Σε σχέση με την κατάρρευση της διατηρητέας οικοδομής στην οδό Ιπποκράτους, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
– Η επικοινωνία μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης οικοδομής χρονολογείται από το 2003 όταν για πρώτη φορά κρίθηκε επικίνδυνη και έγιναν επιδιορθώσεις από τον Δήμο.
– Στην πορεία άλλαξε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος προέβηκε σε περαιτέρω εργασίες άρσης επικινδυνότητας της οικοδομής και εξέφρασε ενδιαφέρον για επιδιόρθωση, επέκταση και αλλαγή χρήσης της.
– Το 2012, ύστερα από πυρκαγιά προέκυψε και πάλι θέμα επικινδυνότητας της οικοδομής και ο ιδιοκτήτης ανταποκρίθηκε εκ νέου λαμβάνοντας μέτρα προσωρινής στήριξης.
– Σε μεταγενέστερο στάδιο, ο Δήμος ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να προβεί σε έλεγχο της κατάστασης της οικοδομής και λήψη μέτρων για συντήρηση/επιδιόρθωσή της.
Δυστυχώς, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περιορίζει τις αρμοδιότητες και εξουσίες των τοπικών Αρχών στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικοδομής.
Ο Δήμος Λευκωσίας θα προχωρήσει σε καταγραφή των ενεργειών και θα προβεί εκ νέου σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες οικοδομών να υποχρεούνται να προβαίνουν στην απαιτούμενη περιοδική συντήρηση-επιδιόρθωση των οικοδομών τους για τη διασφάλιση της στατικής τους επάρκειας και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής τους.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να παρέχονται από τη νομοθεσία τα κατάλληλα εργαλεία στις τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση διασφάλισης όχι μόνο της ασφάλειας του κοινού αλλά και της υγείας, με τη γενικότερη έννοια, της πόλης και επιπτώσεων στον ιδιοκτήτη που δεν θα έχει φροντίσει για την ακεραιότητα της οικοδομής του.
Ο Δήμος Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα μαζικής στήριξης επικίνδυνων παραδοσιακών οικοδομών στην εντός των τειχών πόλη και στους πυρήνες Αγίων Ομολογητών, Παλλουριώτισσας και Καϊμακλίου με στόχο τη διασφάλιση αφενός της διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και αφετέρου την ασφάλεια των πολιτών.
Από τις 194 οικοδομές που έχουν καταγραφεί από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχει αρθεί η επικινδυνότητα σε 169, εκ των οποίων ο Δήμος έχει εκτελέσει εργασίες στήριξης σε 39 οικοδομές και οι ιδιοκτήτες σε 130. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες, από το Δήμο σε 7 οικοδομές και από την επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας σε 5 τ/κ οικοδομές.
Οι υπόλοιπες 13 οικοδομές που δεν έχουν κριθεί υψηλού κινδύνου παρακολουθούνται από τον Δήμο και βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Κάποιες οικοδομές επαναξιολογούνται, για άλλες προχώρησε δικαστική διαδικασία για εξασφάλιση της έκδοσης των απαραίτητων διαταγμάτων, όπου απαιτείται, ενώ για μερικές υπάρχει διαβεβαίωση των ιδιοκτητών ότι θα προχωρήσουν σε εργασίες.
*φωτογραφία αρχείου