Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2024, γεγονός που επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου. Τον φετινό Ιούνιο σημειώθηκε η πιο ακραία μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα σε 43 από τους 52 σταθμούς από την ημέρα της λειτουργίας τους.
Σε επικοινωνία που είχαμε με λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, ειπώθηκε ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και όχι μόνο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και σήμερα, όλοι οι μήνες ήταν θερμότεροι από τους αντίστοιχους κανονικούς, μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Πριν από λίγες ημέρες, το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε την ανανεωμένη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση, από την οποία διαφαίνεται ότι οι αυξημένες και παρατεταμένες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι περίπου τα μέσα Αυγούστου. Κάποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, όπως τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος, καθώς και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Όσον αφορά το θέμα των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που σημειώνονται κυρίως στον ορεινό όγκο του νησιού, λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο για τους μήνες Ιούνιο και Αύγουστο στην Κύπρο. Πρόκειται για μια φυσική διεργασία, η οποία οφείλεται κυρίως στη θερμική αστάθεια που δημιουργείται κατά το μεσημέρι και εκδηλώνεται με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στον ορεινό όγκο, στο Τρόοδος, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Λευκωσίας που ευνοούνται λόγω μορφολογίας. Το Τμήμα Μετεωρολογίας εκδίδει προειδοποιήσεις λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται για παρατεταμένη περίοδο, κάτι που οδηγεί στη συσσώρευση μεγάλης έντασης στην ατμόσφαιρα, η οποία εκδηλώνεται με τέτοια φαινόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε περίπου 15 ημέρες, το Τμήμα Μετεωρολογίας στην Κύπρο λαμβάνει συμβουλευτική αναφορά από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την αρμόδια Υπηρεσία στη Γερμανία, με στόχο να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και να εκδίδονται οι αναγκαίες προειδοποιήσεις προς ενημέρωση του κοινού.
Όσον αφορά το κατά πόσο θα συνεχιστεί η καταγραφή υψηλών θερμοκρασιών και μετά τον Αύγουστο, το Τμήμα Μετεωρολογίας ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα, αφού το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Αυγούστου για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η τάση του δεύτερου μισού του 2024. Πάντως, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι σήμερα, όλοι οι μήνες ήταν θερμότεροι από τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων χρόνων.
Οι θερμοκρασίες του Ιουνίου σε ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας
Στα παράλια του νησιού, η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία υπήρξε κατά 3,6 – 4,1 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη κανονική που καταγράφεται για τον Ιούνιο σε κάθε σταθμό. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν κατά 5,7 βαθμούς υψηλότερη από την αντίστοιχη κανονική του μήνα, ενώ για τον ορεινό σταθμό στο Δασικό Κολλέγιο του Προδρόμου υπήρξε κατά 5,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη κανονική.
Η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία υπήρξε για τους σταθμούς στα παράλια του νησιού κατά 3,2 – 4,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη κανονική κάθε σταθμού, ενώ για το εσωτερικό υπήρξε κατά 3,9 βαθμούς υψηλότερη από την κανονική του σταθμού αυτού. Πολύ σημαντική παρατήρηση αποτελεί η απόκλιση της ημερήσιας ελάχιστης θερμοκρασίας του Προδρόμου από την αντίστοιχη κανονική, όπου αυτή ήταν κατά 4,7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική.
Το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι σε 14 από τους 16 σταθμούς που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές (υψόμετρο 600 μ – 1650 μ), καταγράφηκε η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί σε αυτούς τους σταθμούς για τον μήνα Ιούνιο από την ημέρα λειτουργίας τους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σε όλους τους ημιορεινούς σταθμούς (υψόμετρο 300 μ – 600 μ) καταγράφηκε η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί για τον μήνα Ιούνιο από τότε που υπάρχουν κλιματολογικά δεδομένα.
Από τους 25 μετεωρολογικούς σταθμούς του Τμήματος που βρίσκονται στα πεδινά ή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, μόνο επτά δεν κατέγραψαν τον φετινό Ιούνιο την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία τους από τότε που υπάρχουν δεδομένα για τον μήνα Ιούνιο.