Στον αναπνευστήρα βρίσκονται οι καταστηματάρχες Παραλιμνίου, οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν και εκφράζουν κραυγή αγωνίας για βοήθεια και στήριξη από την κυβέρνηση, “προτού να είναι πολύ αργά”, ζητώντας μειώσεις στο ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το ΦΠΑ.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Κούλα Γούμενου, Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Παραλιμνίου «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοικτές, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Τα έξοδα εξακολουθούν να είναι δυσβάσταχτα, δηλαδή τα ενοίκια και το ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζουν να είναι στα ύψη, ενώ οι καταναλωτές είναι «μαζεμένοι» και προσέχουν τι αγοράζουν».
Εκτός από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, συνέχισε, «έχουμε και την «παράλληλη αγορά» στα κατεχόμενα η οποία μας χτυπά συνεχώς. Ολοι οι καταστηματάρχες αντιλαμβάνονται ότι η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη και ο κόσμος συγκεντρώνει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα, κάτι που συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια, όταν δηλαδή πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Γούμενου «ο τουρισμός στην περιοχή Παραλιμνίου είναι πολύ περιορισμένος, σχεδόν μηδενικός, αφού οι τουρίστες που φτάνουν στο Παραλίμνι είναι πολύ λίγοι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν οι Ρώσοι οι οποίοι αγόραζαν προϊόντα από τα καταστήματα χωρίς να υπολογίζουν οτιδήποτε. Ο ποιοτικός τουρισμός που υπήρχε πριν, ο οποίος πήγαινε στα καταστήματα και αγόραζε χωρίς να ζητήσει εκπτώσεις ή να κάνει παζάρια, δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον».
Σήμερα, συνέχισε «βλέπουμε ότι οι τουρίστες που θα μπουν, εάν θα μπουν στα καταστήματα, είναι αυτοί που αναζητούν εκπτώσεις και που κάνουν παζάρια για να αγοράσουν κάτι. Ακόμα συνεχίζει να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τους καταστηματάρχες και το λιανικό εμπόριο ειδικά στο Παραλίμνι που ξεκίνησε από το 2020 με την πανδημία του κορωνοϊού». Σημείωσε πως «μπροστά μας υπάρχει και ο χειμώνας, ο οποίος υπολογίζουμε να είναι πάρα πολύ δύσκολος».
Είπε επίσης ότι «το χτύπημα που δεχθήκαμε από τον κορωνοϊό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ακρίβεια στα προϊόντα ήταν τεράστιο και θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τους καταστηματάρχες ξεχωριστά, αφού ο κλάδος έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν καταστήματα που δεν άνοιξαν ενώ αρκετά που παρέμειναν ανοικτά με κόπους και μόχθους, άλλα θα κλείσουν, ενώ εκτιμώ ότι αυτό το διάστημα θα παρατηρηθεί το μεγάλο κλείσιμο του λιανικού εμπορίου».
Σε άλλη ερώτηση η κα. Γούμενου διερωτήθηκε «πόσα χρήματα μπορεί ένας καταστηματάρχης να βάλει από τα δικά του, σε περίπτωση φυσικά που έχουν μείνει προσωπικά του λεφτά για να βάλει στην επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και είναι ίσως από τα επαγγέλματα που έχουν χτυπηθεί απίστευτα». Σημείωσε πως «δεν μπορεί πλέον να συντηρηθεί ένα κατάστημα, αφού χτυπιέται από όλες τις πλευρές, λόγω διαφόρων προβλημάτων, καταστάσεων και παραγόντων».
Ανέφερε ακόμα ότι «τελευταίως παρατηρήθηκε και το φαινόμενο οι πολίτες να ψωνίζουν διαδικτυακά ή να κάνουν παραγγελίες τηλεφωνικώς, που επίσης είναι μεγάλο κτύπημα για τους καταστηματάρχες. Ο κάθε ένας, χωρίς κανένα έλεγχο από το κράτος, δημιουργεί μια ιστοσελίδα και πουλά ό,τι θέλει και δεν χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα και λογιστή».
Η κα. Γούμενου ως εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Παραλιμνίου είπε ότι «έστειλε αρκετές φορές επιστολές και μηνύματα στην κυβέρνηση και στα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χωρίς όμως ανταπόκριση. Εχουμε φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει η κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την κραυγή αγωνίας του κλάδου μας πριν να είναι αργά».
Η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, συνέχισε «χρειάζεται να κάνουν κάτι με τα ενοίκια, τον ΦΠΑ, τον φόρο εταιρειών και το ηλεκτρικό ρεύμα, ούτως ώστε να δώσουν ανάσα πνοής στους καταστηματάρχες για να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «ενώ βλέπουμε την κυβέρνηση να βοηθά ποικιλοτρόπως διάφορους άλλους τομείς του εμπορίου, εντούτοις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις της περιοχής Παραλιμνίου, δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια, μας έχουν κυριολεκτικά πετάξει. Οι κυβερνώντες αδιαφορούν για τα προβλήματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και νοιώθουμε ωσάν να είμαστε στον αναπνευστήρα και αναμένουμε από τους αρμόδιους είτε να μας αφήσουν να επιβιώσουμε, είτε να τραβήξουν τα σωληνάκια για την ολική καταστροφή μας».
Αναφερόμενη στα μέτρα που πρέπει άμεσα να θεσπίσει η κυβέρνηση, η κα. Γούμενου είπε πως «ένα από αυτά είναι η μείωση του ενοικίου γιατί δεν είναι δυνατόν με τέτοια ακρίβεια και κρίση, να υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν αύξηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, που η τιμή του έφτασε στα ύψη και θα έπρεπε να μειωθεί η τιμή του και να δοθεί χρόνος προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι κυβερνώντες έχουν αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να κρατηθούν από μόνες τους και στέλνουμε το μήνυμα της άμεσης βοήθειας και στήριξης του κλάδου. Είμαι αισιόδοξη ότι τελικά οι αρμόδιοι θα ενσκήψουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που λόγω διαφόρων καταστάσεων, παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια» κατέληξε.