Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας ως μόνιμης διαμονής ανεξαρτήτως αξίας.
Αφορμή για τη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ήταν οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, που συνέχισε την συζήτηση του θέματος του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ότι ορθά επιβαλλόταν μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για απόκτηση μόνιμης κατοικίας από επενδυτές, αφού η μόνη προϋπόθεση τα 200 τετραγωνικά μέτρα και δεν υπήρχαν στο νόμο κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, ο κ. Παντελή είπε πως τρεις διαδοχικοί Έφοροι Φορολογίας, ως αρμόδιοι, είχαν δώσει την ίδια ερμηνεία στο νόμο.
«Η επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή (για απώλεια εσόδων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ) είναι παραπλανητική και ανυπόστατη», είπε ο κ. Παντελή, προσθέτοντας πως κάποιοι επενδυτές που κατέβαλαν 19% έχουν ζητήσει επιστροφή του ΦΠΑ, κάτι που δεν αποδέχθηκε το Τμήμα Φορολογίας και ήδη κάποιοι καταχώρησαν προσφυγές σε Δικαστήριο.
Και ο νέος Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι τρεις προκάτοχοι του ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο την νομοθεσία για τον μειωμένο συντελεστή. «Αυτό λέει πολλά», είπε, προσθέτοντας πως βάσει της ερμηνείας, η αγορά οικίας ως κύριας κατοικίας «υπερτερούσε του ότι η αγορά κατοικίας γινόταν για επενδυτικούς λόγους. Ανεξάρτητα από πόσες ημέρες θα ερχόταν στη Δημοκρατία, θεωρείται ότι ήταν δικαιούχος».
Απαντώντας ο Γενικός Ελεγκτής είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, πως «η θέση τους τώρα (της Kυβέρνησης) είναι ότι ακόμη και για εξοχικό θα έδιναν μειωμένο ΦΠΑ, αυτό σας λένε τώρα».
Ρώτησε τη θέση του νέου Εφόρου Φορολογίας αν ακόμη και σε περίπτωση που ένας κάτοικος Παρισιού αγοράσει ένα σπίτι αξίας €1 εκατ. στην Αγία Νάπα ως μόνιμη κατοικία θα του δοθεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.
«Επειδή ο βιασμός της νοημοσύνης έχει όρια θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι υπάρχει θέμα κατάφορης παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεσή η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η Δημοκρατία έχασε €204 εκατ. λόγω της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή για αγορά κατοικίας μεγάλης αξίας, ένα ποσό, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη αφορά όλο το πρόγραμμα και προ του 2013. «Απώλεια εσόδων ήταν επειδή ήταν πολυεκατομμυριούχοι του εξωτερικού που αγόραζαν εξοχικά», είπε.
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε στάδιο αιτιολογημένης γνώμης – το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – από τον Ιούνιο του 2021. Σημείωσε ότι η Κομισιόν απέστειλε τον Ιούλιο του 2021 προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), την οποία το ΥΠΕΞ απάντησε τον Αύγουστο, αλλά η Κομισιόν ακόμη να επανέλθει επί των απαντήσεων.
Εισφορές προς τον ΔΗΣΥ
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για εισφορές πολιτογραφηθέντων στο κυβερνών κόμμα, ΔΗΣΥ.
https://www.facebook.com/christophides.christos/posts/10160814384779050
Επικαλούμενος στοιχεία στον κατάλογο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ και τον κατάλογο των πολιτογραφήσεων, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε τα ονόματα πέντε πολιτογραφηθέντων, που είτε πριν και κυρίως μετά προχώρησαν σε εισφορές προς τον ΔΗΣΥ.
«Από τις περιπτώσεις που έχουμε επισημαίνει, ένα συνολικό ποσό 205.000 έχουν κατατεθεί από πολιτογραφηθέντες στον ΔΗΣΥ και ενδεχόμενα να έχουν κατατεθεί από εταιρείες που δεν έχουμε επισημάνει», είπε καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή και την Αρχή κατά της διαφθοράς να τα εξετάσει.
Ο κ. Χριστοφίδης, έδωσε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου, στοιχεία για πέντε δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν κάποια σχέση με νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους αριθμούς των πολιτογραφήσεων που έκαναν.
Δίνοντας στοιχεία για εμπλοκή μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στις πολιτογραφήσεις μέσω συγγενικών προσώπων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ υπέβαλε 7 αιτήσεις και o νομικός oίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ), υπέβαλε 7 αιτήσεις. Διευκρίνισε ότι, το συγκεκριμένο γραφείο, συνδέεται με την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
Όπως πρόσθεσε, το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπέβαλε 272 αιτήσεις, αναφέροντας ότι το γραφείο ανήκει σε συγγενείς πρώτου βαθμού του πρώην Υπουργού Μάριου Δημητριάδη και το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm, υπέβαλε 10 αιτήσεις.
ΚΥΠΕ