Tuesday, May 13, 2025
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result
Home Δημοι

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Περιορισμένη αυτονομία, καθυστερήσεις, κενά και ελλείψεις

by Aftodioikisi
November 15, 2024
Reading Time: 1 min read
A A
Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Share this...

Τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Κουρίου, Παντελής Γεωργίου, παρουσιάζει την πορεία υλοποίησης του νέου αυτού εγχειρήματος, καταγράφοντας τις ελλείψεις, τα κενά και τις δυσκολίες που συναντούν οι Δήμοι στην προσαρμογή τους στη νέα αυτή πραγματικότητα. Με την οπτική ενός έμπειρου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Γεωργίου σκιαγραφεί τη μεταρρύθμιση, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ παράλληλα επισημαίνει τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Καθυστερήσεις και προχειρότητα

Ο κ. Γεωργίου εξηγεί πως η μεταρρύθμιση επέφερε νέα δεδομένα στους Δήμους, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν προβλήματα που προέκυψαν από βιαστικές διαδικασίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε στο προσκήνιο είναι η μεταφορά της αδειοδότησης στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), που πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, με συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή ροή των διαδικασιών. Αν και αυτή η αλλαγή δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και νομοσχέδιο, σήμερα οι Δήμοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της.

Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι πολλές από τις νέες αρμοδιότητες των Δήμων δεν κοστολογήθηκαν ορθά, γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια. Αν και υπήρχε προθεσμία προσαρμογής 2,5 ετών, ο χρόνος αυτός φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, πολλές διαδικασίες θα έπρεπε να είναι έτοιμες πιο νωρίς, όπως η στελέχωση υπηρεσιών, η ανάπτυξη ιστοσελίδων, η διαδικασία έκδοσης μπλοκ αποδείξεων, η έγκριση των ονομάτων των νέων δήμων και πολλά άλλα.
«Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας πως η 1η Ιουλίου 2024 βρήκε τους Δήμους απροετοίμαστους σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κουρίου, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στην αποστολή του πρότυπου προϋπολογισμού. Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία κατάθεσης των προϋπολογισμών από τους Δήμους έληγε στα τέλη Οκτωβρίου, το πρότυπο εστάλη λίγες μόλις μέρες πριν από την προθεσμία, προκαλώντας καθυστερήσεις στην υποβολή τους και δυσκολεύοντας τον προγραμματισμό των τοπικών αρχών.

Ευθύνες και προβλήματα συντονισμού

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, αρκετές αλλαγές εξαρτώνταν από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα. Για παράδειγμα, η έγκριση των οργανογραμμάτων καθυστέρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, αν και είχαν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό καθυστέρησε τη μετάβαση στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας την πίεση στους Δήμους.

«Ήταν πολλά τα ζητήματα… η εγγραφή στο ΦΠΑ, στις κοινωνικές ασφαλίσεις, το άνοιγμα νέων λογαριασμών… στις 1 Ιουλίου 2024 έπρεπε όλα αυτά να είναι έτοιμα για να γίνουν οι πληρωμές του προσωπικού μέχρι τις 30 Ιουλίου», εξήγησε ο κ. Γεωργίου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος Κουρίου δεν αποτελεί συνέχεια καμίας παλιάς οντότητας, αλλά πρόκειται για έναν καινούργιο Δήμο στον οποίο μεταφέρθηκαν μόνο οι υποχρεώσεις των παλιών Δήμων.

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε την πρόταση του Δημάρχου για προσωρινό κλείσιμο του Δήμου Κουρίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024 για το κοινό, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες. Τελικά, ο Δήμος λειτούργησε κανονικά από τον Σεπτέμβριο.

Περιορισμένη αυτονομία

Ένας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης ήταν η ενίσχυση της αυτονομίας των Δήμων, κάτι που σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Δημάρχου Κουρίου, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πλήρως. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτρέπει στους Δήμους να ελέγχουν το 40% του προσωπικού τους, η μη τροποποίηση του νόμου περί αποπαγοποίησης δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δημιουργώντας προβλήματα στην οργάνωση και τη διαχείριση των νέων αρμοδιοτήτων. Οι θέσεις του εργατικού προσωπικού ωστόσο εξαιρούνται, και ο Δήμος Κουρίου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία στελέχωσης σε αυτόν τον τομέα.

Η μη τροποποίηση του Περί Αποπαγοποίησης Νόμου προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στον τομέα του εσωτερικού ελέγχου. Παρά την πρόβλεψη για εσωτερικό ελεγκτή σε κάθε Δήμο, η αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθιστά αδύνατη την εφαρμογή αυτής της διάταξης. Ως αποτέλεσμα, οι Δήμοι αδυνατούν να ελέγξουν επαρκώς τα οικονομικά τους και τις διαδικασίες τους, κάτι που εμποδίζει τη διαφάνεια και τον ορθό έλεγχο της λειτουργίας τους.

Η Ένωση Δήμων έφερε το ζήτημα ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να ανοίξουν τις θέσεις για έναν χρόνο. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ικανοποιεί τους Δήμους, με τον κ. Γεωργίου να εξηγεί ότι χρειάζεται πλήρη αυτονομία στην πρόσληψη προσωπικού, με δυνατότητα υπέρβασης του 40% μόνο με έγκριση του Υπουργείου σε ειδικές περιπτώσεις.

Προκλήσεις στη χρηματοδότηση

Ο Δήμαρχος Κουρίου αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, εξηγώντας πως πολλές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους Δήμους, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά της ευθύνης για τη συντήρηση δρόμων πρωταρχικής σημασίας, αρμοδιότητα που μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 ανήκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων. Εκτός από το γεγονός ότι το σχετικό κονδύλι δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στους Δήμους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα των ταμείων τους, ανακύπτει επίσης ζήτημα και με το συνολικό ποσό που προβλέφθηκε από την Κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Ένωση Δήμων θεωρεί το ποσό αυτό ανεπαρκές, καθώς οι δικές της εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το ποσό θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον σε 10 έως 13 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμαρχος Κουρίου έθιξε επίσης το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας. Όπως εξήγησε, χωρίς τη λειτουργία δημοτικής αστυνομίας, οι Δήμοι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανισμό για την εφαρμογή των νέων αρμοδιοτήτων τους, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας και η διατήρηση της τάξης στους δρόμους. Αυτό θα αναγκάσει τους Δήμους να προσλάβουν προσωρινά τροχονόμους, καθυστερώντας την πλήρη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα μπορούσε να επιλύσει προβλήματα προς όφελος τόσο των Δήμων όσο και του κράτους.

Προβλήματα φαίνεται να ανακύπτουν και στο θέμα της φορολογίας, καθώς το Τμήμα Φορολογίας απαιτεί πλέον από τους Δήμους να καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που κατέχουν. Το επιχείρημα πίσω από αυτή την απαίτηση είναι ότι οι Δήμοι δεν αποτελούν μέρος του κεντρικού κράτους και θεωρούνται ανεξάρτητες οντότητες. Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε αυτή την απαίτηση απαράδεκτη και ανέφερε ότι χρειάζεται άμεση επίλυση.

Πρόταση για «Council Tax»

Ο Δήμαρχος Κουρίου προτείνει την εισαγωγή μιας νέας μορφής φορολόγησης, παρόμοιας με το «Council Tax» που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε οι πολίτες να συνεισφέρουν για τις τοπικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν. Πρόκειται για φόρο που επιβάλλεται σε κατοικίες στη Βρετανία και χρηματοδοτεί τοπικές υπηρεσίες όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια, η συντήρηση δημόσιων χώρων και άλλες απαραίτητες παροχές. Ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε κατοικία και το ποσό καθορίζεται με βάση την αξία της ιδιοκτησίας, την τοποθεσία και την κατηγορία της (π.χ., διαμέρισμα, μονοκατοικία). Αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές αρχές, υποστηρίζοντας τις τοπικές υπηρεσίες και έργα υποδομής.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι μια τέτοια φορολογία θα επιτρέψει στους Δήμους να ενισχύσουν τις υποδομές τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες. Στόχος είναι η απλοποίηση των ειδών φορολογίας και όχι κατ’ ανάγκη η μείωση του συνολικού ποσού που καταβάλλουν οι πολίτες.

«Αν θέλουμε να έχουμε κοινωνίες αντάξιες του ευρωπαϊκού επιπέδου, πρέπει να πληρώνουμε αντίστοιχα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου. «Στην Κύπρο δεν υπάρχει τέλος καθαριότητας ούτε φόρος για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου. Οι εισφορές για τα απορρίμματα είναι ανταποδοτικές… Δεν μπορούμε να απαιτούμε υπηρεσίες που δεν χρηματοδοτούμε». Ο Δήμος Κουρίου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι έτοιμος να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής τους.

Αναβολή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετώ»

Η έναρξη του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετώ» αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2026, καθώς η κρατική υποδομή δεν είναι έτοιμη για την παραλαβή οργανικών αποβλήτων. Παρά την καθυστέρηση, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο Δήμος Κουρίου σχεδιάζει την εφαρμογή του προγράμματος μέσω προπληρωμένων κάδων, προωθώντας έτσι την ανακύκλωση.

Μέσω της πλατφόρμας Ecofy, οι δημότες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το κόστος των αποβλήτων τους, επιτρέποντας στον Δήμο να εξοικονομεί χρόνο, καθώς η αποκομιδή θα γίνεται μόνο από γεμάτους κάδους. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κουρίου, το πρόγραμμα θα επιτρέπει την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, με επιβραβεύσεις για τους δημότες που συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κουρίου, όπως και άλλοι Δήμοι, αναδεικνύουν την ανάγκη για μια ισχυρή και επαρκώς χρηματοδοτούμενη τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητές της. Ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι χωρίς κρατική υποστήριξη και τους αναγκαίους πόρους, η επίτευξη των στόχων για μια σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση παραμένει δύσκολη.


Share this...
Ακολουθήστε την ΑυτοδιοίκησηCY στο Google News

Καθολικό αίτημα για ανέγερση Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο

May 13, 2025

«Το Μέλλον της Περιφερειακής Ανάπτυξης»: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο RiNNOVATE Forum

May 13, 2025
Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί στην Τουρκία μόνο με τον Πούτιν

May 13, 2025

ΕΕ: Χαιρετίζουμε την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας

May 13, 2025

ΕΟΑ Λάρνακας: 15 εξώδικα μέσα σε δύο ημέρες για την ανεξέλεγκτη χρήση νερού

May 13, 2025
1ο Οικολογικό Συνέδριο Δήμου Πολεμιδιών

1ο Οικολογικό Συνέδριο Δήμου Πολεμιδιών

May 13, 2025

Recent News

  • Καθολικό αίτημα για ανέγερση Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
  • «Το Μέλλον της Περιφερειακής Ανάπτυξης»: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο RiNNOVATE Forum
  • Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί στην Τουρκία μόνο με τον Πούτιν
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση όλων των cookies ή μπορείτε να επισκεφθείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
ΡυθμίσειςΑποδοχή όλων
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT
No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.