Λάρνακα: 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Reading Time: 3 minutes
Το 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, έχει γίνει πλέον ο πιο πετυχημένος θεσμός σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Φέτος, φιλοξενεί συγκροτήματα από ΑΙΓΥΠΤΟ, IΣΡΑΗΛ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΚΟΖΑΝΙ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΝΤΟ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ και  16 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ από την ΚΥΠΡΟ – συμμετέχει  το  Μουσικό Σχήμα «Αιγαιοπελαγίτικα», με τη Βάσω Νικολή στο τραγούδι.

Το Φεστιβάλ αυτό, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης και δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της παράδοσης, αφού 800 χορευτές θα δώσουν το παρών τους  κατά τη διάρκεια του.

Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, τα συγκροτήματα, πρόθυμα θα λάβουν μέρος σε αυτό το μεγάλο γεγονός και ακριβώς αυτό είναι που δίνει δύναμη, μέσα από τα πενιχρά οικονομικά μας δεδομένα, να προχωρούμε ακάθεκτοι προβάλλοντας την Κύπρο μας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Παραδοσιακής Φορεσιάς της Μεσογείου», στη Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών, από τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Λάρνακας κ. Παναγιώτη Κιτιπό.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πολιτισμών με ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, ένα σύνολο χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών φορεσιών. Ένα πανηγύρι χαράς που θα έχει και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει η Λάρνακα και όλη η Κύπρος.

Δείτε επίσης:  Προχωρά η διαδικασία ανάπλασης της Μισιαούλη και Καβάζογλου

Πάνω από 50.000 θεατές ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης που προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας, χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των γειτόνων λαών και ταυτόχρονα να κρατήσουν βαθιά στην ψυχή τους τη δική μας κληρονομιά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να είναι πάντα περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε.

Μεγάλη είναι η συνεισφορά των εθελοντών στο 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Ο εθελοντισμός είναι μια μεγάλη δύναμη και σίγουρα όλα τα μεγάλα κοινωφελή έργα δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τους εθελοντές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από τους εθελοντές – μέλη του Ομίλου μας, που σημειωτέον δεν πληρώνουν ούτε ετήσια συνδρομή, γιατί ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός οργανισμός, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές θα προσφέρουν τις γνώσεις και την τέχνη τους.

Όσο για τους φίλους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που πάντα είναι κοντά μας προσφέροντας την πολύτιμη βοήθεια τους, αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μας δένει η αγάπη για όλα τα όμορφα και ωραία, μας δένει η συγκίνηση για τη μουσική που βγαίνει από το ζουρνά και το λαούτο, μας δένει η αγάπη για τούτη την πατρίδα που όσο μικρή κι αν είναι μας κάνει περήφανους κάθε μέρα και πιο πολύ. Φέτος γιορτάζουμε τα 11 χρόνια του Φεστιβάλ μας, 11  χρόνια ζωής και προσφοράς από όλους ανιδιοτελώς. Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε και τις χρονιές που έρχονται, χρόνο με το χρόνο ταξιδεύοντας μέσα από ταξίδια μνήμης.

Δείτε επίσης:  Τα είπαν Λιλλήκας και Παπαχαραλάμπους για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Της Τελετής Έναρξης και του Προγράμματος, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8.30 μ.μ. θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των συγκροτημάτων με αφετηρία τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας – Λεωφόρος Αθηνών  και τέρμα την Εξέδρα Παραλίας στις Φοινικούδες, όπου θα γίνουν οι παραστάσεις.

Κατά την Τελετή Λήξης, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, θα τιμηθούν όλοι οι χορηγοί που για 11η συνεχή χρονιά προσφέρουν οικονομική και ηθική στήριξη στους διοργανωτές.

Επίσης, σημαντική είναι και η πρωινή Παρέλαση και οι χοροί στους κεντρικούς δρόμους της Λάρνακας και στις Πλατείες Αγίου Λαζάρου και Ερμού, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 10.30 π.μ., όπου η πόλη της Λάρνακας χορεύει στους ρυθμούς της παράδοσης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

In the news
Load More