Κυπριακή Συμμετοχή στην Εβδομάδα των Πόλεων και των Περιφερειών στις Βρυξέλλες

Reading Time: 3 minutes

Την ανάγκη η ΕΕ να προστατευθεί από την απειλή της ανελεύθερης δημοκρατίας και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz, κατά την έναρξη της Εβδομάδας των Πόλεων και των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Η Εβδομάδα που άρχισε τη Δευτέρα και διαρκεί ως τις 10 Οκτωβρίου διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εκπροσώπους περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακούς να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Φέτος συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις περίπου 6, 000 συμμετέχοντες και 600 ομιλητές από όλη την Ευρώπη και από αλλού. Διοργανώνονται περίπου 400 δραστηριότητες τις οποίες καλύπτουν 200 και πλέον δημοσιογράφοι από 27 κράτη μέλη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην εναρκτήρια ομιλία του αλλά και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους δημοσιογράφους δήλωσε πως η Ευρώπη είναι το μέλλον των παιδιών μας και η Εβδομάδα φέτος διεξάγεται σε μια κομβική στιγμή κατά την οποία έχουμε νέους εκλελεγμένους αντιπροσώπους των πολιτών στο ΕΚ και νέο κολέγιο των Επιτρόπων.

Ανέφερε ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο για πρόοδο και καλυτέρευση.
Ο κ. Lambertz είπε ότι καμία χώρα από μόνη της και χωρίς συνεργασία και συνέργειες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πρόσθεσε πως οι συνθήκες τώρα είναι οι κατάλληλες για τις τοπικές κοινωνίες και τις περιφέρειες για να προσπαθήσουν να βάλουν το τρένο πίσω στις ράγες για να δημιουργηθεί η βάση για κοινωνική αλληλεγγύη.

Δείτε επίσης:  Έρχονται 134 χώροι στάθμευσης σε λεωφ. Αγίου Ανδρέου και Καντάρας

Η Klara Dobrev, αντιπρόεδρος του ΕΚ τόνισε πως το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι ένας δυνατός θεσμός προς όφελος των πολιτών και ότι τα διάφορα κονδύλια πρέπει να σχεδιάζονται για τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Ανέφερε ότι η ΕΕ είχε επτά συναπτά έτη οικονομικής ανάπτυξης όμως την ίδια ώρα η ζωή των πολιτών δεν έχει καλυτερεύσει και είμαστε μάρτυρες μιας Ευρώπης όπου πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μίλησε για την ανάγκη η αλληλεγγύη να μεταφράζεται και ως αλληλεγγύη για τους λαούς της ΕΕ. Επίσης η κ. Dobrev αναφέρθηκε και στο Βrexit λέγοντας ότι έχει ενδυναμώσει τα κόμματα εκείνα που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ιδέας και ότι στο ΕΚ πλέον οι ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές έχουν περιθωριοποιηθεί.

Ο Marc Lemaître γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης για την αστική και περιφερειακή πολιτική της Κομισιόν παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου για την ανταγωνιστικότητα που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι χώρες στις οποίες επικρατεί ασφάλεια και ψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας είναι και οι πλέον ανταγωνιστικές.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου έγινε η επίσημη έναρξη στην ολομέλεια με ομιλητές τον Karl Lambertz, την Klara Dobrev, την Επίτροπο Εlzbieta Bienkowska και πέντε νεαρούς πολιτικούς που συμμετέχουν μαζί με άλλους συναδέλφους τους στην Εβδομάδα των Πόλεων και των Περιφερειών.

Δείτε επίσης:  Η Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απλά λόγια

Στην Εβδομάδα διοργανώνονται διάφορα εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη περιφερειών και πόλεων με βάση την κυκλική οικονομία, οι νεαροί πολιτικοί και η διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα κοινοτικά κονδύλια, το φαινόμενο των fake news κλπ.

Κυπριακή Συμμετοχή

Στην Εβδομάδα συμμετέχει και η Κύπρος με τους Ελένη Λουκαϊδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών και δημοτική σύμβουλο Λευκωσίας, Σταύρο Σταυρινίδη, δημοτικό σύμβουλο Στροβόλου, Λούη Κουμενίδη, πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Λευκάρων, Αντρο Καραγιάννη δήμαρχο Δερύνειας και Νίκο Αναστασίου δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών.

Οι Ισαβέλλα Τύμβιου ( δημοτική σύμβουλος Λευκωσίας ) και Χριστόδουλος Ιωάννου ( δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας) συμμετέχουν ως νεαροί πολιτικοί.

Την Τρίτη θα γίνει παρουσίαση από τον Νεόφυτο Ζαβρίδη, Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Πάφου για τα οφέλη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Πάφος ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 2017 κατάφερε σε διάστημα τριών ετών από την ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης να υλοποιήσει 14 έργα υποδομής από τα οποία τα 7 υλοποιήθηκαν εν μέρει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More