Καρούσος: Είναι πλέον επιβεβαιωμένη η πτώση στις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία

ρεκόρ τουριστικών αφίξεων
Reading Time: 3 minutes

Την εκτίμηση ότι εθνική προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η στήριξη του τουρισμού της Κύπρου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρούσος «είναι πλέον επιβεβαιωμένη η πτώση στις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία, αφού οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση που ξεπερνά το 32% από τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ μικρότερη εμφανίζεται η μείωση άλλων χωρών προέλευσης που κυμαίνονται μεταξύ -2, έως -7%. Σίγουρα αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού τόσο εξωγενείς παράγοντες, όσο και εγχώριες αδυναμίες καθιστούν τον τουρισμό στην Κύπρο λιγότερο ανταγωνιστικό».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Κύπρο, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας απάντησε πως «πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει προάσπιση του αριθμού των θέσεων και των πτήσεων προς το νησί μας. Παράλληλα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε οι πτήσεις να γεμίζουν, ενώ ειδικά για τη ρωσική αγορά, αν δεν υπάρχει διασφάλιση του αριθμού των θέσεων, τότε το αποτέλεσμα για το επόμενο έτος, μπορεί να είναι καταστροφικό».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όλες οι εμπλεκόμενες με τον τουρισμό πλευρές, δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι διάφοροι φορείς, θα πρέπει να εργαστούν με μεθοδικότητα, για να αναστραφεί αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη. Αρχικά, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις τιμές τους, κάτι που σε σημαντικό βαθμό ήδη γίνεται, ώστε να παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Ο αριθμός των κλινών έχει αυξηθεί και οι παίκτες στην αγορά είναι πολλοί, με αποτέλεσμα να μην μένουν και πολλά να γίνουν σε αυτό το επίπεδο προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης».

Δείτε επίσης:  Δωρεάν είσοδος στη Γιορτή του Κρασιού για τις πολύτεκνες οικογένειες

Παράλληλα συνέχισε «είναι αναγκαίο να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας και άλλων χωρών. Μια σχετική πρόβλεψη βρισκόταν σε ισχύ μέχρι τον Μάιο και αφορούσε τον χειμερινό τουρισμό, με τα αποτελέσματά του να κρίνονται ιδιαίτερα θετικά, ωστόσο το μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και με χαμηλότερη επιδότηση, εφ’ όσον κρίνεται σκόπιμο και στους θερινούς μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και από τα ίδια τα αεροδρόμια, με στόχο τη διατήρηση των πτήσεων και των θέσεων από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει κανένας που να δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο και να μην γνωρίζει πόσο δύσκολα επανέρχεται μία αεροπορική γραμμή, εφόσον αυτή διακοπεί» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις, οι επιπτώσεις θα μας ακολουθούν όχι μόνο για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ανέφερε ακόμα ότι «η προβολή του τουριστικού μας προϊόντος με «έξυπνες καμπάνιες» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σίγουρα εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ωστόσο είναι αναγκαίο να αναδειχτεί η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου και να προβάλουμε για παράδειγμα ότι διαθέτουμε τρεις από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης και μία από τις καλύτερες του κόσμου».

Δείτε επίσης:  Δραστηριότητες Δημάρχου Λάρνακας 26 – 1 Σεπτέμβριου

Σημείωσε επίσης ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού ή ο ΚΟΤ «θα πρέπει να εκπονήσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο θα ενεργοποιείται, όταν οι σχεδιασμοί σχετικά με το τουριστικό μας προϊόν βρίσκονται εκτός στόχου. Ένα τέτοιο σχέδιο, με την αποδέσμευση των ανάλογων κονδυλίων για συγκεκριμένες ενέργειες, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε ότι στόχος όλων «σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να είναι η διασφάλιση του τουριστικού μας προϊόντος. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να βασιζόμαστε περισσότερο στις δυνάμεις μας, στην ανταγωνιστικότητα δηλαδή του προϊόντος μας και λιγότερο στις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «ενώ τα προηγούμενα χρόνια «έβρεχε» τουρίστες, φέτος όπως και τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι σίγουρα όπως τα προηγούμενα δύο. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική προτεραιότητα, προτού να είναι αργά» είπε και πρόσθεσε πως «έφτασε η ώρα να τολμήσουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές μεθόδους, που θα φέρουν τον κυπριακό τουρισμό στη θέση που του αξίζει».
ΚΥΠΕ

In the news
Load More