Πέντε χρόνια ως Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Παρμακλής, ο οποίος ανέλαβε και χρέη Διαχείρισης του έργου για την υλοποίηση του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας. Ο κ. Παρμακλής είναι και ο τελευταίος Διευθυντής του Ιστορικού αυτού Ημικρατικού Οργανισμού, ο οποίος μετρά 70 χρόνια λειτουργίας και σύντομα θα ρίξει τίτλους τέλους, αφού οι υπηρεσίες του σε επίπεδο ύδρευσης θα μεταφερθούν στον υπό σύσταση Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την 1η Ιουλίου του 2024, μετά και από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν στις 9 του Ιούνη.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, από την αρχή της ψήφισης του νέου νόμου για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και της σύστασης των προσωρινών συντονιστικών συμβουλίων, μου έχει ανατεθεί η Διαχείριση του έργου για την υλοποίηση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας και ασχολούμαι όλο και περισσότερο με τη μεταρρύθμιση, αφού βρισκόμαστε λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη των εργασιών του νέου οργανισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης CY ο κ. Παρμακλής.
Πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος, εκτός από την ύδρευση με διοικητικά όρια όλη την επαρχία, θα έχει και τις υπηρεσίες της αποχέτευσης, της διαχείρισης στερέων αποβλήτων, ενώ θα αναλάβει και τις αδειοδοτήσης της ανάπτυξης (έκδοση πολεοδομιών και οικοδομικών αδειών).
Οι διαδικασίες μετάβασης στο νέο οργανισμό, σύμφωνα και με τον κ. Παρμακλή, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ μερικές εκκρεμότητες που υπάρχουν αναμένεται να επιλυθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Χωροταξικά, έχουν ρυθμιστεί οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στον νέο οργανισμό και θα βρίσκονται σε τρία κτήρια αναφοράς. Η διοίκηση και οικονομικές υπηρεσίες θα στεγάζονται στο σημερινό κτήριο ύδρευσης του ΣΥΛ, που βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη. Στο κτήριο που βρίσκεται σήμερα το ΣΥΛ θα στεγαστούν οι τεχνικές υπηρεσίες του ΕΟΑ, είτε αφορούν την ύδρευση, είτε αφορούν την αποχέτευση και τη διαχείριση στερέων αποβλήτων, ενώ εκεί θα βρίσκεται η διεύθυνση της αδειοδότησης. Επίσης, στο συγκεκριμένο κτήριο θα στεγάζεται και το τμήμα εξυπηρέτησης, όπως και σήμερα.
Το εργατοτεχνικό προσωπικό μεταστεγάστηκε εδώ και μερικούς μήνες στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου μαζί με μια μεγάλη αποθήκη υλικών και ήδη μεγάλο μέρος του προσωπικού ξεκίνησε να λειτουργεί εύρυθμα, βάζοντας από τώρα τις βάσεις για τον νέο οργανισμό.
Η πιο μεγάλη πρόκληση στο όλο εγχείρημα αφορά, σύμφωνα και με τον κ. Παρμακλή, στην επίτευξη της εξυπηρέτησης του κοινού, αρχικά, μέσα στους χρόνους που εξυπηρετείται σήμερα. Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που επικεντρώνονται σε διάφορα σημεία που άπτονται της λειτουργίας του νέου οργανισμού. Η εξυπηρέτηση των πολιτών ωστόσο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για μείωση όσον αφορά τα κόστη που επωμίζεται ο πολίτης, βρίσκονται στο επίκεντρο του όλου εγχειρήματος.
Το θετικό στην όλη προσπάθεια που γίνεται, είναι ότι ο κόσμος δεν θα αντιληφθεί έντονες αλλαγές όσον αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση στη Λευκωσία, αφού το ΣΥΛ έκανε όλη εκείνη την προεργασία που απαιτείτο για σωστή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων και έχει ήδη εντάξει κάτω από τα διοικητικά του όρια όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, όπως προέβλεπε και ο νόμος. Όσον αφορά την αδειοδότηση, σημείωσε ότι υπήρχαν 12 διαφορετικοί φορείς που παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες, ενώ με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης η διαδικασία έκδοσης αδειών ανάπτυξης θα γίνεται πλέον σε έναν οργανισμό, στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Παρμακλής, εξήγησε ότι θα υπάρχουν και κόμβοι εξυπηρέτησης των πολιτών στην ύπαιθρο ώστε οι δημότες να μην αναγκάζονται να έρχονται στο κέντρο για να εξυπηρετηθούν είτε όσον αφορά θέματα αδειοδότησης, είτε όσον αφορά θέματα ύδρευσης ή αποχέτευσης. Η προσπάθεια αποκέντρωσης μάλιστα, ξεκίνησε από σήμερα, αφού έχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία εκείνα που θα εξυπηρετείται ο κόσμος, τα οποία και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τα έργα και η ανάπτυξη του ΣΥΛ την τελευταία πενταετία
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, τα οποία θα βοηθήσουν και στη γρήγορη και αποτελεσματική μετάβαση στη νέα εποχή.
Σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, έχουν ψηφιοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας της εξυπηρέτησης του κοινού μέσα από έναν πρωτότυπο τρόπο όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα ο οργανισμός. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στον νέο οργανισμό. Πέραν από τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας και εξυπηρέτησης, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα που είχε ανάγκη η πόλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δύο πρώτες υδατοδεξαμενές νεόυ τύπου, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στη Λεωφόρο Αθαλάσσας και είναι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο Ταμείο λήφθηκε και για την εγκατάσταση 75,000 έξυπνων υδρομετρητών που ξεκίνησαν ήδη να τοποθετούνται εντός του αστικού ιστού της πόλης, με το στρατηγικό πλάνο να μεταφέρεται στον νέο οργανισμό. Στόχος είναι όλοι οι υδρομετρητές στην επαρχία, επί του συνόλου 200,000, να αλλαχτούν με έξυπνους για άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη όσον αφορά την καταγραφή της ύδρευσης ή τις τεχνικές διαρροές που μπορεί να προκύψουν εντός του τεμαχίου που βρίσκεται το υποστατικό τους.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για συντήρηση του δικτύου ύδρευσης της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι διαρροές προς όφελος του πολίτη αλλά και του οργανισμού, αφού εκεί που το ποσοστό άγγιζε το 30%, σήμερα αγγίζει το 15%. Τα λεφτά που εξοικονομούνται από τις διαρροές επιστρέφουν πίσω στο δίκτυο έτσι ώστε οι επόμενες γενιές της Λευκωσίας να απολαμβάνουν απρόσκοπτα ποιοτικό πόσιμο νερό στα υποστατικά τους.
Ο κ. Παρμακλής θεωρεί ότι έχουν μπει οι βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο οργανισμό, αφού το ΣΥΛ μεταφέρεται στον ΕΟΑ χωρίς οικονομικά βαρίδια, αλλά με πλεονάσματα κάτι που θα βοηθήσει στην επιτυχή λειτουργία του νέου εγχειρήματος.
Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Παρμακλής σημείωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αγκαλιάσουν τον νέο οργανισμό και να αναπτύξουν κοινή εταιρική κουλτούρα με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα καταφέρει να επιδείξει ότι η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος του δημότη.