Τα 20 αιτήματα της για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή η Ένωση Κοινοτήτων. Τα εν λόγω αιτήματα αφορούν τροποποιήσεις στα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν για την μεταρρύθμιση, τις οποίες εισηγείται η Ένωση, με στόχο την ομαλότερη μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων τον Ιούνη του 24’. Μερικά από αυτά τα αιτήματα σχετίζονται με την αύξηση θητειών, την αύξηση της κρατικής χορηγίας, τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση και το μέλλον των κοινοτήτων.
Για τα συγκεκριμένα αιτήματα αλλά και το πως συνδέονται με την ήπια μετάβαση των κοινοτήτων στα νέα δεδομένα, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, στην Κρατική τηλεόραση.
Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για τροποποιήσεις που δόθηκαν από τον καιρό που διεξαγόταν η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, προτού ψηφιστούν τα νομοσχέδια.
«Φαίνεται ότι δεν τέθηκαν στον νόμο μετά την ψήφιση, γι’ αυτό επανερχόμαστε τώρα με τη συζήτηση που θα ξανά αρχίσει στη Βουλή για να δούμε κάποια θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση, ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Ιούνη του 24’. Έχουμε επαναφέρει τις θέσεις μας για να συζητηθούν και στα δύο επίπεδα», σημείωσε.
Η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων νομοθετημάτων είναι επιτακτική, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι με τη μεταρρύθμιση να ασκήσουν τα καθήκοντα τους χωρίς εμπόδια, με στόχο πάντοτε την υλοποίηση μιας μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα είναι πραγματικά δίπλα στον πολίτη.
«Πρέπει να μπορούν τα Κοινοτικά Συμβούλια να δίνουν εξειδικευμένες υπηρεσίες κοντά στους κατοίκους σε χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν μέσα από τα νομοσχέδια για να μπορούμε να έχουμε μια μεταρρύθμιση που να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο της», ανέφερε.
Ξεπερνούσαν τα 20 τα αιτήματα
Τα αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων φαίνεται ότι ξεπερνούσαν τα 20, ωστόσο έγινε μια «εκκαθάριση» από πλευράς κοινοτήτων και η λίστα ολοκληρώθηκε με τη συμπερίληψη 20 εισηγήσεων.
«Αναμένουμε με καλή θέληση από όλους να βρούμε τους τρόπους και να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων.
Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει βούληση και καλή διάθεση, τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και από την Επιτροπή Εσωτερικών για αλλαγές επί της ουσίας που θα βοηθήσουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Αύξηση θητειών για το καλό της μεταρρύθμισης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της αύξησης θητειών.
«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απαγόρευση για τις θητείες των τοπικών αρχών. Στις τοπικές αρχές όπως και στη βουλή ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να έχει όσες θητείες τον ψήφιζαν οι κάτοικοι. Τέθηκε έντονα στη Βουλή το θέμα της θεσμοθέτησης για περιορισμό των θητειών των τοπικών αρχών στις 3», είπε.
Εξήγησε μάλιστα, ότι η Ένωση Κοινοτήτων αποδέχτηκε την πρόταση υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ίσχυε για όλους τους αξιωματούχους, τοπικούς παράγοντες ακόμα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο αυτό δεν μπορούσε να εφαρμοστεί για όλους.
Αυτό που ζητά η Ένωση Κοινοτήτων είναι αύξηση ουσιαστικά άλλης μιας θητείας, αυτοί δηλαδή που είναι τώρα Κοινοτάρχες να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν άλλη μια φορά υποψηφιότητα, έτσι ώστε αυτοί που θα εκλεγούν να μπορέσουν να βοηθήσουν στη μετάβαση των κοινοτήτων στη νέα τάξη πραγμάτων, δηλαδή στη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών.
Πάντως η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να είναι τουλάχιστον εποικοδομητική αφού ως στόχο έχει την εξεύρεση λύσεων σε σοβαρά ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δείτε την επιστολή της Ένωσης Κοινοτήτων: