοπικών κινδύνων χρέους, να εμπλουτίζουν τα εργαλεία για την πρόληψη και την επίλυση των κινδύνων χρέους, να ενισχύουν την παρακολούθηση των κινδύνων και να τηρούν σταθερά τη γραμμή για την αποφυγή συστημικού κινδύνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της PBOC.
Το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας, ένα κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, επανέλαβε στα τέλη Ιουλίου την εστίασή του στην πρόληψη των κινδύνων για το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και είπε ότι θα εφαρμόσει ένα καλάθι μέτρων, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη σχέδια.
Το Bloomberg ανέφερε στις 11 Αυγούστου ότι η Κίνα θα προσφέρει στις τοπικές κυβερνήσεις συνολικά 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ποσοστώσεις έκδοσης ομολόγων για αναχρηματοδότηση.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα συντονισμένο πακέτο διάσωσης πιθανότατα θα περιλαμβάνει συνδυασμό πρόσθετων καναλιών χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης, ανταλλαγών χρέους και επεκτάσεων πληρωμών και πιθανών αναδιαρθρώσεων χρέους.
Οι δήμοι με χρέη αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας, λένε οι οικονομολόγοι, μετά από χρόνια υπερεπενδύσεων σε υποδομές, κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων από τις πωλήσεις γης και εκτίναξη του κόστους για τον περιορισμό του COVID-19.
Τα οικονομικά πολλών τοπικών κυβερνήσεων έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με μια σοβαρή ύφεση στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο τομέα ακινήτων, λόγω της οποίας αυξανόμενος αριθμός εργολάβων αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του.
Ωστόσο, ο οίκος Fitch δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αναμένει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις άμεσες διασώσεις πιο προβληματικών δήμων, καθώς αυτό θα υπονόμευε την πολύχρονη προσπάθεια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επίπεδα χρέους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της PBOC, ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Ρυθμιστικής Διοίκησης Χρηματοοικονομικών, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών, και άλλοι αξιωματούχοι από τις οικονομικές υπηρεσίες, προέτρεψαν επίσης τις τράπεζες να εντείνουν τον δανεισμό.
«Η οικονομική στήριξη στην πραγματική οικονομία πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή», ενώ οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δανεισμό, ανέφερε η δήλωση.
Η PBOC επανέλαβε επίσης ότι θα βελτιστοποιήσει τις πιστωτικές πολιτικές για τον τομέα των ακινήτων και θα υποστηρίξει σθεναρά τις μικρές επιχειρήσεις, την τεχνολογική καινοτομία και τον τομέα της μεταποίησης.
Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι πολλοί καταναλωτές και εταιρείες δεν έχουν καμία διάθεση να ενισχύσουν τις δαπάνες τους ή να δανειστούν δεδομένου του εξαιρετικά αβέβαιου οικονομικού κλίματος. Ο νέος τραπεζικός δανεισμός υποχώρησε σε χαμηλό 14 ετών τον Ιούλιο.
ΚΥΠΕ