Γνώμονας των πολιτικών που θα ακολουθήσουμε θα είναι ένας και μόνο ο σεβασμός στον Στροβολιώτη και η ποιοτική ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών είτε αυτές αφορούν την καθαριότητα της πόλης είτε την άνετη διακίνηση και πρόσβαση στο οδικό δίκτυο είτε τη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και τους νέους.
1. Το 2011 όταν οι Δημότες του Στροβόλου σας επέλεξαν και υποσχεθήκατε ότι ο Δήμος σας θα έβρισκε την παλιά του ταυτότητα. Πιστεύετε ότι τα καταφέρατε;
Ο Στρόβολος αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία πενήντα χρόνια και ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Υπήρξε μια μαζική και μη αναμενόμενη εισροή πληθυσμού, εκτοπισμένων και μη, από διάφορες περιοχές. Οι νέοι Στροβολιώτες, που συνέρρευσαν και λόγω της μεταπολεμικής ανάπτυξης για να εργαστούν στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, μετέτρεψαν το φιλήσυχο προάστιο σε μια πολύβουη πόλη-δορυφόρο της πρωτεύουσας.
Στα αρχικά στάδια, πριν το 1986, το τότε Συμβούλιο Βελτιώσεως δεν διέθετε τους μηχανισμούς για να ελέγξει τη ξαφνική μετεξέλιξη ώστε αυτή να συμβαδίζει με την παραδοσιακή τοπική κοινωνία. Ως αποτέλεσμα αυτής της πληθυσμιακής «έκρηξης» ο Στρόβολος έγινε αγνώριστος, έχασε την ταυτότητα του. Ο παραδοσιακός πυρήνας παραμελήθηκε και σημειώθηκε μια πρωτοφανής οικιστική ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Το 2011 υποσχεθήκαμε δύο πράγματα προς τη κατεύθυνση της ανάκτησης της ταυτότητας του Στροβόλου ώστε να παύσει να είναι δορυφόρος της πρωτεύουσας. Πρώτον, την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα που δρομολογήθηκε με την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και θα προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εφόσον έχουμε εξαιρεθεί από τα κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη” της Εταιρικής Σχέσης ΕΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, τη δημιουργία ενοριακών και τοπικών «εστιών» συνάθροισης και ψυχαγωγίας που να επαναφέρουν στο Στρόβολο την παραδοσιακή του αρμονία.
Ναι, υπό τις περιστάσεις της κρίσης που βιώσαμε, θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στη δέσμευση μου. Παραδέχομαι, όμως, πως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε όχι μόνο να αξίζει κανείς να ζει στο Στρόβολο αλλά και να εργάζεται και να ψυχαγωγείται στη πόλη του.
2. Ηγείστε ενός από τους πολυπληθέστερους δήμους της Κύπρου πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του Δημάρχου καθορίζονται από την Νομοθεσία περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι οι ίδιες είτε ο Δήμος είναι πολυπληθής είτε όχι. Αυτού λεχθέντος, δεν θα έλεγα ότι η Δημαρχία του Στροβόλου είναι ιδιαίτερα εύκολη ή δύσκολη υπόθεση. Ως Δήμαρχος έχω μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα που απορρέει τόσο από την αναγκαιότητα να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες και απαιτήσεις των συνδημοτών μου όσο και την δική μου τελειομανή φύση και προσήλωση στην νομιμότητα.
Ωστόσο οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες για κάθε Δήμο προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες του, που άμεσα επηρεάζουν και τα εισοδήματα του. Χωρίς εισοδήματα, βεβαίως, τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Αναφέρω τρεις παραμέτρους ιδιαιτερότητας: (α) τη γεωγραφική θέση, (β) την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα όρια του Δήμου και (γ) κατά πόσον ορίζει την πολεοδομική του ανάπτυξη, αν δηλαδή είναι ή όχι πολεοδομική αρχή.
Ο Στρόβολος ως γεωγραφική θέση είναι μεσόγειος και διαμπερής. Είναι ο «διάδρομος» της ανατολικής, νοτίου και δυτικής Κύπρου προς την πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζει κυκλοφοριακά προβλήματα, χωρίς να είναι σε θέση να τα λύσει χωρίς τη συνδρομή του κεντρικού κράτους. Επίσης, όπως ανάφερα και προηγουμένως, είναι καθαρά οικιστικός αν εξαιρέσουμε τη βιομηχανική περιοχή και ζώνη, χωρίς οποιαδήποτε σημαντική οικονομική δραστηριότητα βαριάς βιομηχανίας. Οι περισσότεροι συνδημότες μας κατοικούν στο Στρόβολο και εργάζονται αλλού. Δεν έχουμε Ξενοδοχεία που αποφέρουν έσοδα, έχουμε όμως πέντε Νοσοκομεία που με τον τρόπο τους συμβάλλουν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που στις ώρες αιχμής είναι δυσβάστακτο.
Επίσης, το μέγεθος του πληθυσμού δημιουργεί ή καλύτερα οξύνει προβλήματα όπως της καθαριότητας, της ανταπόκρισης στις ανάγκες των νέων, των γερόντων και των άλλων ευάλωτων ομάδων. Η πολυπληθυσμικότητα δημιουργεί και θέματα πολεοδομικής και χωροταξικής ανάπτυξης που όταν ως Δήμος δεν μπορείς να επιλύσεις και υποχρεώνεσαι να καταφεύγεις στο κεντρικό κράτος, όπως ο Στρόβολος όσο παράξενο και αν ακούγεται, τα προβλήματα που ο Δήμαρχος πρέπει να αντιμετωπίσει αυξάνονται.
Επιγραμματικά θα έλεγα πως το αξίωμα του οποιουδήποτε Δημάρχου δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε πολιτική εξουσία. Είναι θέση απαιτητικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Απαιτεί γνώσεις και αποφασιστικότητα αλλά και συναίσθημα. Όταν ο Δήμαρχος διαθέτει αυτά τα προαπαιτούμενα οι δυσκολίες περιορίζονται.
3. Ποιο είναι σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου σας; Υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης του;
Η πιο σοβαρή πρόκληση για το Δήμο μας είναι να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην καθαριότητα. Η καθαριότητα συμπεριλαμβάνει τη συλλογή των μη ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων και των κλαδεμάτων, τον καθαρισμό των κενών οικοπέδων, των χωραφιών, του οδοστρώματος των οδών, των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων, την προώθηση των ψεκασμών και κάθε άλλου είδους εργασία και υπηρεσία που μπορεί να περιληφθεί κάτω από τον ορισμό της “καθαριότητας”.
Προβλήματα υπήρξαν εφόσον το ενεργό προσωπικό του Δήμου μειώθηκε λόγω αφυπηρετήσεων και προβλημάτων υγείας σε σημαντικό αριθμό των εργατών και από τη μη αναπλήρωση τους λόγω του Μνημονίου. Επίσης, ο στόλος και ο εξοπλισμός των σκυβαλοφόρων γηράσκει με αποτέλεσμα το κόστος συντήρησης να αυξάνεται σημαντικά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί εύκολα εφόσον η αγορά ενός και μόνο μεγάλου σκυβαλοφόρου μαζί με τον εξοπλισμό του υπερβαίνει τις €150.000.
Είμαστε βέβαιοι ότι με σκληρή αλλά οργανωμένη εργασία από όλους τους φορείς – δημοτική υπηρεσία και δημότες – που περιλαμβάνει και την αναθεώρηση των διαδικασιών εργασίας όπως και την ανάπτυξη αναβαθμισμένων μεθόδων εργασίας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που βάλαμε το 2011 και αναθεωρήσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης.
4. Ποια έργα τροχιοδρομούνται στο Δήμο σας;
Τα έργα που τροχιοδρομούνται στο Δήμο μας είναι βασικά:
(α) Η εφαρμογή της μελέτης που κέρδισε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον Ιστορικό Πυρήνα του Στροβόλου για την αναβάθμιση του Πυρήνα.
(β) Τα πολεοδομικά που περιλαμβάνουν
(i) την αναβάθμιση/βελτίωση της οδού Τσερίου
(ii) την αναβάθμιση/βελτίωση της Λεωφόρου Ιφιγενείας μέχρι τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Ακροπόλεως και περιλαμβάνει και την οδό Βερενίκης.
- τη νέα όδευση της Λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως – σύνδεση κόμβου Λεωφόρου Αρχαγγέλου με την οδό Λευκοθέου με τη Λεωφόρο Στροβόλου και περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γεφύρων και αναβάθμιση της οδού Βοσπόρου και τη σύνδεση της με την οδό Κανάρη.
- Την ολοκλήρωση της Λεωφόρου Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ με την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου στο σημείο διασταύρωσης με τη Λεωφόρο Σταυρού.
(γ) H κατασκευή επιπρόσθετων χώρων στάθμευσης σε στρατηγικά σημεία του Δήμου είτε με την απαλλοτρίωση είτε με την αγορά των απαιτούμενων χώρων.
Οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα έργα, όπως
(i) H αναβάθμιση εναπομείναντος μέρους της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού
- H κατασκευή δύο μικρών κυκλικών κόμβων στη σύνδεση της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με την οδό Κωνσταντινουπόλεως.
- H κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων στη σύνδεση της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με τη Λεωφόρο Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ και με την οδό Τσερίου.
- H αναβάθμιση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου με την κατασκευή υποδομών και πεζοδρομίων με την εφαρμογή του άρθρου 17 του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου.
- H αναβάθμιση χώρων πρασίνου και πάρκων με την κατασκευή παιδότοπων με πιστοποιημένα παιγνίδια για παιδιά αλλά και παιδιά με κινητικά και άλλα προβλήματα.
- H αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και η δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων, εκεί που θα μας επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Η κατασκευή και λειτουργία νέων πάρκων σκύλων.
5. Ο Στρόβολος είναι ένας Δήμος με πλούσια πολιτιστική δράση. Μπορούν μα γίνουν ακόμα περισσότερα σε αυτό το τομέα;
Βέβαια μπορούν να γίνουν περισσότερα. Όταν μέχρι και το 2012 διαθέταμε το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου για πολιτιστικές δράσεις και καταφέραμε με σωστή στρατηγική – συνεργασίες με οργανωμένα σύνολα και εταιρείες που εξειδικεύονται στην προώθηση σημαντικών καλλιτεχνών και προβολή φιλανθρωπικών οργανωμένων συλλόγων και σωματείων – να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο τόσο σε ποιότητα όσο και στην ποσότητα, γιατί να μη μπορούν να γίνουν περισσότερα;
Με την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης, όσο μικρή και να είναι, αναμένεται ότι τόσο η κρατική χορηγία θα αυξηθεί και σταδιακά να επανέλθει στο επίπεδο πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου όσο και η εισπρακτικότητα του Δήμου να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Εφόσον ο Δήμος θα έχει στη διάθεση του περισσότερες πιστώσεις θα έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αναβάθμιση όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών περιλαμβανομένων και των πολιτιστικών δράσεων. Ανεξάρτητα, όμως, από το τι αναμένουμε θα συνεχιστεί και επαυξηθεί η συνεργασία μας με τα οργανωμένα συλλογικά σώματα, ώστε η προσφορά προς το δημότη και στον τομέα του πολιτισμού να προωθηθεί περαιτέρω.
6. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Δημότες σας;
Στη διάρκεια της θητείας που λήγει σε λίγες μέρες, παρά τις δυσκολίες που συσσώρευσε η οικονομική κρίση, επιτελέσαμε σημαντικό δημοτικό και κοινωνικό έργο και διασφαλίσαμε την οικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία του Δήμου μας. Βάλαμε τις βάσεις για να ολοκληρώσουμε το Όραμα μας να κάνουμε το Στρόβολο πρώτη Πόλη Ποιότητας. Προχωρούμε με περισσότερη γνώση και θέληση.
Γνώμονας των πολιτικών που θα ακολουθήσουμε θα είναι ένας και μόνο ο σεβασμός στον Στροβολιώτη και η ποιοτική ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών είτε αυτές αφορούν την καθαριότητα της πόλης είτε την άνετη διακίνηση και πρόσβαση στο οδικό δίκτυο είτε τη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και τους νέους. Το περιβάλλον, η πράσινη ανάπτυξη και τα πολιτιστικά δρώμενα είναι και θα παραμείνουν στις προτεραιότητες μας.
Ζητούμε από τους συνδημότες μας να συμπαραταχθούν μαζί μας για να συν-δημιουργήσουμε μια πόλη ευρωπαϊκό πρότυπο όπου να αξίζει να ζεις και να εργάζεσαι.
Ο Λάζαρος Σαββίδης είναι νυν Δήμαρχος Στροβόλου και υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου