Μεταρρύθμιση ΤΑ: Καὶ ἐγένετο Δήμος Άμαθος – Τρεις νέοι Δήμοι στην Λεμεσό

Reading Time: 2 minutes

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νομοσχέδιου για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με βάσει πληροφορίες, στην Λεμεσό θα υπάρχουν τρεις τελικά Δήμοι.

Πιο συγκεκριμένα, στην Λεμεσό θα δημιουργηθούν τρεις δήμοι ως ακολούθως: ο Δήμος της ανατολικής Λεμεσού, ο Δήμος της δυτικής Λεμεσού και ο Δήμος της Μέσης Λεμεσού.

Στην ανατολική Λεμεσό φαίνεται ότι το σενάριο «είναι οριστικό» σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ. Οι Δήμοι Γερμασόγειας, Αγίου Αθανάσιου, κοινότητες Μουταγιάκκας, Αγίου Τύχωνα, Φοινικαρίων, Ακρούντας και Αρμενοχωρίου, τα έχουν συμφωνήσει και ο Δήμος που θα προκύψει θα ονομάζεται «Άμαθος». Από τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος περνά από τις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά την Μέση Λεμεσό, θα συνενωθούν ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Μέσα Γειτονίας. Εκεί δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερες αντιδράσεις καθώς θεωρείται λίγο πολύ αυτονόητο.

Με την Δυτική Λεμεσό, ωστόσο υπάρχει θέμα. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα τους Δήμους Ύψωνα και τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Ο Δήμος Ύψωνα έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις και συνεργασίες με Κολόσσι, Ερήμη, Τραχώνι, Ασωμάτο, Τσερκέζ Τσιφτλίκ Καντού και Ακρωτήρι. Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Δήμου Ύψωνα με αυτές τις κοινότητες έχει ήδη ξεκινήσει στα πλαίσια ενός σχεδιασμού και μιας στρατηγικής, η οποία ήδη υλοποιείτε. Στόχος είναι ένας αγροβιομηχανικός Δήμος, με πληθυσμό 40.000 κάτοικων. Έχουν βρει και το όνομα και όπως επισήμανε στο ΡΙΚ ο Δήμαρχος Ύψωνα, κ. Παντελής Γεωργίου, το όνομα του θα είναι Δήμος «Κούρρη», από τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίο περνά μέσα από όλες τις κοινότητες.

Δείτε επίσης:  Προβλήματα από την καθυστέρηση στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Δερύνειας

Ο Δήμος των Κάτω Πολεμιδιών, θεωρητικά θα έπρεπε να συνενωθεί με τον Δήμο Ύψωνα. Ο Δήμος Πολεμιδιών όμως, φαίνεται απρόθυμος να προχωρήσει σε συνένωση με τον Δήμο Ύψωνα. Θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερος Δήμος πληθυσμιακά και δεν μπορεί να συνενωθεί και να «υποταχθεί» στον Δήμο Ύψωνα.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, κ. Νίκος Αναστασίου, «είναι μεν υπερ της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όχι όμως της παραποιημένης». Ο ίδιος θεωρεί ότι «γίνονται κάποια μαγειρέματα στα πλαίσια αυτών των συνενώσεων». Δηλώνει ωστόσο ανοιχτός σε συζήτηση.

Σε ερώτηση αν έχει ένα πρώτο αίσθημα για την απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά το τι θα γίνει δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή επικρατεί η άποψη ότι «ο Δήμος των Κάτω Πολεμιδιών, θα είναι καλύτερα να συνενωθεί μόνο με τον συνοικισμό, την κοινότητα των Πάνω Πολεμιδιών, η οποία αποτελείται από προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης. Αριθμεί περίπου 35.000 πληθυσμό συνολικά».

Δείτε επίσης:  Έρχονται 134 χώροι στάθμευσης σε λεωφ. Αγίου Ανδρέου και Καντάρας

Επίσης, ο Δήμαρχος των Πολεμιδιών σημείωσε ότι «για να προλάβει τις οποίες αντιδράσεις όσον αφορά την μη επιθυμία για συνένωση με τον Δήμο Ύψωνα δηλώνει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την Δημαρχία για αυτό «ας μην σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι το κάνει για την καρεκλά του δημαρχείου». Περιμένουμε, ωστόσο την απόφαση που θα πάρει ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ύψωνα θεωρεί ότι «στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί, ίσως να μην είναι η κατάλληλη συνένωση με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών γιατί υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία και περιμένουμε να δούμε τις τελικές εκβάσεις» σημειώνεται.

Τέλος επισημαίνεται ότι, αυτό είναι το μόνο αγκάθι που υπάρχει στην Λεμεσό όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την οποία σημειώνεται ότι όλοι «την θέλουν μεν, φτάνει να εξασφαλίζει στις οντότητες που θα προκύψουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτύχει».

In the news
Load More