Το θέμα είναι απλό. Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν μετέτρεπε το επενδυτικό πρόγραμμα σε βιομηχανία παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων», η χώρα μας δεν θα διαπομπευόταν διεθνώς. Αυτή είναι η ουσία, την οποία η κυβέρνηση καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει.
Η Κύπρος εδώ και καιρό φιγουράρει σε δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και καταφύγιο απατεώνων και διεφθαρμένων. Και, δυστυχώς, παρόμοιες διαπιστώσεις επαναλαμβάνονται σε Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το έγκλημα και τη διαφθορά και άλλων οργανισμών και οργανώσεων.
Με αφορμή τα όσα διεθνώς λέγονται για την Κύπρο, στο εσωτερικό συχνά γινόταν συζήτηση για την ποιότητα και το περιεχόμενο του Προγράμματος Επενδύσεων. Μερικές φορές η δημόσια συζήτηση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, έπειτα από απαίτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, η κυβέρνηση αρνούνταν να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Κύπρου σε σχέση με το Πρόγραμμα. Τις απέδωσε σε σκοπιμότητες και συμφέροντα, απορρίπτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος και ο τότε Υπουργός του, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος το 2019 δήλωνε ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος».
Αυτή ήταν η στάση της κυβέρνησης. Αρνούνταν να διορθώσει τα προβλήματα και παντού έβλεπε σκοπιμότητες και συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την Κύπρο. Σκοπιμότητες και συμφέροντα ασφαλώς και υπάρχουν. Η κυβέρνηση όμως, με τη μετατροπή του Προγράμματος σε βιομηχανία μαζικής παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων» έδωσε αφορμές και προσχήματα να διασύρεται η Κύπρος διεθνώς, χωρίς να κάνει τίποτα για να την προστατεύσει.
«Κάναμε διορθωτικές κινήσεις», δηλώνουν τώρα οι κυβερνώντες. Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιες διορθωτικές κινήσεις όντως έγιναν. Ανεπαρκείς κατά την άποψή μας. Πολύ αργοπορημένα όμως και κάτω από τη μεγάλη πίεση της αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές έγιναν φέτος, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές. Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις όμως δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα συνεχίσει η κατάχρηση του Προγράμματος. Για να διορθωθούν τα προβλήματα και να αποκατασταθεί η εικόνα της Κύπρου διεθνώς, είναι προϋπόθεση και προ-απαιτούμενο η κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη πολιτική βούληση και με αποφασιστικότητα να κινηθεί.
Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα των αποκαλύψεων του Al Jazeera, δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες αν πραγματικά έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει αποφασιστικά στην πάταξη των φαινομένων απληστίας, κατάχρησης και αδιαφάνειας που συνοδεύουν το Πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση τίποτα δεν άλλαξε από τη στάση και τις προσεγγίσεις της. Συνεχίζει να απορρίπτει ότι υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζει να βλέπει σκοπιμότητες που θέλουν να πλήξουν την Κύπρο. Συνεχίζει να κατηγορεί όλους όσοι ζητούν εξηγήσεις ότι προωθούν σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.
Αποκορύφωμα αυτής της στάσης της κυβέρνησης αποτέλεσε η δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών. Για να εξωραΐσει την κατάσταση επιστράτευσε παραπλανητικές αναφορές (έβαλε στο ίδιο σακούλι τον αριθμό των πολιτογραφήσεων έναντι παραχώρησης διαβατηρίων με το συνολικό αριθμό των πολιτογραφήσεων στην Ευρώπη), άδειασε την πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής που ερευνά όλες τις υποθέσεις παραχώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο του Προγράμματος και επιτέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση με ειδική αναφορά στο ΑΚΕΛ. Έτσι κάνει η κυβέρνηση, όταν τα γεγονότα αποκαλύπτουν τις αστοχίες της πολιτικής τους, τα φορτώνει στο ΑΚΕΛ!
Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ήλθε ξανά η Κομισιόν να κτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τη χώρα μας, απαιτώντας από την Κύπρο δραστικά μέτρα για τις προβληματικές πολιτογραφήσεις, σημειώνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νομικών μέτρων για το κυπριακό πρόγραμμα.
Είναι αξιοπερίεργο να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις νέες προειδοποιήσεις: θα κινηθεί για αντιμετώπιση των προβλημάτων ή θα μιλήσει -και πάλι- για σκοπιμότητες και συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την Κύπρο;
Είναι ευθύνη, πρωτίστως και καθοριστικά, της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η κυβέρνηση να βάλει τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από οτιδήποτε άλλο και να πάψει να φορτώνει τις δικές της ευθύνες σε άλλους.
Ο Στέφανος Στεφάνου είναι Βουλευτής, Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ