Ως ένα βήμα ακόμη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ένταξη της υδροδότησης των κοινοτήτων μέχρι το 2029 στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε ο Έπαρχος, Ανδρέας Χατζηπάκκος την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τους Κοινοτάρχες Παλιομετόχου και Κοκκινοτριμιθιάς.
Ο κ. Χατζηπάκκος ανέφερε ότι ο αριθμός των δήμων και κοινοτήτων που συνολικά εντάσσονται στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας γίνονται δώδεκα. Με την υπογραφή των συμβάσεων, είπε, «θα μπορούν και οι δύο αυτές κοινότητες ν’ απολαύσουν τα οφέλη που φέρνει η μεταρρύθμιση και ο νέος Οργανισμός, που έχει περισσότερη τεχνολογία». Σημείωσε ως πλεονεκτήματα του Συμβουλίου τη μείωση της απώλειας στα δίκτυα υδατοπρομήθειας στις αστικές περιοχές από 27% σε 16% κερδίζοντας 2,2 εκ ευρώ το χρόνο, υπογραμμίζοντας και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους, «που σίγουρα είναι και το πιο σημαντικό».
Στα πλεονεκτήματα συγκατέλεξε και τη μείωση του χαρτιού, αφού οι λογαριασμοί και στις κοινότητες Παλιομετόχου και Κοκκινοτριμιθιάς θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά, λέγοντας ότι με την ηλεκτρονική πληρωμή το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας εξοικονομεί 300.000 ευρώ το χρόνο και 100 τόνους χαρτί ετησίως. Στις δύο αυτές κοινότητες, συνέχισε, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί υδρομετρητές, που μειώνουν το διοικητικό κόστος, και οι καταναλωτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να μάθουν εάν έχουν απώλειες.
Ο κ. Χατζηπάκκος είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2029 να ενταχθούν όλες οι κοινότητες στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας για να μπορούν «ν’ απολαύσουν αυτά τα οφέλη».
Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής εξήγησε ότι με βάση τον νέο νόμο περί οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την 1η Ιουλίου 2024 μεταφέρεται στην ολότητά του στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νόμος, συνέχισε, προβλέπει όπως οι 5 νέοι δήμοι της Λευκωσίας θα υδροδοτούνται από αυτόν τον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. «Έχουμε προβλέψει από πριν κι έχουμε εντάξει όλα τα υδρευτικά δίκτυα τα οποία ο νόμος προνοεί να είναι τα νέα διοικητικά όρια του νέου Επαρχιακού Οργανισμού και προχωρούμε παρακάτω. Εντάσσουμε σήμερα τις μεγάλες κοινότητες της Κοκκινοτριμιθιάς και του Παλιομετόχου, όπου υπάρχει και σύστημα αποχετεύσεων από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας, το οποίο επίσης θα αποτελεί μέρος του νέου Οργανισμού».
Από τώρα, είπε, προνοούν ώστε να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και να έχουν υπό την εποπτεία τους τις κρίσιμες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και στις δύο κοινότητες, «ώστε να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε εύρυθμα και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στους πολίτες τις ανεπτυγμένες, ποιοτικές υπηρεσίες που θέλουν».
Οι κοινοτάρχες Κοκκινοτριμιθιάς και Παλιομετόχου, Χριστάκης Μελετιές και Ανδρέας Κυπριανού αντίστοιχα, υπέγραψαν στη συνέχεια με τους κ. Χατζηπάκκο και Παρμακλή τις συμβάσεις για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.