fbpx
Wednesday, April 21, 2021
22 °c
Nicosia
18 ° Wed
20 ° Thu
22 ° Fri
25 ° Sat
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Κλιματική αλλαγή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης

by Aftodioikisi
December 27, 2019
Reading Time: 1 min read
A A
τοπική αυτοδιοίκηση
58
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε πρόσφατα τον οδικό χάρτη για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γράφοντας μάλιστα και σχετικό άρθρο στον έντυπο τύπο. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τα δάση που καίγονται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία και τις ερήμους που εξαπλώνονται στην Αφρική και στην Ασία. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που απειλεί ευρωπαϊκές πόλεις και νησιά του Ειρηνικού.

Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε για τους «κλιματικούς πρόσφυγες» στην Αφρική, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω των πλημμυρών, αλλά και εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού πλούτου της ηπείρου από τις εξορύξεις και την αποψίλωση δασών. Πολύ σωστά μίλησε εκτενώς για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου και του άνθρακα, δημιουργώντας έτσι νέες πράσινες θέσεις εργασίας και την προώθηση των καθαρών τεχνολογιών. Η κυρία φον ντερ Λάιεν, όμως, παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στη χώρα καταγωγής της και στην Αμερική, τα οποία θεωρούνται αρκετά ρυπογόνα.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως η κυρία Πρόεδρος θα πρέπει πλέον να παρουσιάζεται ως Ευρωπαία και όχι ως πρώην Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, αφού γνώριζε πάρα πολύ καλά την άνοδο των ακροδεξιών στο γερμανικό στρατιωτικό σώμα, ωστόσο η νέα θέση δεν της επιτρέπει να τοποθετείται εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά.

Λαμβάνοντας το βάπτισμα του πυρός ως νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε έξυπνα και διπλωματικά να αναφερθεί στους υπαίτιους της καταστροφής του Αμαζονίου. Δεν έκανε, επίσης, κανένα σχόλιο για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία αρνείται να υπογράψει και να σεβαστεί ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες ρυπαντές.

Για όσον αφορά τις διαδηλώσεις των νέων στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος, περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι μικροί και μεγάλοι ζητούν ανάληψη δράσης για το κλίμα, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους. Οι νέοι είναι, όμως, οι πρώτοι που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα έχει ήδη καταστραφεί και υπερθερμαθεί, παρόλη την ευρωπαϊκή φιλοδοξία ότι η Ευρώπη μέχρι τότε θα καταστεί η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.

Οι άνθρωποι έχουν ευαισθησίες για το κλίμα και από μόνοι τους προσπαθούν να βρουν ευκολότερους, οικονομικότερους, περιβαλλοντικά φιλικότερους τρόπους διακίνησης και εφαρμογής της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Τα λεφτά που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να φτάσουν στην πηγή, δηλαδή στα νοικοκυριά, μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών για μείωση της ρύπανσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει δια νόμου να δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να διανέμονται δίκαια σ’ αυτούς που προωθούν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολίτες χρειάζονται κίνητρα για να εμπεδώσουν και να εφαρμόσουν νέες συνήθειες. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο για να έχει καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από τους δημότες, να ληφθούν υπόψη οι φωνές των εκατομμυρίων νέων και να εισακουστούν οι ανησυχίες και συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας.

Σε τριάντα χρόνια αρκετοί άνθρωποι δεν θα είναι πλέον στη ζωή, ενώ οι σημερινοί έφηβοι θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια. Σ’ αυτούς, λοιπόν, πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας, να τους εμπιστευτούμε και όχι να υποτιμούμε τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διάσωση του πλανήτη.

Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας

Tags: Δήμαρχος Δερύνειας
Share58TweetSend

Opinion

Η Κλαίρη της Αμμοχώστου, η Κλαίρη της Κύπρου μας, η Κλαίρη του Ελληνισμού, ΜΕΡΟΣ Β΄ – Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου

Νέες προκλήσεις για την νέα γενιά – Του Βαλεντίνου Φακοντή

Παγκόσμια Μέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Κίνα στον δρόμο των σύγχρονων μεταφορών – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Εναλλακτικό Θέατρο Σκιών και εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο

Κλιματική αλλαγή και τοπικές αρχές – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

online

Ερντογάν: Ευχαριστώ τον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις που έδωσε στον Δένδια

Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων κατά του COVID-19

Η Rakuten Viber αυξάνει στους 30 τον αριθμό χρηστών που μπορούν να μετέχουν ταυτόχρονα σε μια βιντεοκλήση

Έσπασε το φράγμα των 3 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως από COVID

Ιμάμογλου και Γιαβάς προηγούνται του Ερντογάν σε δημοσκόπηση

Έγραψε ιστορία σήμερα η NASA, με το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο να πετά στον Άρη

στρόβολος

Highlights

Πρόστιμο €20.000 στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης από Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ερντογάν: Ευχαριστώ τον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις που έδωσε στον Δένδια

Eνώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις €1 δισ.

Αυτοκινητιστική εκδήλωση για στήριξη των ΜμΕ επιχειρήσεων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων κατά του COVID-19

Η ΔΔΟ είναι χειρίστη μορφή διχοτόμησης δήλωσε στον Δήμο Κερύνειας η Αλληλεγγύη

Trending

μαθητές Λυκείου
Δημοι

Τα είπαν δήμαρχος Λεμεσού και μαθητές Λυκείου Αγίας Φύλας

by Aftodioikisi
April 21, 2021

Μετά από πρόσκληση μαθητών της Γ' Λυκείου Αγίας Φύλας, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης επισκέφτηκε σήμερα το...

Δήμος Γερίου

Δίπλα στα οργανωμένα σύνολα ο Δήμος Γερίου

April 21, 2021
Συνερίζονται οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Λάρνακα

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Λάρνακα

April 21, 2021
Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Πρόστιμο €20.000 στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης από Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

April 21, 2021

Ερντογάν: Ευχαριστώ τον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις που έδωσε στον Δένδια

April 21, 2021

Recent News

  • Τα είπαν δήμαρχος Λεμεσού και μαθητές Λυκείου Αγίας Φύλας
  • Δίπλα στα οργανωμένα σύνολα ο Δήμος Γερίου
  • Συνεχίζονται οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Λάρνακα
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Wednesday, April 21, 2021
Sunny
22 ° c
38%
9.94mh
-%
28 c 8 c
Wed
31 c 10 c
Thu
33 c 11 c
Fri
35 c 15 c
Sat
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.