Στο 7ο παγκόσμιο συνέδριο του οργανισμού United Cities of Local Governments (UCLG) που έγινε στη Νότιο Κορέα, βρέθηκε ο Δήμαρχος της Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, εκ μέρους της Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 154 χώρες, 2.000 πόλεις και πέραν των 3.200 συνέδρων.
Με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο κ. Ξυδιάς μίλησε στην Αυτοδιοίκηση για όλα όσα ειπώθηκαν, για την εμπειρία του αλλά και για τον σκοπό του ταξιδιού του στη Νότια Κορέα που δεν ήταν άλλος από την προώθηση της κυπριακής υποψηφιότητας για πραγματοποίηση παγκόσμιας συνόδου του United Cities of Local Governments το 2025 στην Κύπρο.
Ο κ. Ξυδιάς εξήγησε ότι το United Cities of Local Governments αφορά σε ένα παγκόσμιο οργανισμό ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιεί συνέδριο κάθε τέσσερα χρόνια. Στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία πόλεων που να εξελίσσονται σε τοπικές «κυβερνήσεις».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυδιάς, σημείωσε την ανάγκη αποστολής μεγαλύτερης αντιπροσωπείας στο συνέδριο, αφού όπως μας εξήγησε δεν υπήρχε άλλος εκπρόσωπος από την Κύπρο εκτός από τον ίδιο. Ένα συνέδριο αυτής της εμβέλειας, στο οποίο πραγματοποιούνταν παράλληλα πολλές σημαντικές δράσεις δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί μόνο από ένα άτομο, σύμφωνα πάντα και με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Ξυδιάς.
Ο κύριος στόχος της παρουσίας του κ. Ξυδιά στη Νότια Κορέα, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου ήταν η διεκδίκηση της πραγματοποίησης μιας παγκόσμιας συνόδου του UCLG το 2025 στην Κύπρο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλο τον κόσμο με αντικείμενο τα θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νεότερα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξουν εντός του 2023 από το νέο συμβούλιο του οργανισμού.
Κατά την παρουσία του στο συνέδριο ο κ. Ξυδιάς προσπαθούσε να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του έτσι ώστε να ενημερωθεί για όσα περισσότερα θέματα μπορούσε. Ωστόσο, η προσοχή του ήταν στραμμένη στην πραγματοποίηση της συνόδου στην Κύπρο το 2025 και στο να ξεπεράσει μία ιδιαίτερα σημαντική δυσκολία που προέκυψε, αφού ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία του οργανισμού ήταν Ο Δήμαρχος Ικονίου από την Τουρκία. Σε περίπτωση λοιπόν που εκλεγόταν το συγκεκριμένο πρόσωπο Πρόεδρος του οργανισμού τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για την Κύπρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο Δήμος Ικονίου έχει στενές σχέσεις με τα κατεχόμενα και προωθεί την αναγνώριση δήμων. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ικονίου είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Τουρκίας, ενώ το Ικόνιο είναι η περιοχή που ανέλαβε την «ανοικοδόμηση» για το σταδιακό άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Το έργο του κ. Ξυδιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αφού υπήρχε μεγάλη αντιπροσωπεία από δήμους της Τουρκίας, πλήρως στελεχωμένη η οποία συμμετείχε σε αρκετές από τις δράσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξυδιάς, η ομάδα τους είχε περίπου 40 με 50 άτομα, τα οποία κινούνταν με δικό τους λεωφορείο και λιμουζίνα, ενώ όλοι προωθούσαν τον Δήμαρχο Ικονίου για την προεδρία την ώρα που ο κ. Ξυδιάς προσπαθούσε μόνος του να σώσει ό,τι σώζεται.
Πάντως, ο κ. Ξυδιάς κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση, στην οποία έθεσε ζητήματα που αφορούν την Κύπρο.
Ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ότι στην αρχή υπήρχε ένας δισταγμός και ιδιαίτερα από τον Δήμαρχο της Χάγης, τελικά όμως επιτεύχθη ανατροπή του σκηνικού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά το μέλλον του οργανισμού, αλλά και της Κύπρου.
Φαίνεται ότι υπήρχε πρόθεση να αναλάβει ο Τούρκος Δήμαρχος την προεδρία με τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής πλευράς για δύο χρόνια και τελικά έγιναν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να υπάρξουν τέσσερις διαφορετικοί πρόεδροι, ένας κάθε έτος.
Τον πρώτο χρόνο θα είναι ο δήμαρχος από το Μοντεβιδέο, μετά ο δήμαρχος Ικονίου, ακολούθως της Χάγης και τέλος της Ντέτζον.
«Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση… Μας στήριξε πολύ ένας Πολωνός αντιδήμαρχος, εγώ τους εξήγησα όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και μας υποστήριξαν», δήλωσε ο κ. Ξυδιάς.
Ερχόμενος από τη Νότιο Κορέα και το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί, ο κ. Ξυδιάς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εισήγηση, ώστε σε ανάλογες περιπτώσεις να πηγαίνει πιο μεγάλη αντιπροσωπεία για να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συνεννόηση πάντοτε και με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπογράμμισε ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να είναι ενήμερο για τέτοιου είδους διεργασίες που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το Κυπριακό. Εξήγησε ότι είχε πρόθεση ως Δήμαρχος να απευθυνθεί στο Υπουργείο αλλά έκρινε πως θα ήταν πιο σωστό να ενημερωθεί η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων και στη συνέχεια η Ένωση Δήμων να ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο για ενημέρωση, αλλά και συντονισμό μελλοντικών δράσεων.
Κλείνοντας, ο κ. Ξυδιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα του έκαναν εντύπωση από αυτό το ταξίδι, εκτός της συνόδου.
«Ανέπτυξαν μια περιοχή που περιλαμβάνει τα στοιχεία της αειφορίας, του πρασίνου, της τεχνοφιλίας. Μπορείς να περπατήσεις με ασφάλεια, να ποδηλατήσεις, ενώ υπάρχουν κι όλες οι σύγχρονες υποδομές που χρειάζεται μια πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για το συνεδριακό τους κέντρο αλλά και για την προηγμένη τεχνολογία που υπάρχει στην πόλη. Αναφέρθηκε στους μεγάλους δημόσιους χώρους που υπάρχουν στην περιοχή, για τις τεράστιες λεωφόρους με λωρίδες πρασίνου και ποδηλατόδρομους, ενώ εξήρε την ανάγκη ένταξης των δημόσιων χώρων μέσα στην πόλη για εξυπηρέτηση του κόσμου και στην Κύπρο.