Ο Μάρκος Κληρίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου σε συνέντευξη του στην aftodioikisi.com.cy τονίζει την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλύει την πορεία εξέλιξης των αναπτυξιακών έργων στο Δήμο του και τις προτεραιότητες που θέτει για καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών.
Ο Δήμος Στροβόλου θεωρείτε πως έχει καλές λειτουργικές και οικονομικές βάσεις;
Διαχρονικά ο Δήμος Στροβόλου είχε συνετή πολιτική και στο θέμα της λειτουργικότητας με το πώς πρέπει να είναι στελεχωμένη η δημοτική υπηρεσία αλλά και στη ψήφιση των προϋπολογισμών αποφεύγαμε να ψηφιστούν είτε ελλειμματικοί προϋπολογισμοί είτε να μπούμε σε περίεργους δανεισμούς χωρίς εξασφαλίσεις και να αφεθεί ο Δήμος σε οικονομικές περιπέτειες. Αυτό είχε και ένα κόστος γιατί δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε στους δημότες όλα όσα αναπτυξιακά θα θέλαμε. Όταν δεν έχεις οικονομική αυτοτέλεια και στηρίζεσαι στην κρατική μηχανή φτάνεις στο θέμα ότι δεν έχεις αρκετά λεφτά και χρειάζεται είτε να δανειστείς είτε να κάνεις όσα παραπάνω μπορείς με τα λεφτά που διαθέτεις.
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιστεύεται πως θα επωφεληθούν οι δημότες;
Το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε ποιες γραμμές θα βοηθήσουν την μεταρρύθμιση να δουλέψει πραγματικά. Εγώ τα χωρίζω σε τέσσερις άξονες. 1. Να έχουν οικονομική αυτοτέλεια οι Δήμοι γιατί αυτή την στιγμή δεν υπάρχει και στηρίζονται στη κυβέρνηση και στο αν θα πάνε καλά τα οικονομικά της για να σου δώσει κάποια κρατική χορηγία. Κάποιοι Δήμοι έχουν τρόπους να παίρνουν λεφτά π.χ κάποιοι παραλιακοί Δήμοι ή Δήμοι που έχουν αρκετή δημοτική περιουσία και ενοικιάζουν. Ο Στρόβολος είναι μεν πάρα πολύ μεγάλος αλλά δεν έχει στην ουσία δικούς του πόρους πλην των φορολογιών. Γενικά η οικονομική αυτοτέλεια είναι το πιο σημαντικό. 2. Ενοποίηση με συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών αυτό βοηθά σε οικονομίες κλίμακας, δηλαδή αν ενωθούν όλοι οι Δήμοι της Λευκωσίας και της Μείζονος Λευκωσίας και γίνει ένας Δήμος και ενοποιήσουν τις υπηρεσίες τους π.χ τα σκύβαλα, την καθαριότητα ή άλλες υπηρεσίες όπως έκδοση αδειών, πολεοδομικής ή οικοδομικής άδειας τότε ένα άτομο το οποίο θα δουλεύει το οκτάωρο του θα δουλεύει για όλους τους Δήμους. Αυτό βοηθά με πιο μικρό κόστος να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα. 3. Να υπάρχουν περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες στους Δήμους. Αυτή τη στιγμή είναι όλα στα χέρια της κυβέρνησης, της αστυνομίας, των δημόσιων έργων και ο Δήμος δεν έχει εξουσίες να κάνει κάτι πέραν από τους δημοτικούς τροχονόμους. Πρέπει να νιώθουν οι πολίτες ότι μπορούν να πάρουν ένα τηλέφωνο στο δημαρχείο και να λυθεί το πρόβλημα τους και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του. Ο δημότης πρέπει να έχει ένα σημείο αναφοράς. 4. Η μείωση της κρατικής παρέμβασης στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι με λιγότερη γραφειοκρατία να υλοποιούνται έργα.
Άρα τάσσεστε υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είμαι κάθετα υπέρ της τοπικής μεταρρύθμισης γιατί το μοντέλο όπως υπάρχει τώρα πεθαίνει, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος με την σημερινή κατάσταση. Άποψη μου είναι πως ο Στρόβολος πρέπει να είναι ένας μητροπολιτικός Δήμος γιατί εκτός του ότι είναι πάρα πολύ μεγάλος έχει το πιο μεγάλο στάδιο στη Κύπρο, μέρος του Προεδρικού είναι στα δημοτικά όρια Στροβόλου και γενικότερα είναι κεντρική περιοχή. Εγώ πιστεύω πως η Λευκωσία πρέπει να είναι η πρωτεύουσα και ο Στρόβολος ο δεύτερος Μητροπολιτικός Δήμος της Λευκωσίας. Πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο λειτουργικά και πως ταιριάζουν οι Δήμοι για να συνεργαστούν. Πρακτικό μέλημα μας βέβαια, είναι να γίνει η μεταρρύθμιση και αν κάποιοι Δήμοι αδικηθούν λίγο ή ευνοηθούν αυτό στη πορεία θα ρυθμιστεί και το όφελος θα είναι για όλους.
Ποια αναπτυξιακά έργα είναι σε τροχιά υλοποίησης;
Αυτή την στιγμή στο Στρόβολο υπάρχουν 4 κύρια αναπτυξιακά έργα. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η Τσερίου το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια, και ο προσχεδιασμός έγινε από το 1997. Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, κατακυρώνεται η προσφορά για μελέτη για ανασχεδιασμό της Τσερίου με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά την βιώσιμη κινητικότητα και το έργο θα το πάρει ένας διεθνής αναγνωρισμένος οίκος της Αγγλίας. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα πολλές εξελίξεις. Είναι ένας πονεμένος δρόμος, ένας δρόμος ο οποίος δυσκολεύει αφάνταστα τους πολίτες και σαν δημοτικό συμβούλιο πήραμε δύσκολες αποφάσεις ούτως ώστε να γίνει ο δρόμος όσο καλύτερα πιστεύουμε εμείς. Το δεύτερο έργο είναι η ανάπλαση του παλαιού πυρήνα έχει κατακυρωθεί και εδώ η προσφορά μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ο παλαιός πυρήνας θα ξεκινήσει να εξελίσσετε σε πέντε φάσεις. Αυτή την στιγμή είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την πρώτη φάση που αφορά την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Χρυσελεούσας οπότε αναμένονται και εδώ εξελίξεις σύντομα. Για το τρίτο έργο έχει εξουσιοδοτηθεί ιδιώτης να κάνει τη μελέτη και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή το 2020 είναι το γεφύρι στην οδό Αλεξανδρουπόλεως. Είναι ο δρόμος που υπερχειλίζει ο Πεδιαίος ο ποταμός. Ο Στρόβολος γενικά δεν έχει πολλά προβλήματα λόγω του Πεδιαίου, είναι μόνο η συγκεκριμένη περιοχή που είναι δίπλα από το δημαρχείο που υπήρχε πρόβλημα. Γίνεται η εταιρική μελέτη και έχει περάσει στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι για να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα το 2020 οπότε θα λυθεί ακόμη ένα πρόβλημα. Τέταρτο είναι η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες LED. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε αρκετό καιρό και το ζητά και ο κόσμος. Έχει βρεθεί η φόρμουλα και προχωρούμε με αυτό το ζήτημα. Αυτό θα βοηθήσει σε εξοικονόμηση κόστους και θα είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος Στροβόλου για την ποιότητα ζωής των δημοτών του;
Σαν Δήμος Στροβόλου έχουμε υιοθετήσει τους 17 στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία ξεκίνησε το 2015. Ο Στρόβολος είναι ο πρώτος Δήμος της Κύπρου που την έχει υιοθετήσει. Η ευρωπαϊκή οδηγία αυτή λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.
Ποια είναι τα παράπονα που δέχεστε από τους δημότες σας;
Έχουμε παράπονα που αφορούν την καθαριότητα ως επί το πλείστον . Επίσης προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, την αστυνόμευση, αργοπορία στο να εκδοθούν κάποιες άδειες. Το σημαντικό είναι η καθαριότητα που είναι κάτι που εξετάζουμε τώρα. Το προσωπικό μας είναι πιο λίγο από ότι θα έπρεπε, όμως ευελπιστούμε πως τις επόμενες μέρες θα έχουμε έγκριση από το υπουργείο ότι θα προσληφθούν ακόμη 8 άτομα σε αυτό τον τομέα και με αυτά τα άτομα και με ακόμη ένα σκυβαλοφόρο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων. Ο Δήμος Στροβόλου έχει λάβει πρόσφατα πιστοποίηση για πράσινη πόλη και βραβείο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μήνες, υιοθετούμε γενικά την περιβαλλοντική συνείδηση και την καθαριότητα σαν μια από τις προτεραιότητες μας.
Ποιο είναι το όραμα σας ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Στροβόλου;
Όραμά μου, είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τη πρώτη φορά που είχα εκλεγεί αποζητούσα τους 4 άξονες που ανέφερα στην αρχή. Αν η οικονομική αυτοτέλεια και η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών γίνουν κατορθωτά τότε θα μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στους δημότες. Ο Δήμος δεν έχει τίποτα άλλο να σκέφτεται από την ποιότητα ζωής των δημοτών του, είτε αυτό αφορά κοινωνική πολιτική, είτε βελτίωση του περιβάλλοντος, είτε σε θέματα οδικών αρτηριών. Είναι στο χέρι μας να δούμε το κοινό καλό και όχι τα συμφέροντα.