fbpx
Thursday, January 21, 2021
13 °c
Nicosia
10 ° Thu
10 ° Fri
10 ° Sat
12 ° Sun
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

«Καθαρότερο περιβάλλον, καλύτερες υγειονομικές συνθήκες», λέει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κυρία Κλέλια Βασιλείου

Της Έλλης Αυξεντίου

by Aftodioikisi
December 24, 2020
Reading Time: 1min read
A A
Κλέλια Βασιλείου
Share on FacebookShare on Twitter

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κυρία Κλέλια Βασιλείου, είναι ένας άνθρωπος που αγαπά ιδιαίτερα τη φύση. Σέβεται τόσο τη φύση όσο και τον άνθρωπο. Η κάθε της κίνηση, η κάθε της πράξη πηγάζει μέσα από το σεβασμό, προς αυτή. Έτσι δεν μπορούσαμε, σήμερα, να μη στρέψουμε τη συζήτηση μας, προς τη διαχείριση αποβλήτων, αφού είναι ένα θέμα που αφορά κάθε δήμο και κάθε επαρχία.

«Πολύ συχνά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών που αφορούν στους τρόπους με τους οποίους οι Κοινότητες ή οι Δήμοι χειρίζονται ζητήματα που αφορούν στα απόβλητα των διοικητικών τους ορίων», εξηγεί η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κυρία Κλέλια Βασιλείου.

Και συνεχίζει:

«Σε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις κατά την εξέταση των καταγγελιών συνειδητοποιούμε τη δυσκολία με την οποία η τοπική διοίκηση έρχεται αντιμέτωπη. Αυτό κυρίως εντοπίζεται στην προβληματική κατά την άποψη μας διάσπαση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών σε πολλά και διαφορετικά Τμήματα αφού οι αρμοδιότητες τους συνήθως εξαρτώνται από άλλες Υπηρεσίες.

Ένα από τα ζητήματα που συχνά καταγράφεται αφορά στην παράνομη ρίψη ογκωδών αποβλήτων σε χώρους που τέτοιες ενέργειες δεν ενδείκνυνται. Η Κοινότητα ή ο Δήμος είναι αυτοί που εν τέλει καλούνται να αναλάβουν το κόστος καθαριότητας, και μάλιστα σε συνθήκη κατά την οποία τα απόβλητα δεν μπορούν πια να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια και η περαιτέρω αξιοποίηση τους δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί».

Προσθέτει:

«Η εγγύτητα τους με Πράσινα Σημεία ή σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών παραμένει πονοκέφαλος για τις υπηρεσίες του Κράτους για το πως, και με ποιους τρόπους η υποστήριξη μπορεί να είναι ωφελιμότερη, καταργώντας έτσι και τα τελευταία επιχειρήματα κάθε ασυνείδητου δημότη τους που θεωρεί προσωπικό του σκουπιδότοπο δημόσιους χώρους.

Οι πολίτες καταρχάς πρέπει να αντιληφθούν ότι το κόστος που μερικοί ασυνείδητοι δημιουργούν το επωμίζονται όλοι μαζί στον τελικό λογαριασμό που ο Δήμος ή η Κοινότητα επιβάλλει με τις ετήσιες φορολογίες καθαριότητας : Όλα όσα η ασυνειδησία προκαλεί πληρώνονται άμεσα από όλους μαζί, ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστες.

Παρατηρούμε τους περισσότερους Δήμους και τις Κοινότητες να ψάχνουν λύσεις – Να προτείνουν, να μαθαίνουν, να εκμεταλλεύονται θεμιτά κάθε βέλτιστη πρακτική που τίθεται ενώπιον τους, ενώ την ίδια ώρα καταγράφουμε την ανάγκη περισσότερης εκπαίδευσης αλλά και εργαλείων τα οποία θα τους επιτρέπουν αμεσότερες ενέργειες σε ένα Ευρωπαϊκό Περιβάλλον το οποίο μέσω εναρμονιστικών οδηγιών είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο. Τόσο οι διοικητικοί τους πόροι (οικονομικά και ανθρώπινο δυναμικό) όσο και οι πολλές και διάσπαρτες σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσίες του Κράτους οδηγούν σε μία σειρά καθυστερήσεων που δεν είναι επιθυμητές από κανένα μέρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, 2 σε αναμονή Νομοθεσίες είναι τουλάχιστον επιβεβλημένες για να μπορούμε με αξιώσεις να συζητήσουμε για ολιστικές, εξειδικευμένες λύσεις και προτάσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Επιπλέον:

«Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφεται ως εκ των ον ουκ άνευ επιβεβλημένη, αφού μικρές Κοινότητες, αλλά και μεγάλοι Δήμοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διαχειριστικό περιβάλλον μόνοι τους βάσει της υφιστάμενης κατάστασης. Η δημιουργία συνθηκών ολιστικής γεωγραφικής προσέγγισης αλλά και εξειδίκευσης είναι βαρύνουσας σημασίας. Η δεύτερη νομοθεσία που αφορά στον νέο νόμο για την διαχείριση αποβλήτων θα κληθεί να δώσει περισσότερα εργαλεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση που καλείται να προσφέρει το αυτονόητο στους δημότες της : Καθαρότερο περιβάλλον, καλύτερες υγειονομικές συνθήκες, αμεσότητα στην διαχείριση ζητημάτων ρύπανσης.

Περαιτέρω, η ευκολία με την οποία τα νέα σχήματα θα μπορούν μέσω ενιαίων διοικητικών μηχανισμών ή Ευρωπαϊκών Προτάσεων να δώσουν ολιστικές λύσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται και στην προσαρμογή των σύγχρονων αναγκών της Κοινωνίας. Ενσωμάτωση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων τόσο στις δημοτικές υποδομές όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, θα μειώσει δραστικά τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και το κόστος που επιβάλλεται στους δημότες προσφέροντας πραγματικά ωφέλιμες και ποιοτικές υπηρεσίες».

 

ShareTweetSend

Related Posts

«Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο μαζικά, καλυφθεί ο εμβολιασμός, τόσο πιο γρήγορα, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας», λέει ο Δρ. Διέτης

Νικόλας Διέτης
by Aftodioikisi
December 27, 2020
A A
ShareTweetSend

«Στην Λάρνακα, Χριστούγεννα για Όλους», προτείνει ο Μάριος Κουκουμάς..

Μάριος Κουκουμάς
by Aftodioikisi
December 17, 2020
A A
ShareTweetSend

Opinion

Υπάρχουν τρόποι για ανάπτυξη στα ορεινά – Γράφει ο Λουκάς Ελευθερίου, Δημοτικός Σύμβουλος Λακατάμιας

Αλλιώς ξέραμε τους καλούς νομικούς παλιά – Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, Δημάρχος Λευκονοίκου

Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Σας περιμένουμε, με ασφάλεια και προσοχή – Toυ Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη Μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Δώρο για μαθητές το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

online

Κατέθεσε στον Εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Σχέδιο του Τεν Tεν πουλήθηκε για 3,2 εκ.

Ο Τσίπρας διαψεύδει τα περί συνομιλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα ‘χρυσά διαβατήρια’

Τούρκος ΥΠΕΞ: Είναι καιρός να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση συμφωνίας δύο κρατών

Έφτασε στην Ουχάν η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ

στρόβολος

Highlights

Γέρι: Συνεχίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με rapid tests

Αλληλεγγύη για προϋπολογισμούς: Θα υπερψηφίσει «υπό διαμαρτυρία»

Νέα ποινή φυλάκισης στον πρώην Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας

Νικολάτος: Δεν επηρεαζόμαστε από τις πράξεις οποιουδήποτε άλλου

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του Δήμου Στροβόλου

Trending

Κρατικός Προϋπολογισμός
Κυπρος

Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021

by Aftodioikisi
January 21, 2021

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του 2021, με 29 ψήφους υπέρ...

σεισμό

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές μετά τον σεισμό

January 21, 2021
Εργασίες σήμανσης

Εργασίες σήμανσης στη Λεωφόρο Κέννεντυ και στην οδό Εσπερίδων

January 21, 2021
σκουπίδια

Γέρι: Συνεχίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι

January 21, 2021
rapid tests

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με rapid tests

January 21, 2021

Instagram

    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.

Recent News

  • Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021
  • Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές μετά τον σεισμό
  • Εργασίες σήμανσης στη Λεωφόρο Κέννεντυ και στην οδό Εσπερίδων
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Thursday, January 21, 2021
Mostly Cloudy
13 ° c
48%
4.35mh
-%
15 c 5 c
Thu
16 c 4 c
Fri
16 c 4 c
Sat
18 c 6 c
Sun
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.