Σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην aftodioikisi, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξηγεί τους λόγους καθυστέρησης αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα αναπτυξιακά προγράμματα.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων στη ψήφιση των νομοσχεδίων που είχε καταθέσει το ΥΠΕΣ, προκάλεσε μία δυστοκία στην όλη διαδικασία, ανέφερε στην aftodioikisi ο Υπ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Για το θέμα των κοινοτήτων, το ΥΠΕΣ έχει προχωρήσει σε συμφωνία, μελέτη αλλά και αλλαγές επί του νομοσχεδίου που αφορούν τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων και πλέον το ΥΠΕΣ είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες είναι οι κοινότητες, πόσα είναι τα συμπλέγματα, πόσες κοινότητες αντιστοιχούν σε κάθε σύμπλεγμα, τι υπηρεσίες και προσωπικό θα έχουν. Η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών, θα βοηθήσει τις κοινότητες ούτως ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται τα προβλήματα και τα θέματα που τις απασχολούν.
«Καθημερινά είμαστε σε επαφή με τις κοινότητες, επιλύοντας προβλήματα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας από πλευράς κοινοτήτων που μπορεί να αρνηθεί κάτι τέτοιο»
Το ΥΠΕΣ έχει θέσει προϋπολογισμό €175 εκ. για αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν τις κοινότητες. Τα εν λόγω κονδύλια, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη των κοινοτήτων. Για την κατανομή των κονδυλίων, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες και ο πληθυσμός του κάθε δήμου και κοινότητας.
Παράλληλα, το ΥΠΕΣ εργάζεται αθόρυβα με τα κόμματα για την εξεύρεση των αλλαγών οι οποίες θα καταστήσουν εφικτή την μεταρρύθμιση σε ότι αφορά τους δήμους.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως η εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη, επηρεάζει άμεσα και την ποιότητα ζωής και την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα και η δική μας προσπάθεια είναι να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνα τα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, με λιγότερο κόστος. Αυτό σημαίνει και απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό»
Για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υποστελέχωσης, ο κ. Πετρίδης, ανέφερε πως το ΥΠΕΣ, έχει κάνει μελέτες που αφορούν το προσωπικό και τι χρειάζεται το κάθε σύμπλεγμα υπηρεσιών στις κοινότητες, ενώ σε ότι αφορά τους δήμους, είναι κι αυτό ένα θέμα το οποίο θα λυθεί μέσω της συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών τους. Ο κ. Πετρίδης υποστηρίζει πως δεν μπορεί ο κάθε δήμος να έχει διαφορετικές υπηρεσίες, ούτε να υπάρχει αυτή η διάσπαρτη διοικητική κατανομή και να γίνονται αναφορές για ελλείψεις προσωπικού. Η πορεία της μεταρρύθμισης σύμφωνα με τον Υπουργό, επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών από λιγότερες οντότητες, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται οι όποιες ελλείψεις προσωπικού και η όποια ανεπάρκεια, μικρών ειδικά δήμων να διαχειριστούν τα θέματά τους.
Για την κρατική χορηγία, το ΥΠΕΣ συζητά το ενδεχόμενο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, να επιβάλλουν οι ίδιες ένα τέλος για συγκεκριμένα πράγματα, όμως η άνευ όρων αύξηση της κρατικής χορηγίας σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, δεν είναι μια πρακτική η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα ή η οποία υπάρχει σε διεθνές ή Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος συνέχισε πως ο κρατικός προϋπολογισμός της Κύπρου, ο οποίος δίνεται ως χορηγία, υπερβαίνει το 40% των εσόδων των δήμων ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επί το πλείστον είναι λιγότερος. Το θέμα σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ είναι να υπάρχουν αποτελεσματικές αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που να μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος λόγω της αποτελεσματικότητας των δομών τους και της προσφοράς των υπηρεσιών τους.
Ο ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης, καταλήγει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα Υπουργείο το οποίο σήκωσε ένα μεγάλο μέρος της κρίσης και σηκώνει κι ένα μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας. Ασχολείται με ένα τεράστιο εύρος θεμάτων που επηρεάζουν είτε τις επιχειρήσεις είτε τους πολίτες και την καθημερινότητά τους και σίγουρα σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζει και αυτό τα δικά του προβλήματα, τα οποία προσπαθούσε σιγά σιγά να επιλύσουμε. Έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια ένα μεγάλο προϋπολογισμό της τάξης των €30 εκ. για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τα οποία θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις προς όφελος του πολίτη, εργαζόμαστε για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών και πολεοδομικών αδειών ούτως ώστε να μην είναι πολύπλοκο.
Παράλληλα ασχολούμαστε με τα αναπτυξιακά θέματα, και εκεί παράγεται σημαντικό έργο το οποίο άλλωστε φαίνεται, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις μέσω του αναπτυξιακού μας προϋπολογισμού και σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Έχουμε επίσης συστήσει μια μικρή μονάδα μεταρρύθμισης η οποία θα έχει συγκεκριμένες δράσεις ούτως ώστε να γίνονται οι αλλαγές και οι τομές εκεί κι όπου χρειάζονται. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια».