Το μόνο «πάρτι» που είχε στην έγνοια της η Κυβέρνηση ήταν η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας που υποφέρουν, έτσι ώστε να ξανασταθεί η οικονομία και η χώρα στα πόδια της για άλλη μια φορά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις το οποίο αποσύρθηκε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει τις χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν να ήταν αναγκαίες εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν με τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα κόμματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό έδρασε αστραπιαία, ώστε να διαφυλάξει την υγεία του κυπριακού λαού την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης αντιστρατεύονταν με πάθος σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας».
«Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Κυβέρνηση δρώντας και πάλι χωρίς καθυστέρηση και με αποτελεσματικότητα, εκπόνησε και εφάρμοσε σε διαβούλευση με τα κόμματα, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που από τους πολίτες κρίθηκαν αποτελεσματικά».
Επίσης, πρόσθεσε, «από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχοντας κατά νου τις ανάγκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, διέγνωσε την επιβαλλόμενη παροχή ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων, προς τις κυπριακές επιχειρήσεις».
Ο κ. Κούσιος συνέχισε λέγοντας ότι εδώ και δύο μήνες σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκάδες τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και δεκάδες επαφές του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα, η Κυβέρνηση «αποδέχθηκε ένα μακροσκελέστατο κατάλογο 15 και πλέον σημαντικών τροπολογιών στο αρχικό της σχέδιο που σε πολλά σημεία έφτασε στα όρια της αλλοίωσης της φιλοσοφίας της προσπάθειας».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δραματική μείωση της τάξης του μισού δις στα παρεχόμενα δάνεια προς την αγορά, που πρόθεση των κομμάτων ήταν να μειωθούν στο ένα δις.
«Να τονίσουμε ότι τα λεφτά δεν ήταν διαθέσιμα από κρατικά ταμεία για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης πείσθηκαν οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο να προχωρήσουν σε αυτό το σχέδιο, παρά το τεράστιο πρόβλημα που ακόμα αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα και το ρίσκο κατά 30% και σε άλλες περιπτώσεις κατά 15%», επισήμανε.
Οι τράπεζες, είπε ο Εκπρόσωπος, «σαφώς μας προειδοποιούσαν ότι δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τροποποιήσεις που τις επηρέαζαν».
Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Κούσιος, «ενώπιον της η Κυβέρνηση, πριν τη λήψη της απόφασης για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, είχε το εξής σκηνικό: Να οδηγείται προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με 22 συνολικά προτεινόμενες τροποποιήσεις από διάφορα κόμματα που θα οδηγούσαν με βεβαιότητα σε εκτροπή την ουσία του νομοσχεδίου και τη συμβατικότητα του με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ίσως και με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας».
Να μη παραγνωρίζουμε, συνέχισε, «ότι τυχόν έγκριση του νόμου με αντισυνταγματικές πρόνοιες ή πρόνοιες που παραβιάζουν τα πλαίσια που καθόρισε η ΕΕ θα σήμαινε χρονοβόρες διαδικασίες αναπομπής και πιθανώς προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο». Καθυστέρηση, ανέφερε, «που σαφώς εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διοχέτευση ρευστότητας».
Και όλα αυτά, είπε, «διότι κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες που περνούν δραματικές στιγμές, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο «μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η κατηγορία ότι τάχα η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο επειδή τάχα θα χαλούσε το πάρτι που είχε στήσει με τις τροποποιήσεις».
«Τέτοιου είδους επιχειρήματα προσβάλλουν και τον λαό και τη νοημοσύνη του», σημείωσε. Αφήνω, πρόσθεσε, «ότι ήταν επιμονή του ΑΚΕΛ να διαχειριστεί η κυβέρνηση την παραχώρηση των δανείων για το συγκεκριμένο ποσό, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «το μόνο «πάρτι» που είχε στην έγνοια της η Κυβέρνηση ήταν η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας που υποφέρουν, έτσι ώστε να ξανασταθεί η οικονομία και η χώρα στα πόδια της για άλλη μια φορά».
«Κάποιοι επιτέλους πρέπει εκτός από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες να μάθουν πως αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού», είπε.
Η Κυβέρνηση αυτή, σημείωσε, «πράττει ακριβώς αυτό, και για αυτό την περιβάλλει με εμπιστοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού».
Και τους διαβεβαιώνουμε, ανέφερε ότι «όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέθεσε επίσης ενδεικτικά, όπως είπε, μερικές από τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση.
Οπως είπε, μειώθηκε το ποσό των 2 δις σε 1,5 δις, ενώ στη συνέχεια δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν έγκριση ποσού 750 εκ. και 1 δις ευρώ, αντίστοιχα, και διαφαινόταν η σύγκλιση της πλειοψηφίας της Βουλής για 1 δις.
Επίσης, πρόσθεσε, αφαιρέθηκε η πρόνοια του νομοσχεδίου που αφορούσε την εγγύηση των επιτοκίων.
Αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, είπε, να καθοριστεί συγκεκριμένο ποσό ύψους 300 εκ. που θα παραχωρείτο ως δάνειο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, κάτι που συμπεριλήφθηκε στον ίδιο τον νόμο και όχι στους κανονισμούς.
Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, αποδέχθηκε η Κυβέρνηση να τεθεί ανώτατο όριο για το ποσό των δανείων που θα λάμβαναν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που, όπως είναι γνωστό, απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτουμένων, σε 200 εκ., ενώ το υπόλοιπο ποσό του 1 δις ευρώ θα παραχωρείτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Αποδεχθήκαμε την αύξηση του ποσοστού της εγγύησης που θα παραχωρείτο για τα δάνεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους από 70% σε 85%», ανέφερε.
Αποδεχθήκαμε, συνέχισε ο κ. Κούσιος, «να εισαχθεί πρόνοια με την οποία η δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι θα έπρεπε να προσκομίζουν βεβαίωση ότι είχαν διευθετήσει ή ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις».
Αποδεχθήκαμε, είπε, την εισαγωγή πρόνοιας στον νόμο με την οποίαν προβλέπεται η υποχρέωση των δανειοδοτουμένων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων να υποθηκεύουν την ελεύθερη ακίνητη περιουσία τους για εξασφάλιση του δανείου που θα λάμβαναν.
Αποδεχθήκαμε, ανέφερε, την εφάπαξ κρατική απευθείας στήριξη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους.
Αποδεχθήκαμε, πρόσθεσε, για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση εκ μέρους της Κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τόσο για κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και για έλεγχο της πιστής εφαρμογής των προνοιών του νόμου από την Κυβέρνηση.
«Αυτά που ανέφερα είναι ενδεικτικά», είπε, προσθέτοντας ότι «συνολικά αποδεχθήκαμε 15 τροποποιήσεις και ήταν άγνωστο και παραμένει άγνωστο στην Κυβέρνηση ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που τελικά θα προταθούν στην Ολομέλεια».
«Δεν μπορούσαμε με κανένα τρόπο να διακινδυνεύσουμε με χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν να ήταν αναγκαίες εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν με τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα κόμματα», εξήγησε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση «είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις στον λαό, ήταν και είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα ακριβώς ποιες προτάσεις των κομμάτων αποδέχθηκε και ποιες οι προτάσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων».
ΚΥΠΕ