Η Λάρνακα θα πάει εκεί που της αξίζει αν όλοι οι δημότες της γίνουν συνυπεύθυνοι και συμμέτοχοι σε αυτή την πορεία που όλοι οραματιζόμαστε.
1. Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να επαναδιεκδικήσετε τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου;
Όσα συνέβησαν στην πόλη και στο δήμο μας τα τελευταία χρόνια φυσιολογικά προκάλεσαν απογοήτευση και θυμό. Όσα θα έπρεπε και θα μπορούσαν να είχαν γίνει στην πόλη μας προκαλούν σε όσους αγαπούν και ταυτίζονται με τη Λάρνακα μια αίσθηση πίκρας. Αυτά τα αισθήματα πρέπει, κατά την άποψη μου, να μετουσιώνονται σε δημιουργικό πείσμα, σε δράση για να γίνει η πόλη μας όπως μας αξίζει. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να επιλέξει το μετερίζι από το οποίο νιώθει ότι μπορεί να προσφέρει και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι κατ’ ανάγκη κάποιο πολιτειακό αξίωμα. Αντίθετα, εκατοντάδες συνδημότες μας κάνουν καθημερινά περήφανη τη Λάρνακα με την εθελοντική τους δράση στην πόλη, με την πολιτιστική τους προσφορά, με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, με τη στήριξη τους στη δράση του Δήμου, με τις ιδέες και την αγάπη τους για τη Λάρνακα.
Σε ότι με αφορά, νιώθω τυχερός γιατί η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από πρώτο χέρι τα προβλήματα της πόλης, να ακούσω αιτήματα και προσδοκίες των δημοτών από κάθε γωνιά της Λάρνακας, να συμμετέχω στη δράση οργανωμένων φορέων και εθελοντικών κινημάτων της πόλης μας. Επιπρόσθετα, είμαι της αντίληψης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία της πόλης. Να έχει ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, με διαφορετικές παραστάσεις και ιδέες, που να είναι έτοιμοι να συνθέσουν προτάσεις και δράσεις.
Τέλος, εκτιμώ ότι ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια και τα δημαρχεία ολόκληρης της Κύπρου να στελεχωθούν με ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για να μην μείνει και πάλι στα μισά η μεταρρύθμιση, αλλά να υλοποιηθεί με το ουσιαστικό περιεχόμενο της δηλαδή με διοικητική αποκέντρωση, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με διασφαλισμένη τη δημοκρατική έκφραση και λαϊκή συμμετοχή στις δημοτικές αποφάσεις, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι όταν η Λάρνακα θα ζητά να έχει λόγο στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της, θα ξαναπάρει απάντηση από τον ανώτατο άρχοντα του τόπου ότι «δεν θα μου πουν οι Σκαλιώτες τι θα κάνω».
2. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται άμεσα η Λάρνακα;
Πρώτα και κύρια υπάρχει μια καθολική, εκτιμώ, απαίτηση από ολόκληρη την πόλη: Να εξυγιανθεί ο Δήμος, να βγουν όλα τα πραγματικά σκάνδαλα στο φως σε όποιον και αν αυτά αφορούν, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και χρηστής διοίκησης, να διασφαλίσουμε ότι ο Δήμος θα στελεχώνεται με ανθρώπους ανιδιοτελείς και καθαρούς.
Από εκεί και πέρα, λίγο πολύ είναι καλά γνωστό τι χρειάζεται η Λάρνακα από πλευράς υποδομών, έργων, υπηρεσιών, εκδηλώσεων. Το στοίχημα είναι να σχεδιάσουμε την υλοποίηση τους, όπως ακριβώς πετύχαμε επί του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και δημαρχίας Αντρέα Μωυσέως, να αλλάξουμε την όψη της Λάρνακας με έργα όπως η πλατεία Ερμού, η πλατεία Αγίου Λαζάρου, η Πιαλέ Πασιά, το Μακένζι, η παραλία «Καστέλλα». Αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Έγινε διαβούλευση και σχεδιασμός. Ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία και την οικονομική στενότητα. Δουλέψαμε συστηματικά, μεθοδικά και αθόρυβα. Πετύχαμε.
Στη δική μου αντίληψη, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στα εξής ζητήματα: αντιπλημμυρικά έργα, προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες, πολιτιστική δράση του Δήμου και υλοποίηση των έργων τα οποία ευελπιστούμε να «χορηγηθούν» από Ευρωπαϊκά κονδύλια.
3. Θα μπορούσατε να είστε πιο διεκδικητικοί για την πόλη σας;
Ίσως άλλοι να απαντούσαν σε αυτή την ερώτηση απαριθμώντας πόσα έκαναν, πόσα πέτυχαν κλπ. Νομίζω ότι αυτό είναι στην κρίση των δημοτών, πόσο μάλλον αφού επέρχονται οι εκλογές. Στη δική μου αντίληψη, όσοι έχουμε δημόσια αξιώματα πρέπει να είμαστε αυστηροί πρώτα με τους εαυτούς μας, να βάζουμε τον πήχη συνεχώς υψηλότερα, να αναλογιζόμαστε διαρκώς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Ναι, πρέπει όλοι να γίνουμε πιο διεκδικητικοί για την πόλη μας, εχθρός, ακόμα και του καλού ήταν πάντα το καλύτερο.
4. Μέσα στα χρόνια θητείας σου ως δημοτικός σύμβουλος ποια γεγονότα θεωρείς ότι σημάδεψαν τον Δήμο Λάρνακας; (θετικά ή αρνητικά γεγονότα)
Υπήρξαν επιτυχίες, υπήρξαν και θλιβερές στιγμές. Αρχίζοντας από τα θετικά, θα αναφέρω την αποπεράτωση της Πιαλέ Πασιά που ένωσε το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και αναβάθμιση το τουριστικό της πρόσωπο. Επιτυχία πρέπει να θεωρούνται επίσης οι συμφωνίες για παραχώρηση του Μακένζυ και του Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο, διανοίγοντας έτσι προοπτικές για την αξιοποίηση τους με τρόπο που να υπηρετεί τις ανάγκες της πόλης αλλά και να αφήνει έσοδα στο Δήμο. Πρέπει επίσης να καταγραφεί, η έκδοση διατάγματος για απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Δεκέλειας, κάτι που αν τελικά επιτευχθεί θα δώσει μια τεράστια ώθηση για μια μακρόπνοη ανάπτυξη της πόλης. Όλα αυτά όμως παραμένουν, εξελίξεις της οποίες εγκαινίασε ο τέως Δήμαρχος, με φλας και κορδέλες αλλά επί της ουσίας δεν υλοποιήθηκε καμία, το Παλιό Νοσοκομείο μετά από 4 σχεδόν χρόνια κατοχής από τον Δήμο Λάρνακας παραμένει στην πρότερη κατάσταση, το Μακένζυ με 4 χρόνια διαχείρισης, με τα οποία προβλήματα, έγινε ετσιθελικός στόχος του Υπ. Εσωτερικών και το διάταγμα απομάκρυνσης των πετρελαιοδεξαμένων σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να τηρηθεί και παραπέμπεται η εφαρμογή του σε χρόνο αόριστο. Εδώ μας περιμένει μεγάλος αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι οι Λαρνακείς ενωμένοι.
Από την άλλη, είχαμε τρεις μεγάλες πληγές. Πρώτο, ήταν οι κατηγορίες για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς στο Δήμο, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη του Δημάρχου Ανδρέα Λουρουτζιάτη και του Δημοτικού Γραμματέα που πλέον βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεύτερο, είχαμε την απόφαση της κυβέρνησης, ουσιαστικά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη στήριξη Λουρουτζιάτη, για να μετατρέψει το λιμάνι σε βιομηχανικό επιβάλλοντας ετσιθελικά την εγκατάσταση των υποστηρικτών βιομηχανιών των εταιριών υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ένα θέμα που, ένεκα της εξοργιστικά αδιαφανούς και αντιδημοκρατικής διαδικασία που ακολουθήθηκε, οδήγησε σε εντάσεις, διχασμούς και παραιτήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος απέτυχε παταγωδώς να υπερασπιστεί το δικαίωμα της πόλης να έχει λόγο στα θέματα που την αφορούν. Τρίτο, είχαμε μια ενέργεια της κυβέρνησης που πρέπει να καταγραφεί σαν μοναδικό δείγμα της απαξιωτικής στάσης απέναντι στη Λάρνακα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει περιορισμό στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού της Λάρνακας προκειμένου να εξυπηρετήσει το στρατηγικό επενδυτή στο λιμάνι Λεμεσού. Με άλλα λόγια, για να διασφαλίσει τα κέρδη ενός ιδιώτη επιχειρηματία που δρα σε άλλη πόλη, η κυβέρνηση αποφάσισε να στραγγαλίσει τη Λάρνακα, την οικονομία της και δεκάδες θέσεις εργασίας.
5. Μέχρι τώρα είδαμε αρκετές υποψηφιότητες, από αξιόλογους ανθρώπους, για τη θέση του Δημάρχου στη Λάρνακα, τι συμβουλή θα δίνατε τους ψηφοφόρους;
Να μη φοβηθούν να εμπιστευτούν τους νέους ανθρώπους, εφόσον βέβαια διαθέτουν κι άλλα προσόντα πέραν από το νεαρό της ηλικίας.
Εκτιμώ επίσης ότι αν η Λάρνακα επιλέξει για τη δημαρχία τον Αντρέα Βύρα και συνδυαστεί αυτό με ένα δημιουργικό και προοδευτικό Δημοτικό Συμβούλιο, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να «απογειώσουμε» τη Λάρνακα.
6. Πολυάσχολος σας άνθρωπος και με αρκετά «καπέλα» από Δημοτικός Σύμβουλος, δικηγόρος μέχρι πατέρας. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος;
Όντας πατέρας, και δη γνωστός «χαζομπαμπάς», υπάρχει πάντα χρόνος για τις απαιτήσεις της κόρης, από βόλτες και διάβασμα, μέχρι τραγούδι, χορό και μαγείρεμα. Ο χρόνο μαζί της παραμένει η πιο γλυκεία «αγγαρεία» και η πιο ουσιαστική πηγή δύναμης και αναζωογόνησης.
7. Η Λάρνακα πολιτιστικά που βρίσκεται, πως την βλέπεται; Πως θα βλέπατε ένα αίτημα το οποίο εκφράζεται συχνά από Λαρνακείς καλλιτέχνες, για την ύπαρξη ενός χώρου από τον Δήμο, στον οποίο θα μπορούσαν οι δημιουργίες των τοπικών καλλιτεχνών να φιλοξενούνται δωρεάν. Πώς σου φαίνεται μια τέτοια προοπτική;
Η ιδέα είναι εξαιρετική και αξίζει να την επεξεργαστούμε συλλογικά και να την κάνουμε πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Η Λάρνακα πλέον διαθέτει ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της τέχνης, που αξίζει να έχει την ολόπλευρη στήριξη μας. Για εμάς στην Αριστερά, η Τέχνη και ο Πολιτισμός έχουν, διαχρονικά, άλλο ποιοτικό βάρος και το στίγμα μας είναι εμφανές από μια σειρά υλοποιημένων εισηγήσεων όπως είναι οι θεσμοί του «Δεκαπενθημέρου Ερασιτεχνικής Δημιουργίας», του «Ανοιχτού Σχολείου» και άλλων. Έτσι, πιστεύω – αν θέλετε και ως πολιτική θέση – ότι ο Δήμος και ευρύτερα η Πολιτεία οφείλουν να παραμερίζουν τα οικονομικά εμπόδια που συναντούν οι καλλιτέχνες στη δημιουργία και την δημιουργικότητα τους και να στέκονται αρωγοί σε κάθε προσπάθεια τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει εκείνα τα εχέγγυα για να “ανθίσει” η δημιουργία, ιδιαίτερα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.
8. Τι σημαίνει “πολιτισμός” για σένα κ. Κουκουμά ;
Ως Πολιτισμό αντιλαμβάνομαι τη «δημιουργία» με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Δεν θεωρώ ότι περιορίζεται στις πολυτελείς αίθουσες και τα χλιδάτα μέγαρα, ούτε αφορά μόνο μια ελίτ ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Πολιτισμό παράγει, πιστεύω, και ένας καθημερινός ανώνυμος άνθρωπος που γράφει δίστιχα, ή που σκαλίζει ένα κλωνί ελιάς δίνοντας της μορφή, ή που τραγουδά παρέα με το ”πιδκιαύλι” του στην απεραντοσύνη της Κύπρου. Πολιτισμός είναι και οι σύγχρονες εναλλακτικές μορφές τέχνης, όπως το γκράφιτι ή οι καινοτόμες δράσεις, όπως π.χ. η ζωγραφική με καφέ για την οποία η Λάρνακα είναι περήφανη να φιλοξενεί μια τέτοια καλλιτέχνη.
Ο Πολιτισμός επίσης δεν είναι μόνο η δυνατότητα να απολαύσει κανείς την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες της τις μορφές και εκφράσεις ως θεατής, αλλά η ευκαιρία να γίνει κοινωνός, δημιουργός, πρωταγωνιστής. Να μπορεί να συμμετέχει σε μια θεατρική ομάδα, σε ένα χορευτικό συγκρότημα, να αγκαλιάσει την έκφραση του δίνοντας διέξοδο, «σανίδι», «πινέλο και «φωνή». Το ΄χω ξαναπεί άλλωστε, ότι ο πολιτισμός είναι η δύναμη που σμιλεύει την προσωπικότητα του ατόμου και ταυτόχρονα η δύναμη που σπρώχνει την κοινωνία μπροστά. Από την άλλη, και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πολιτισμός είναι και οι συμπεριφορές και οι αξίες που συνοδεύουν κάθε έναν από εμάς αλλά και την τοπική μας κοινωνία ως σύνολο. Από τη στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που ζουν στην ίδια πόλη με εμάς αλλά είναι άλλης εθνικότητας, την ατομική συμβολή του καθενός μας στην καθαριότητα της πόλης μέχρι το αν σεβόμαστε π.χ. τους χώρους στάθμευσης των αναπήρων είναι όλα, δείκτες του πολιτισμού μας. Πολιτισμός είναι και η στάση και οι συμπεριφορές μας και ως σύνολο αλλά και ατομικά, έναντι στα ζώα, μια σχέση η οποία έχει σημαδευτεί την τελευταία πενταετία με θλιβερά περιστατικά και γεγονότα. Μια σχέση η οποία πρέπει να μπει ψηλά στις προτεραιότητες του νέου δημοτικού συμβουλίου με σκοπό την ρύθμιση της αλλά και εξίσου σημαντικά και την εισαγωγή θεσμών και δράσεων για την βελτίωση νοοτροπιών και κουλτούρα σε σχέση με το θέμα.
9. Ένα καταληκτικό σχόλιο κ. Κουκουμά.
Η Λάρνακα είναι η πόλη μας όπως και να την έχουν πει οι λογής λογής καλοθελητές και πρυτάνεις. Eίναι η πόλη που παρά τις οποίες αδυναμίες και ελλείψεις της. Είναι η πόλη που αγαπάμε και που μεγαλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή και ανθρώπινη πόλη με την ιστορία της και κυρίως τους ανθρώπους της που αξίζει να την σεβόμαστε, να την αγαπάμε και να την κάνουμε καλύτερη μέρα με την μέρα. Η δική μου έκκληση προς όλους τους συμπολίτες είναι να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν το όραμα, τις προτάσεις, τις δράσεις και τους ανθρώπους που τους εκφράζουν. Η Λάρνακα θα πάει εκεί που της αξίζει αν όλοι οι δημότες της γίνουν συνυπεύθυνοι και συμμέτοχοι σε αυτή την πορεία που όλοι οραματιζόμαστε. Η συμμετοχή στις εκλογές και η ανάδειξη μιας ικανής και δημιουργικής δημοτικής αρχής είναι ένας απαραίτητος σταθμός σε αυτή την πορεία.