Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρνει αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό.
Το ΑΚΕΛ, προτείνει μεταξύ άλλων όπως υπάρξει μεταβαιτικό στάδιο για τη συμπλεγματοποίηση, γεγονός που βρίσκει κάθετα αντίθετο το ΔΗΣΥ που θεωρεί ότι είναι η ώρα για την υλοποίηση.
Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, επισημαίνει ότι η όποια πρόταση φιλοδοξεί να αναστείλει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πέσει στο κενό.
“Μετά από πέντε και πλέον χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων και αφού είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αδήριτη ανάγκη, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχετικό προσχέδιο του Περί Δήμων Νόμου που αποτελεί προϊόν των έντονων διεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Ζητούμενο η δημιουργία ενός νέου, εκσυγχρονιστικού αυτοδιοικητικού μοντέλου, βιώσιμου οικονομικά και διοικητικά αυτόνομου που θα έχει δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι συνθήκες ωρίμασαν και η μεταρρύθμιση μπορεί και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί”.
Ο κ. Νουρής, υπογραμμίζει ότι ξενίζει η σημερινή αλλαγή προσέγγισης του ΑΚΕΛ το οποίο ξαφνικά εισηγείται μια ενδιάμεση λύση υποχρεωτικών συμπλεγματοποιήσεων διάρκειας 3-5 χρόνων και στη λήξη της συγκεκριμένης περιόδου την διενέργεια δημοψηφισμάτων ώστε εθελούσια να αποφασιστεί η συγκρότηση των νέων οντοτήτων (παράγραφος 4 της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ).
“Παραπέμπει λοιπόν στις ελληνικές καλένδες την μεταρρύθμιση, το κόμμα που με κάθε ευκαιρία ασκούσε κριτική για την καθυστέρηση εφαρμογής της. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η όποια πρόταση φιλοδοξεί να αναστείλει αυτή τη μεταρρύθμιση θα πέσει στο κενό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει την αδιάλειπτη συνέχιση των διεργασιών ώστε, στη βάση των όσων επί χρόνια συζητήσαμε αλλά και των διακηρυγμένων θέσεων των συλλογικών οργάνων των τοπικών αρχών, να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης γιατί πρώτα και πάνω απ΄όλα το οφείλουμε στους πολίτες”.
Της γραπτής δήλωσης του κ. Νουρή, προηγήθηκε η δήλωση του Σταύρου Γερολατσίτη, Επικεφαλής Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ.Ε. ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον οποίο, στόχος του ΑΚΕΛ είναι η αναβάθμιση της ΤΑ με την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της, καθώς και με την παροχή περισσότερων αρμοδιοτήτων για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών.
“Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τις κύριες πρόνοιες που διέπουν το προσχέδιο νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επειδή κατά διαστήματα ακούονται αρκετά και αφήνονται επιλεκτικά να διαρρέουν περισσότερα σε σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις το ΑΚΕΛ καταθέτει την άποψή του σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ είναι οι ακόλουθες:
1. Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι μόνο η μείωση Δήμων. Μόνο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και των αναγκαίων οικονομικών πόρων θα πάψει η εξάρτηση των τοπικών αρχών από το κεντρικό κράτος και θα μετατραπούν σε πραγματικές τοπικές οντότητες.
2. Στόχος της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο σύνολο των πολιτών. Αυτό απαιτεί τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (π.χ. σχολικές εφορείες, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, δημόσια υγεία, χώροι πρασίνου κ.ά.) από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3. Η διαχείριση των οικονομικών θα πρέπει να αφεθεί εξολοκλήρου στην Τ.Α. με την προϋπόθεση βέβαια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και διαδικασιών ελέγχου. Παράλληλα πρέπει να παρασχεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.
4. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο 3- 5 χρόνων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά συμπλέγματα υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων και τα οποία με δημοψηφίσματα να ενοποιηθούν σε μεγαλύτερες οντότητες. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι η όποια ενοποίηση θα πρέπει να είναι εθελούσια και αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.
5. Επιμένουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για ίδρυση και λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Αναφορικά με τις έντονες διαφωνίες από τις κοινότητες και κάποιους δήμους για την υδατοπρομήθεια, απαιτούμε το κράτος να εξετάσει τις όποιες δικαιολογημένες οικονομικές επιπτώσεις και να δώσει λύσεις.
6. Θεωρούμε ότι οι όποιες συνέργειες (συνενώσεις ή συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών) να αφορούν όχι μόνο Δήμους αλλά και Δήμους με Κοινότητες ή και Κοινότητες με Κοινότητες. Τα κριτήρια πρέπει να είναι γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά.
7. Τονίζουμε την ανάγκη διασφάλισης της ξεχωριστής οντότητας κάθε τοπικής αρχής που θα συνενωθεί με άλλες. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να επιτρέπει την απονομή δεσπόζουσας θέσης στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αρχή.
8. Όσον αφορά τις Κοινότητες, θεωρούμε ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από αυτές για λειτουργία υποχρεωτικών συμπλεγμάτων υπηρεσιών κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να συνοδεύονται από πρόνοια, η οποία να προβλέπει ότι αυτά θα λειτουργήσουν για ένα μεταβατικό στάδιο 3- 5 χρόνων και όσα συμπλέγματα πληρούν τα βασικά κριτήρια να μετεξελιχθούν σε Δήμους.
Για το ΑΚΕΛ η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία και θα εργασθεί για αναβάθμιση και όχι βίαιη συρρίκνωση του θεσμού”.