Με έμφαση στη δημιουργία και ενίσχυση των προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Στροβόλου, Κατερίνα Χατζηστυλλή, επισημαίνει την άμεση αλληλεπίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον δημότη και καταθέτει σειρά δράσεων, οι οποίες αποβλέπουν, όπως διασαφηνίζει, στην επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.
Πώς αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;
Εξέφρασα την πρόθεση να διεκδικήσω τη θέση της δημοτικής συμβούλου κατόπιν προσωπικής μου επιθυμίας αλλά και παρότρυνσης από το επαγγελματικό μου περιβάλλον, με απώτερο στόχο να συμβάλω στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και πρόοδο του Δήμου Στροβόλου. Ως απλή δημότης και ως άνθρωπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Στρόβολο παρακολουθούσα με ειλικρινές ενδιαφέρον τα διαδραματιζόμενα στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, και θέλησα μετά την πολυετή παραμονή μου σε χώρες της δυτικής Ευρώπης για σπουδές και εργασία, να εμπλακώ ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη. Η αλληλεπίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον δημότη είναι άμεση και η δημόσια διαβούλευση μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Είναι ένα πεδίο όπου ο δημότης μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να καινοτομήσει παρεμβαίνοντας στην ίδια του την πόλη, ένας χώρος πολιτικής κοινωνικοποίησης μέσω γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, συνεργασίας, σύνθεσης απόψεων, αλλά και ταυτόχρονα ένα εργαλείο διαβούλευσης χρήσιμο για χαρτογράφηση προβλημάτων. Η δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι συμμετοχική. Η συμπερίληψη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και δημοκρατικών ιδεολογικών ρευμάτων στη λήψη των αποφάσεων συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση μίας δημοκρατικότερης, πολυφωνικής κοινωνίας.
Μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνεται χώρος στον πολίτη για συνδημιουργία και συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου οικοδόμησης μιας αξιοκρατικής, διαφανούς, δίκαιης, αλληλέγγυας και δημοκρατικής κοινωνίας.
Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τον νέο δήμο;
Ομολογουμένως ο Δήμος Στροβόλου βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ήδη στο ξεκίνημα σημαντικών έργων υποδομής. Ωστόσο, οι προγραμματικές μου θέσεις στον τομέα των υποδομών περιλαμβάνουν την αναβάθμιση, επέκταση και συντήρηση των υποδομών του δήμου, τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, μέσω αναβάθμισης του υφιστάμενου οδικού δικτύου προάγοντας άνεση στις μεταφορές και οδική ασφάλεια, την πραγματοποίηση εκτεταμένου προγράμματος ασφαλτοστρώσεων και ανακατασκευής πεζοδρομίων, αναπλάσεων σε κεντρικές οδούς, εμπορικά τρίγωνα, τη δημοτική οπωραγορά και πάρκα, τη βελτίωση προσβασιμότητας σε πεζόδρομους, την αναβάθμιση χώρων πρασίνου, την εκτέλεση έργων προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, την αποκατάσταση φθορών σε κοινόχρηστους χώρους και την κτιριακή ενεργειακή αναβάθμιση.
Όσον αφορά την Οικονομική Διαχείριση, στόχος μου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού προγραμματισμού με ρεαλιστικούς οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Μέσω χρηστής διαχείρισης στοχεύουμε στην εξασφάλιση ετήσιων πλεονασμάτων, ρευστότητας, μείωση της επιβάρυνσης των δημοτών και των επιχειρήσεων και αύξηση των δημοτικών εσόδων μέσω εξασφάλισης διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, χρηματοδοτήσεων και δημιουργίας πλεονασμάτων.
Ως Μέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών το θέμα του πρασίνου χρήζει σημασίας. Στόχος μου είναι η αναζωογόνηση αστικών τοπόσημων, η δημιουργία ενός πράσινου δικτύου που να συνδέει τους χώρους πρασίνου, η υλοποίηση δράσεων βελτίωσης του αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αστικό ιστό με αναπλάσεις πάρκων, η αξιοποίηση των αστικών κενών και των βιομηχανικών περιοχών, η διεύρυνση της ολιστικής και αειφορικής συντήρησης των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, και η δημιουργία νέων.
Το κυκλοφοριακό αναδεικνύεται ως μείζον και πολυετές πρόβλημα για τον Δήμο Στροβόλου. Στόχος μου η αναβάθμιση των υποδομών και η συνεχής βελτίωση των ρυθμίσεων και κανόνων για βέλτιστη οργάνωση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των δημοτών. Μέλημά μας η αποτελεσματική διαχείριση της κίνησης, ενισχύοντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Όσον αφορά τον τομέα του Πολιτισμού, στόχος μου είναι ο σχεδιασμός και η μεθοδική υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού σχεδίου που θα διασφαλίσει την πολιτιστική κληρονομιά, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, θα αναπτύξει ένα δίκτυο πολιτισμού με εκσυγχρονισμένες πολιτιστικές δομές, θα αναβαθμίσει πολιτιστικά τοπόσημα και θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα χώρων δημιουργίας και ανάδειξης των ανθρώπων του πολιτισμού.
Στόχος μου επίσης, η στήριξη της Τρίτης Ηλικίας, βελτιώνοντας τις δομές και τις δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, και κοινωνικής συμμετοχής. Αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Ενηλίκων, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη τους να κοινωνικοποιηθούν, να έχουν πρόσβαση σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες. Η παροχή επίσης, υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον ή άτομα με αναπηρία.
Ο τομέας της καθαριότητας χρήζει επίσης ιδιαίτερης σημασίας. Στόχος μου η ανακύκλωση με μεθοδικότητα, η εξοικονόμηση πόρων και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σχεδίου καθαριότητας και απολύμανσης, απομάκρυνσης απορριμμάτων, αφισών, εγκαταλελειμμένων οχημάτων προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Επιπρόσθετα, σημαντικός είναι και ο τομέας της ενεργειακής αναβάθμισης και του φωτισμού. Η κλιματική στρατηγική στοχεύει στην αναδιανομή του δημόσιου χώρου, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στην ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας. Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και των υποδομών, η μετάβαση σε βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα, η διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, και η ενίσχυση της κυκλικότητας και βιώσιμης διαχείρισης νερού και απορριμμάτων. Μέλημά μου ακόμη, η βελτίωση, συντήρηση και επέκταση των ηλεκτρολογικών υποδομών του δήμου για ανάδειξη του χαρακτήρα του και τη νύχτα, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας.
Θα μπορούσα να συνεισφέρω και σε άλλους τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η Κοινωνική πρόνοια, τα άτομα με Αναπηρία (Α.με.Α), οικογένεια και παιδί, επιχειρηματικότητα, η ένταξη μεταναστών και προσφύγων, η έμφυλη βία, η αστική πανίδα, η κλιματική αλλαγή, η έξυπνη πόλη και ο αθλητισμός.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Στρόβολο. Σπούδασα Αρχαιολογία, Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Λονδίνου και Μονάχου. Εργάζομαι ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Universitas (Universitas Foundation – Πρόεδρος Δρ. Ν. Περιστιάνης) στον τομέα της Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης. Το Ίδρυμα προωθεί την έρευνα και καινοτομία για αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, καθώς και την ίδρυση/ή και υποστήριξη ιδρυμάτων (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα). Συμμετέχει στην εκπόνηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εκθέσεων.
Έχω εργασθεί σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού (Ελλάδα, Ηνωμ. Βασίλειο, Γερμανία, Σερβία), καθώς και σε μουσεία του εξωτερικού (Γερμανικό Μουσείο, Παλαιά Πινακοθήκη, Μόναχο κ.ά.). Υπήρξα συνεργάτιδα σε επαναπατρισμούς κυπριακών αρχαιοτήτων (Υπόθεση Μονάχου) στο Εφετείο Μονάχου, συμμετείχα σε ανασκαφές και συνεργάστηκα με το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Έλαβα μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς με διακρίσεις (Μπιενάλε Βενετίας), συνεργάστηκα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Παγκόσμιο Φόρουμ Πολιτισμών, Λευκωσία, στην καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Επιδεικνύω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτιστικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας.