Λευκωσία: Σημαντική μείωση αποχετευτικού τέλους το 2023

Αποχετεύσεων
Reading Time: 3 minutes

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων των δήμων της μείζονος Λευκωσίας θα ανασάνουν ως προς το αποχετευτικό τέλος που πληρώνουν μετά το 2023, οπόταν θα μειωθεί σημαντικά η δόση του δανείου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ). Μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν περίπου ότι θα πληρώσουν και φέτος.

Ο οικονομικός διευθυντής του ΣΑΛ, Αντώνης Αντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε ότι η μείωση θα επέλθει μετά το 2023 επειδή η δόση του δανείου θα μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τα €17,5 εκατ. (ετησίως) που πληρώνεται σήμερα στους δανειστές του ΣΑΛ. Όπως εξήγησε, μετά το 2023 η δόση θα μειωθεί περίπου στα €10 εκατ. την επόμενη χρονιά στα €9,5 κ.ο.κ., με αποτέλεσμα το 2036 που είναι η τελευταία χρονιά αποπληρωμής του δανείου η δόση να μειωθεί στο €1 εκατ. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, προοπτικά οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν δόση περίπου €10-20 το χρόνο αντί €150-200 που πληρώνουν σήμερα αρκετοί από τους ιδιοκτήτες. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, το ΣΑΛ συνήψε δάνειο €300 εκατ. και σήμερα η οφειλή μειώθηκε περίπου στα €180 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ιδιοκτήτες στη Λευκωσία, Άγιο Δομέτιο και τμήμα του Στροβόλου δεν πληρώνουν κατασκευαστικό τέλος από το 2002 επειδή το 2001 εξοφλήθηκε το κατασκευαστικό κόστος που αφορούσε τις υπό αναφορά περιοχές. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ύστερα από κάποια χρόνια το σύστημα άρχισε φυσιολογικά να παρουσιάζει φθορές οπόταν κατά καιρούς ετέθη θέμα ότι στην επιδιόρθωση τους έπρεπε να συμβάλλουν και οι ιδιοκτήτες. Τις ζημιές, βλάβες ή και αστοχίες στα όρια της Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου και μέρος του Στροβόλου συνεισέφεραν στο παρελθόν και καλύπτουν και τώρα οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων Δήμων της μείζονος Λευκωσίας. Τα κονδύλια που απαιτούνται για τα πιο πάνω απορροφούνται από το τέλος χρήσης που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες στα όρια των Δήμων της μείζονος Λευκωσίας.

Δείτε επίσης:  Σε κρίσιμη καμπή η μετακίνηση πετρελαιειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

Πέραν των πιο πάνω ιδιοκτητών, επωφελήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά και όσοι ιδιοκτήτες είχαν αναπτύξει τις περιουσίες τους μετά την επανεκτίμηση του σε αξίες 1/1/1980 και δεν τις δήλωσαν στο Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να πληρώνουν τέλη που αντιστοιχούσαν σε χωράφι ή σε οικόπεδο αντί σε οικίες ή και πολυκατοικίες που είχαν στο μεταξύ κτίσει. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν την πραγματική αξία των ακινήτων τους, παρενέβη η Βουλή και ουσιαστικά τους διέγραψε όσα θα πλήρωναν ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας είτε ως αποχετευτικό τέλος. Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν έγινε η επανεκτίμηση σε αξίες 1/1/2013 και προτού πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που κρύβονταν για δεκαετίες, προκλήθηκαν αντιδράσεις και ασκήθηκαν πιέσεις στη Βουλή, η οποία σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισε μείωση του αποχετευτικού τέλους κατά 27% στη Λευκωσία και κατά 14% στην Πάφο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, είχε καταγγείλει ότι πίσω από τη μείωση του τέλους κρύβονται προεκλογικές σκοπιμότητες. Συνεπεία της απόφασης της Βουλής το τέλος που πληρώθηκε από τους ιδιοκτήτες ήταν μειωμένο και φέτος που πήραν στα χέρια τους τούς λογαριασμούς άρχισαν οι διαμαρτυρίες επειδή το τέλος ήταν αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, αν κάποιος πλήρωνε €100 και με τη μείωση πλήρωσε €77, τώρα που κλήθηκε να πληρώσει το κανονικό τέλος θεωρεί ότι θα πληρώσει αυξημένο τέλος.

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Στροβόλου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Ο οικονομικός διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες προφανώς ξέχασαν ότι η μείωση του τέλους (κατά 27%) αφορούσε μόνο μια χρονιά οπόταν το τέλος επανήλθε στα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα, είπε, είναι και κάπως μειωμένο σε σχέση με προηγουμένως. Πάντως, ιδιοκτήτες άρχισαν να πληρώνουν το τέλος και όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ €200.000

Ο αριθμοί προκαλούν ίλιγγο αν υπολογίσει κανείς ότι υπάρχει ιδιοκτήτης ο οποίος κάθε χρόνο καλείται να πληρώσει αποχετευτικό τέλος όση είναι η αξία ενός σπιτιού. Συγκεκριμένα, υπάρχει ιδιοκτήτης του οποίου η περιουσία έχει τόση αξία ώστε καλείται να πληρώσει αποχετευτικό τέλος ύψους €200.000 το χρόνο. Η αξία της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας εκτιμάται περίπου στα €210 εκατ. Φέτος, το ΣΑΛ καθόρισε το τέλος στο 6,3 σεντ τοις χιλίοις, δηλαδή €63 ανά €1.000 αξία. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού/ διαμερίσματος αξίας €100.000 θα πληρώσει τέλος €63, αν η αξία είναι €200.000 θα πληρώσει 126 κ.ο.κ. Για τα ακίνητα του κράτους η χρέωση καθορίστηκε στο €1 για κάθε €1.000 αξία.

Εκτιμάται επίσης, πως ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας πιέζουν προκειμένου να τροποποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού της καταβολής του αποχετευτικού τέλους, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψιν μόνο η αξία ενός ακινήτου αλλά να περιληφθούν και άλλοι παράγοντες όπως ο αριθμός των μελών της οικογένειας. Αυτό σημαίνει πως ένα ιδιοκτήτης ο οποίος έχει ένα μικρό σπίτι και μια μεγάλη οικογένεια, θα πληρώνει περισσότερα από έναν ιδιοκτήτη ο οποίος διαθέτει τεράστια περιουσία, αν αυτός μένει μόνο ή με τη γυναίκα του ή με ένα παιδί.

philenews.com

In the news
Load More