Μαρίνος Μουσιούττας: Η ποιότητα ζωής του κύπριου πολίτη πρέπει να βελτιωθεί

Μαρίνος Μουσιούττας
Reading Time: 3 minutes

Τους δικούς του στόχους και τις προτάσεις του καταθέτει εν όψει ευρωεκλογών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μουσιούττας μιλώντας στην ιστοσελίδα ανέφερε την ανάγκη να επανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς και ειδικότερα τους Ευρωπαϊκούς.

  • Ισχυρά ονόματα παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ ανάμεσα τους και εσείς. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές;

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέρχεται με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια της δυναμικής που αναπτύσσει το κόμμα. Από μικρό παιδί είχα τη χαρά και τη τιμή να υπηρετώ το ΔΗ.ΚΟ. Υπηρέτησα το κόμμα από όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας, (Τοπική Επιτροπή, Επαρχιακή Επιτροπή, Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο, Γραμματεία, Γενικώς Γραμματέας, Κοινοβουλευτική Ομάδα). Όλη μου η παρουσία στα κοινά είναι σχεδόν απόλυτα ταυτισμένη με το ΔΗΚΟ.

Όταν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος μου πρότεινε να πλαισιώσω το ψηφοδέλτιο του κόμματος, η απόφαση μου ήταν μονόδρομο. Σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη κανείς Δηκοϊκός δεν πρέπει να απέχει.  Από τα πρώτα χρόνια εμπλοκής μου στα κοινά έμαθα πως οι μάχες δίνονται και κερδίζονται πάντα στη πρώτη γραμμή. Ένα πολιτικό πρόσωπο πρέπει να τολμά και να εκτίθεται μπροστά στη πάνσοφη και αλάθητη βούληση του ενός και μοναδικού κριτή, του λαού. Το κυριότερο όμως όλων, όταν αυτό σου ζητηθεί, είναι να απαντάς παρόν στο κάλεσμα της μάχης των εκλογών. Μαζί και δίπλα στα στελέχη του κόμματος να δίνεις τη μάχη. Τη μάχη για τις αξίες , τις αρχές και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, που συνειδητά και αδιάλειπτα υπηρετείς.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις που θα θέλατε να καταθέσετε εν όψει ευρωεκλογών;

Ευρώπη δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δικό μας σπίτι. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερο και περισσότερα. Οφείλουμε να δώσουμε στον Κύπριο όλα εκείνα τα νομοθετικά και θεσμικά εργαλεία που θα βελτιώνουν τη ποιότητα της καθημερινότητας του.
Προσωπικός μου στόχος είναι η κατάθεση όλων των δυνάμεων μου στον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Στόχος μου είναι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να νιώθει ο κάθε ψηφοφόρος πως η δική του φωνή μπορεί να ακουστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη. Πέραν του εθνικού μας ζητήματος , πρέπει να αγγίξουμε και θέματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία μας. Νεολαία – ανεργία-περιβάλλον-κοινωνική ευημερία, θα αποτελέσουν τη προμετωπίδα των στόχο μας.

Η ποιότητα ζωής του κύπριου πολίτη πρέπει να βελτιωθεί και στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε.

  • Με την πολυετή σας πείρα στην πολιτική, τι πιστεύετε πως πρέπει να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής;

Το πρώτιστο όλων είναι να επανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς και ειδικότερα τους Ευρωπαϊκούς. Η ΕυρωπαϊκήΈνωση πρέπει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη. Καλύτερη ενημέρωση, απλούστευση των διαδικασιών και αύξηση αποτελεσματικότητας στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δηλαδή του εκτελεστικού οργάνου της Ένωσης, και υπάρχει νομοθετική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων, της ενεργειακής ασφάλειας, της μετανάστευσης, της γεωργίας ,της δικαιοσύνης και των ταμείων της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο απέκτησε επίσης την εξουσία να εγκρίνει το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ από κοινού με το Συμβούλιο.

Να τονίσω πως οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν πλέον το δικαίωμα απόρριψης διεθνών συμφωνιών. Κάτι που εμφανέσταταενισχύει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου.

Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι φανερό πως η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ακόμη πιο σημαντική για τις αποφάσεις και την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη. Αποφάσεις που έχουν ακόμη .μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή μας.

Ως Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας, διαχειρίστηκα, σημαντικό αριθμό επιτυχημένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ηγήθηκα προγραμμάτων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής κ.α.

Άρα προγράμματα υπάρχουν και στο χέρι μας είναι να τα αξιοποιήσουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά και θα τα αλλάξουμε.

  • Ανησυχητικό χαρακτηρίσατε το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο. Τι αρνητικές συνέπειες θα επιφέρει στην Ευρώπη;

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο για ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί όμως σχήμα οξύμωρο, η Ευρώπη που πέρασε τα πάνδημα μέσα από τον όλεθρο και την καταστροφή που επέφερε ο φασισμός κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο, να παρουσιάζει τέτοια ποσοστά στα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα. Το φίδι δεν γεννιέται από μόνο του… εκκολάπτεται. Για αυτό ας το προσέξουμε πριν είναι αργά για ολόκληρη την Ευρώπη. Θεωρώ όμως πως είναι τέτοιο το επίπεδο δημοκρατικής αντίληψης στην Ευρώπη που αργά ή γρήγορα η κοινωνία θα περιορίσει την ακροδεξιά.

In the news
Load More