Ο Μάριος Τόκας, γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Ιουνίου του 1954. Κατά τα μαθητικά του χρόνια, έγραφε τραγούδια για τις παραστάσεις του σχολείου του, αναδεικνύοντας από την παιδική του κιόλας ηλικία, το μεγάλο του ταλέντο στη μουσική.
Κατά την Τουρκική εισβολή, ο νεαρός τότε Μάριος, ήταν φαντάρος και η περίοδος αυτή, όπως ο ίδιος ανέφερε κάποτε σε συνέντευξη του, του άφησε τραυματικές εμπειρίες, ωστόσο, τα γεγονότα της περιόδου εκείνης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του. Το 1975, εγκατέλειψε την Κύπρο και μετέβη στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή και παράλληλα στο Εθνικό Ωδείο.
Το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας», σε στοίχους του ιδίου και ερμηνεία του Μανώλη Μητσά. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το δίσκο «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη. Ο αμέσως επόμενος του δίσκος είχε τον τίτλο «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.
Ενώ στη συνέχεια, κυκλοφόρησε το δίσκο του «Σαν τρελό φορτηγό» με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο.
Η ανοδική πορεία του Μάριου Τόκα συνεχίστηκε ακάθεκτη, με πολλές άλλες συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Θέμης Αδαμαντίδης και με πολλούς άλλους. Οι επιτυχίες του, από τα τέλη της δεκαετίας του 80΄ διαδεχόταν η μία την άλλη και τραγούδια του, όπως «Αννούλα του χιονιά», «ο Αλήτης», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα» κλπ, απλώνονταν γρήγορα στους απανταχού Έλληνες.
Σημαντικότατη ήταν επίσης, η παρουσία του και στη μουσική επένδυση πολλών θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, όπως τα έργα «Δόνα Ροζίτα» και «Γέρμα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη.
Σημαντικός σταθμός στην επιτυχημένη διαδρομή του, υπήρξε η γνωριμία του με το Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε τα ανέκδοτα ποιήματα του με τίτλο «Πικραμένη μου γενιά», δίσκος που κυκλοφόρησε το 1981. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Μόντη και άλλων σημαντικών ποιητών.
Ο Μάριος Τόκας πέθανε στις 27 Απριλίου του 2008, νικημένος από τον καρκίνο.