Η σημασία του λιμανιού του Λατσιού είναι μεγάλη διά μέσου των αιώνων, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αγαθοκλέους, Διευθυντή των Λιμανιών Λεμεσού- Πάφου- Λατσιού, ο οποίος πρόσθεσε πως για την Αρχή Λιμένων Κύπρου αποτελεί τον φάρο πλεύσης για το παρόν και το μέλλον του λιμανιού.
Με αφορμή την παρουσίαση της απόφασης της ΑΛΚ για επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού, ο κ. Αγαθοκλέους κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε πως το Λατσίν, υποκοριστικό του Λάκκος, τοπωνύμιο της περιοχής που ιστορικά φαίνεται να αποδόθηκε λόγω του ότι, όπως είπε, παλαιότερα στην περιοχή υπήρχε αβαθής λάκκος, από τον οποίο εικάζεται ότι υδρεύονταν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι ναυτικοί που προσέγγιζαν το λιμάνι. Πρόσθεσε πως το λιμάνι του Λατσιού,σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, φαίνεται να άρχισε το ταξίδι του στον χρόνο, από την ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από τον 4ο αιώνα π.Χ. Παρουσιάζει κατασκευαστικά δε σημαντικές ομοιότητες με το λιμάνι στην Αμαθούντα και αποτελούν αμφότερα λιμάνια χαρακτηριστικού ελληνιστικού τύπου. Μύθος και πραγματικότητα σμίγουν στο λιμάνι του Λατσιού, ένας εκ των οποίων αναφέρει ότι η θρυλική Ρήγαινα αναχώρησε από το λιμάνι στην προσπάθεια της να διαφύγει από το Διγενή. Αγανακτισμένος ο Διγενής άρπαξε δύο βράχους και τους έριξε προς το καράβι της Ρήγαινας. Ως μάρτυρες του μύθου αυτού, οι γνωστές «Πέτρες του Διγενή» που κοσμούν ως σήμερα την περιοχή.
Οι κατά καιρούς κατακτητές της Κύπρου διά μέσου των αιώνων είχαν άμεσο αντίκτυπο στη χρήση ή και στην αχρηστία του λιμανιού, που ποτέ όμως δεν έπαψε να διατηρεί τη σημαντικότητα του, καθότι αποτελούσε από την εποχή του βασιλείου του Μάριον το εγγύτερο λιμάνι της Κύπρου με τη Μητροπολιτική Ελλάδα, γεωγραφική και συμβολική εγγύτητα που αναδεικνύεται ακόμη και σήμερα με τις αναχωρήσεις από το λιμάνι του Λατσιού αρκετών σκαφών αναψυχής με άμεσο προορισμό τα νησιά του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Πρόσθεσε πως οι αναπαλαιωμένες αποθήκες του λιμανιού του Λατσιού, οι οποίες παραχωρήθηκαν προς χρήση από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς για πολιτιστικούς σκοπούς, παλαιότερα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν της περιοχής και χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αλατιού από την αλυκή της Λάρνακας, αλλά και χαρουπιών από τη γύρω περιοχή. To λιμάνι συνέχισε, χρησιμοποιήθηκε τότε για την εξαγωγή του πολύτιμου γεωργικού προϊόντος του χαρουπιού, που δίκαια ο λαός μας αποκαλούσε ως «μαύρο χρυσό». Οι αποθήκες χρησιμοποιούνταν επίσης για την εισαγωγή κριθαριού και σιταριού, και σημαντικό μέρος στην εμπορική και οικονομική διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ο κ. Αγαθοκλέους ανέφερε πως οι κάτοικοι του Λατσιού στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 60, δεν ήταν παρά μόνο μερικές δεκάδες, ενώ σήμερα ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, αποδεικνύοντας έτσι τη ζωτική σημασία του λιμανιού στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Πρόσθεσε επίσης πως η ωραιότητα του τοπίου, και τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, η γραφικότητα του λιμανιού Λατσιού, οι πανέμορφες ακρογιαλιές, η εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και οι υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες προσέδωσαν στην περιοχή νέα πνοή.
«Σήμερα το Λιμάνι του Λατσιού»
Σε συνδυασμό με αυτή τη φυσική ομορφιά της περιοχής ως Αρχή Λιμένων Κύπρου είπε ο κ. Αγαθοκλέους «έχουμε επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών που παρέχονται στο λιμάνι. Έχουμε προβεί σε σειρά έργων και ενεργειών, ώστε το λιμάνι Λατσιού να αποτελεί ένα λειτουργικό , ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τόσο των ναυτιλλομένων όσο και των άλλων λιμενικών χρηστών του.» Σήμερα συνέχισε, στο λιμάνι Λατσιού, ως λιμάνι μικτής χρήσης, φιλοξενούνται περί τα 350 σκάφη είτε αλιευτικά είτε σκάφη αναψυχής, ενώ λειτουργούν διάφορα υποστατικά αναψυχής και εστίασης, με παροχή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Επεσήμανε επίσης πως καθημερινά και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο πληθώρα ντόπιων και ξένων περιηγητών καταλύουν στη σύγχρονη πλέον τουριστική περιοχή του Λατσιού, το δε λιμάνι αποτελεί σημαντικό μέρος της ήδη δεδηλωμένης κυβερνητικής πολιτικής για περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.
Σημειώνεται πως το έργο της επέκτασης του Λιμανιού Λατσιού οδεύει προς υλοποίηση και έχει κόστος περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές επενδύσεις της Αρχής Λιμένων Κύπρου.