Είναι θέμα ημερών, μέχρι το τέλος του μήνα το πολύ, να μπορούμε να έχουμε από μέρους των τυροκομείων παραγωγή προϊόντων που θα είναι πλήρως συμμορφούμενα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το ΠΟΠ, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, μετά τη σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.
Ο κ. Καδής υπογράμμισε πως “υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς της Κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του κανονισμού το συντομότερο δυνατόν και θέλουμε να υπάρξει μια συμφωνημένη μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων ούτως ώστε πολύ σύντομα η νομοθεσία να εφαρμόζεται πλήρως και στα ράφια των υπεραγορών της Κύπρου και του κόσμου να υπάρχει μόνο χαλλούμι ΠΟΠ”.
Ερωτηθείς πόσα τυροκομεία έχουν κάνει αίτηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως 32 τυροκομεία έχουν ήδη πιστοποιηθεί και παράγουν σήμερα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι ΠΟΠ. “Τα μεγάλα τυροκομεία δεν είχαν μπει είναι η αλήθεια. Η προσδοκία μας είναι ότι από σήμερα κιόλας θα μπουν μαζικά και θα εγγραφούν, ούτως ώστε το συντομοτερο να αρχίσουν και αυτά την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ”, ανέφερε.
Ο κ. Καδής είπε, ακόμη, πως σε σχέση με το χαλλούμι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και ότι δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.
Σημείωσε πως “αυτό που ευχήθηκε ο Πρόεδρος είναι η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στη νέα φάση πλήρους εφαρμογής του ΠΟΠ να γίνει με ένα ομαλό τρόπο, στη βάση συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και είναι για αυτό που θα πραγματοποιηθούν και στη συνέχεια και άλλες συναντήσεις ούτως ώστε να φτάσουμε σε αυτή τη συναίνεση”
Ερωτηθείς αν θα δούμε από σήμερα προϊόντα που δεν είναι ΠΟΠ να κατεβαίνουν από τα ράφια, ο κ. Καδής είπε πως για το θέμα αυτό υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που υιοθετείται.
Σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές προειδοποιήσεις, θα δοθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής και όσοι δεν προσαρμόζονται θα λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους.
Κληθείς να πει ποιος είναι αυτός ο χρόνος προσαρμογής, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πει. «Αν δούμε ότι όλοι έχουν τη διάθεση και την πρόθεση να συμμορφωθούν με ένα τρόπο συμφωνημένο από όλες τις πλευρές εκεί η Κυβέρνηση θα δείξει την ευελιξία της για να βοηθήσει στο να γίνει αυτή η μετάβαση με ομαλό τρόπο. Δεν θέλει κανείς αναστάτωση στην αγορά. Εάν όμως δούμε ότι κάποιοι δεν συμμορφώνονται εκεί θα προκύψει αναστάτωση και εκεί θα προκύψει αφαίρεση προϊόντων όχι, θα έλεγα, με τον καλύτερο τρόπο που είναι ο συναινετικός», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν αυτή η μετάβαση έχει κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Καδής επεσήμανε πως “έχουμε κάνει ενέργειες ούτως ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή, έχουν γίνει ενέργειες με τον οργανισμό, ο οποίος θα κάνει τον διοικητικό έλεγχο και θα πιστοποιήσει τα τυροκομεία που θα παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ, ούτως ώστε αυτός ο έλεγχος να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες”.
Πρόσθεσε πως η Bureau Veritas έχει μετακαλέσει υπαλλήλους της που ήταν σε θερινές διακοπές για να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να αρχίσει άμεσα η παραγωγή προιϊόντων ΠΟΠ.
«Άρα εγώ θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών, θα έλεγα μέχρι το τέλος του μήνα το πολύ, να μπορούμε να έχουμε από μέρους των τυροκομείων μας παραγωγή προϊόντων που θα είναι πλήρως συμμορφούμενα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το ΠΟΠ», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το θέμα των προϊόντων που δεν είναι ΠΟΠ, ο κ. Καδής είπε πως «θα βρούμε τρόπους διαχείρισης και των αποθεμάτων αυτών. Θεωρώ ότι εάν όλοι μαζί συνεργαστούμε για να περάσουμε με ένα ομαλό τρόπο στη νέα τάξη πραγμάτων, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να έχουμε και στα ράφια των δικών μας υπεραγορών αλλά και ράφια των αγορών όλου του κόσμου προϊόντα που θα είναι συμμορφωμένα με τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Εμείς είμαστε έτοιμοι αυτή τη μετάβαση να την κάνουμε σε πολύ λίγες ημέρες, σημείωσε.
Κληθείς να πει αν εξέτασαν το ενδεχόμενο τα χαλλούμια που δεν είναι ΠΟΠ και είναι στα ράφια να πάρουν μια άλλη ονομασία μέχρι να παρέλθει ο χρόνος που χρειάζεται, ο κ. Καδής είπε πως είναι και αυτό μέσα στις επιλογές. Πρόσθεσε πως δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη αυτά τα προϊόντα πρέπει να καταναλωθούν με την ονομασία που έχουν, αλλά μπορεί να μετονομαστούν σε κάτι άλλο ή μπορεί να τύχουν διαφορετικής διαχείρισης.
Ο κ. Καδής ανέφερε, ακόμη, πως κατά τη σύσκεψη τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου.
Όπως είπε, κυριάρχησαν το θέμα του χαλλουμιού και το θέμα του αυξημένου κόστους για τη δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της Ενέργειας γενικότερα, της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των εξόδων μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων τόσο εντός Κύπρου όσο και στο εξωτερικό.
Σημείωσε πως η Κύπρος πρωτοστάστησε στο να μπορέσουμε να δώσουμε κάποια στήριξη στους αγρότες μας ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται και τέθηκε επιτακτικά και από τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη κάτι που θεωρεί ότι είχε θετική ανταπόκριση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Ουσιαστικά με εξουσιοδότησε να διερευνήσω τρόπους περαιτέρω στήριξης των αγροτών μας”, ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως τέθηκαν εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων ζητήματα που έχουν ανάγκη με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
“Ήταν κοινή πεποίθηση όλων μας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και για αυτό χρειάζονται και περισσότεροι έλεγχοι από μέρους του κράτους, αλλά και η συνδρομή των ίδιων των αγροτικών οργανώσεων, ούτως ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών να εντοπίζονται, να καταγγέλλονται και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα”, ανέφερε.
Είπε πως ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτεταμένα είναι το θέμα των λαϊκών αγορών και της ανάγκης σε αυτές να συμμετέχουν αποκλειστικά αγρότες, διοχετεύοντας κυπριακά αγροτικά προϊόντα.
Σημείωσε πως αυτό θα ρυθμίζεται από μια νομοθεσία η επεξεργασία της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο από τη Νομική Υπηρεσία. Οι οδηγίες του Προέδρου ήταν να επισπευθεί η εξέταση αυτής της νομοθεσίας ούτως ώστε το συντομότερο να κατατεθεί στη Βουλή και να αρχίσει η εφαρμογή των νέων προνοιών το συντομότερο δυνατό, ανέφερε.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως η σύσκεψη κύλησε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, και ο Πρόεδρος ολοκληρώνοντας τη συνάντηση τόνισε για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.
Αγροτικές οργανώσεις
Εκ μέρους της ΕΚΑ, ο Πανίκος Χάμπας είπε πως «έχουμε κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα όσον αφορά το ΠΟΠ, γιατί όταν τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκάθαρα ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το ΠΟΠ είναι εδώ και δεν υπάρχει επιστροφή είναι ξεκάθαρο ότι προχωρούμε δυναμικά».
Ο κ. Χάμπας είπε πως κάνουν έκκληση προς όλες τις πλευρές να επικρατήσει συναίνεση και χαιρέτισε τα 32 γαλακτοκομεία τα οποία παρά το ότι είναι μικρομεσαία προχώρησαν, ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε προβλήματα και παράγουν ήδη χαλλούμια ΠΟΠ.
Ανέφερε πως για οποιουσδήποτε συμβιβασμούς γίνουν για μια μεταβατική περίοδο θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όπως το κλείδωμα των ποσοτήτων του αγελαδινού γάλακτος, οι έλεγχοι από την εταιρεία αν εφαρμόζεται το ΠΟΠ και ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας για να ανέβει η παραγωγή του γάλακτος.
Για την ακρίβεια είπε πως από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα πιο πολύ λόγω του πολέμου και της πανδημίας και θα πρέπει το κάθε κράτος να οργανώσει καλύτερα τις δομές του ούτως ώστε να στηριχτούν οικονομικά οι παραγωγοί. Πρόσθεσε πως θα δουν πως διευρύνεται η οικονομική βοήθεια προς όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας πως ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ρεύμα και στα καύσιμα.
Εκ μέρους της ΠΕΚ ο Χρίστος Παπαπέτρου είπε πως συζήτησαν για το χαλλούμι αλλά και για την οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροδιατροφικό τομέα. «Προτείναμε λύσεις, συζητήσαμε λύσεις και το Υπουργείο από τη σύσκεψη φάνηκε ότι θα ερευνήσει τρόπους περαιτέρω στήριξης του αγροτικού κόσμου», ανέφερε.
Για το χαλλούμι σημείωσε πως ο Πρόεδρος είπε πως αν δεν επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, τότε από αύριο θα εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό κατά γράμμα. Εμείς δηλώνουμε ως ΠΕΚ ότι το θέμα των ποσοστώσεων του αιγοπρόβειου γάλακτος στη συμμετοχή για το χαλλούμι είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή ποσόστωσης, όπως περιλαμβάνεται στον φάκελο που έχει εγκριθεί για το χαλλούμι, ανέφερε.
Εκ μέρους του Παναγροτικού, ο Τάσος Γιαπάνης είπε πως στο θέμα του χαλλουμιού πρέπει όλοι να συνεισφέρουν όχι μόνο μέσα από εισηγήσεις, «αλλά να συνθέτουμε και να ενώνουμε όλους τους κλάδους».
Επεσήμανε πως «είμαστε προς το τέλος, υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Εμείς ως Παναγροτικός χαιρετίζουμε αυτές τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται και από τον Υπουργό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράλληλα δηλώνουμε θετικοί στο θέμα της επιμήκυνσης του ορίου από το 2024 στο 2029 με συνάμα μίαν άμεση αύξηση στη τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έτσι ώστε οι αιγοπροβατοτρόφοι να είναι βιώσιμοι και παράλληλα να κτιστούν τέτοια σχέδια για τα οποία ήδη έχουμε κάνει μια πρώτη αναφορά με το Υπουργείο και είναι ανοικτό για να μπορέσουν να στηριχτούν οι αιγοπροβατοτρόφοι που είναι ο αδύναμος κρίκος στη συγκεκριμένη περίπτωση όσον αφορά τον φάκελο για το χαλλούμι».
Σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γιαπάνης είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας επεξεργάζεται και επιπρόσθετα άλλα σχέδια για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. «Είμαστε σε μια διαβούλευση μαζί με το Υπουργείο. Σήμερα τέθηκαν κάτω αρκετές εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό», ανέφερε. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος έδωσε εντολές και άκουσε τις απόψεις του Υπουργού για να προχωρήσουν με την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Εκ μέρους της Νέας Αγροτικής Κίνησης, ο Μάριος Χαραλάμπους είπε πως κατά τη σύσκεψη αφέθηκε να νοηθεί ότι οι προσδοκίες του αγροτικού κόσμου θα ευοδωθούν. Για το χαλλούμι είπε πως οι αγροτικές οργανώσεις τόνισαν στον Πρόεδρο πως απαιτούν και θέλουν να είναι μέρος του παιγνιδιού. «Δεν δεχόμαστε και είμαστε κάθετοι καμία αλλαγή στην ποσόστωση την οποία αναφέρει η φάκελος και είναι της τάξεως του 51% η συνεισφορά του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Παρασκευή χαλλουμιού»», ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στο πάγιο αίτημα της Νέας Αγροτικής Κίνησης για το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις λαϊκές αγορές. «Ακούσαμε σήμερα δια στόματος του Υπουργού ότι το θέμα παίρνει τέλος οπότε και ο έλεγχος πλέον των λαϊκών αγορών θα είναι κάτω από την επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας. Αυτό μας ικανοποιεί πλήρως», επεσήμανε. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Υπουργός Γεωργίας υποσχέθηκε πως έπειτα από εντολή του Προέδρου θα ενσκύψει πάνω σε όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Εκ μέρους του Ευρωαγροτικού, η Κωνσταντίνα Αχιλλέως είπε πως από τη στιγμή που έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Προέδρου και του Υπουργού θα πρέπει να τύχουν άμεσης εφαρμογής έτσι ώστε να έχουμε το χαλλούμι ΠΟΠ. Ανέφερε ακόμη πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Για το θέμα της ακρίβειας σημείωσε πως θα πρέπει να τύχουν στήριξης οι ορεινές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο αγροτικός τομέας να εξέλθει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
ΚΥΠΕ