Δύσκολο αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Εκτός από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές άλλαξαν συμπεριφορά λόγω της κλιματικής κρίσης, του άνομβρου χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών, το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών δυσκολεύουν και οι διάφορες άλλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Για τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί το Τμήμα Δασών, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηςCY ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ.
Ο κ. Ιεζεκιήλ υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα για το Τμήμα Δασών, από το 2016 που έκλεισε το Δασικό Κολλέγιο, αποτελεί η στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό. Όταν λειτουργούσε το Κολλέγιο, όπως μας εξήγησε, όσα άτομα αποφοιτούσαν απ’ αυτό, τόσα αφυπηρετούσαν, εξασφαλίζοντας έτσι έναν προγραμματισμό που δεν άφηνε το Τμήμα Δασών εκτεθειμένο από άποψη στελέχωσης. Με το κλείσιμο του Κολλεγίου, η προσοχή στράφηκε στους απόφοιτους από τις δασολογικές σχολές της Ελλάδας, κάτι που δεν απέδωσε καρπούς λόγω των εξετάσεων στη δημόσια υπηρεσία. Οι περισσότεροι είτε αποτυγχάνουν, είτε δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να εξεταστούν, αφού προτιμούν να εργαστούν σε άλλους τομείς.
Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Δασών έχει 94 κενές θέσεις – ένας μεγάλος αριθμός που αποτελεί πρόβλημα για την ορθή λειτουργία του. Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου από τις αρχές του νέου έτους, κάτι για το οποίο το Τμήμα Δασών εργάζεται πυρετωδώς. Ωστόσο, μέχρι το Κολλέγιο να βγάλει τους πρώτους αποφοίτους, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν εγκρίσεις για πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου και κατάργηση των εξετάσεων στη δημόσια υπηρεσία.
Όσον αφορά τα πτητικά μέσα, ο κ. Ιεζεκιήλ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την παγκόσμια αγορά, καθώς όλες οι χώρες τρέχουν αυτή την περίοδο να ενοικιάσουν πτητικά μέσα. Η Κύπρος, που θέλει να ενοικιάσει δύο ή τρία πτητικά μέσα, βρίσκεται τελευταία στη λίστα προτεραιότητας. Ειδικά μετά την αποχώρηση των ρωσικών ελικοπτέρων από τον στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι τεράστιο. Γι’ αυτό, μετά από απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η Κύπρος προχωρά στην αγορά των δικών της πτητικών μέσων.
Μεγαλύτερες και πιο δύσκολες πυρκαγιές
Η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων τους χειμερινούς μήνες, οδηγεί στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα εύφλεκτης ύλης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά πολύ πιο εύκολα και να τη βοηθήσει να εξαπλωθεί γρήγορα. Σύμφωνα με τον κ. Ιεζεκιήλ, λόγω της πυροπροστασίας που γίνεται στα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις, η καύσιμη ύλη εγκλωβίζεται και πρέπει με κάποιον τρόπο να απομακρυνθεί. Ένας τρόπος είναι η βόσκηση, άλλος η μετατροπή σε κρέας και γάλα, όπως γινόταν πριν από δεκαετίες, η αποξήλωση καθώς και η ελεγχόμενη καύση.
«Πυρκαγιές είχαμε πάντοτε στα μεσογειακά οικοσυστήματα. Η μόνη φυσική διαδικασία που υπάρχει στην αναγέννηση της φύσης είναι η φωτιά», εξήγησε ο κ. Ιεζεκιήλ.
Το κοινό χαρακτηριστικό που εντοπίζει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών στις τελευταίες πυρκαγιές είναι οι ψηλοί μαύροι καπνοί, κάτι που κάνει το έργο της κατάσβεσης πάρα πολύ δύσκολο. Τέτοιους καπνούς βλέπουμε σε μεγάλες πυρκαγιές του εξωτερικού, ενώ παρατηρήθηκαν και στην πυρκαγιά της Σολέας και προκύπτουν από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της πρόληψης, στο οποίο εστιάζει το Τμήμα Δασών με συχνές περιπολίες, ανακοινώσεις, καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, διαλέξεις, ενημέρωση του κοινού, αλλά και διάφορες άλλες ενέργειες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Ιεζεκιήλ, είναι η κυβέρνηση να κάνει τη νομοθεσία αδιάλλακτη, αφού ένα μικρό λάθος μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μοιραίο.